Μπορεί ο εγκέφαλος να είναι το πιο πολύπλοκο όργανο του σώματός μας, με πολλές από τις λειτουργίες του να εξακολουθούν να αποτελούν μυστήριο, όμως η υγεία του εξαρτάται από τους ίδιους περίπου παράγοντες με εκείνη που αφορά το υπόλοιπο σώμα μας. Μεταξύ άλλων, η καλή διατροφή, η τακτική άσκηση και τα χαμηλά επίπεδα στρες παίζουν κομβικό ρόλο στην καλή λειτουργία του. Ωστόσο, φαίνεται πως ορισμένες τροφές είναι ικανές να βελτιώσουν τη μνήμη και τη συγκέντρωσή μας, ώστε να είμαστε σε θέση να χρησιμοποιήσουμε όλο το φάσμα των ικανοτήτων μας.

Φυσικά, σε περίπτωση που βιώνετε έντονα συμπτώματα που σχετίζονται με τη λειτουργία της μνήμης, της συγκέντρωσης και της ταχύτητας της σκέψης σας, τα τρόφιμα δεν αρκούν για να βελτιώσουν την κατάσταση. Θα πρέπει να μιλήσετε οπωσδήποτε με τον γιατρό σας, για να σας συστήσει εξετάσεις, αλλά και την κατάλληλη θεραπεία.

Καφές

Δεν έχουμε συνηθίσει να συνδέουμε τον καφέ με την καλή μας υγεία, όμως πρόκειται για μια τροφή με σημαντική ευεργετική δράση. Επιδρά διεγερτικά στον εγκέφαλό μας και του επιτρέπει να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά. Ωστόσο, τα αποτελέσματά του δεν διαρκούν πολύ, και αν αποκτήσουμε εξάρτηση από αυτόν ενδέχεται όταν η επίδρασή του περνά, να αισθανόμαστε ότι πέφτουμε.

Ψάρια

Είναι γνωστό ότι τα ψάρια είναι τροφή για το μυαλό μας, πράγμα που σε πολλές περιπτώσεις αποδίδεται στα Ωμέγα – 3 λιπαρά οξέα που περιέχουν. Επιπλέον, φαίνεται ότι μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης προβλημάτων υγείας που οδηγούν στον εκφυλισμό του εγκεφάλου καθώς μεγαλώνουμε. Η κατανάλωσή τους τρεις φορές κάθε εβδομάδα αυξάνει τα πλεονεκτήματά τους για τον εγκέφαλό μας.

Φρούτα του δάσους

Πλούσια σε αντιοξειδωτικά, δηλαδή τις ουσίες που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που καταστρέφουν τους ιστούς του εγκεφάλου, τα φρούτα του δάσους μπορούν να ενισχύσουν την καλή λειτουργία του. Ιδίως τα μύρτιλλα φαίνεται πως λειτουργούν ιδιαιτέρως ευεργετικά, ενώ συμβάλλουν και στην πρόληψη από ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ.

Αβοκάντο

Τα αβοκάντο είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία ενισχύουν την υγεία του εγκεφάλου. Ωστόσο, περιέχουν και ορισμένα κορεσμένα λίπη, επομένως είναι καλό να τα καταναλώνουμε με μέτρο. Η βιταμίνη Ε που περιέχουν είναι επίσης γνωστό αντιοξειδωτικό.

Καρύδια

Ο ρόλος τους στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου είναι γνωστός εδώ και πολύ καιρό, με πολλούς να σχολιάζουν και την ομοιότητά τους με τη μορφολογία του. Και σε αυτή την περίπτωση, τα πλεονεκτήματά τους φαίνεται ότι ξεκινούν από τη βιταμίνη Ε, ενώ καθώς είναι πλούσια σε πρωτεΐνες αυξάνουν και την ενέργειά μας.

Σπόροι

Από τους ηλιόσπορους και το πασατέμπο μέχρι τον λιναρόσπορο, οι σπόροι εκτός από βιταμίνη Ε περιέχουν και ψευδάργυρο, όπως επίσης και άλλα ιχνοστοιχεία που κάνουν καλό τόσο στον εγκέφαλο όσο και στη γενικότερη υγεία μας.