Τις επιπτώσεις της αναπνευστικής λοίμωξης που προκαλεί ο κοροναϊός στον εγκέφαλο μελετούν Βρετανοί επιστήμονες, οι οποίοι φαίνεται να προειδοποιούν για ένα δεύτερο «κύμα» σοβαρών νευρολογικών επιπτώσεων που συνεπάγονται βλάβες σε εγκεφαλικές περιοχές όπως και εγκεφαλικά νεύρα. Μπορεί να προκληθούν ψυχικά προβλήματα, όπως η ψύχωση, η σύγχυση, η μανία, η κατάθλιψη και η κόπωση, σύμφωνα με τους ερευνητές. Εξίσου ανησυχητική είναι και η επιστημονική πρόβλεψη, που αναφέρει την χρόνια κόπωση ή και κατάθλιψη ως επίπτωση της COVID-19, ακόμα και σε νεότερους ενήλικες με σχετικά ήπια συμπτώματα.

Τα επιστημονικά ευρήματα του CoroNerve

Για την παρακολούθηση τέτοιων περιπτώσεων συστάθηκε στην Βρετανία, το CoroNerve, το Εθνικό Πρόγραμμα Επιτήρησης για τις Νευρολογικές Επιπλοκές της COVID-19 και περιλαμβάνει την Ένωση Βρετανών Νευρολόγων αλλά και το Royal College of Psychatrists. Οι ερευνητές του CoroNerve έχουν συγκεντρώσει, μέχρι στιγμής, μελέτες από περισσότερο από 150 άτομα, στα οποία παρατηρήθηκαν τα παραπάνω ζητήματα. Σχεδόν το ένα τρίτο εμφανίζει διαταραχές στην διάθεση αλλά και σύγχυση. Ο Δρ. Benedict Michael, σύμβουλος νευρολόγος στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, ο οποίος ηγείται του CoroNerve, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Λαμβάνουμε κλινικές αναφορές από ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο για ανεξήγητα νευρολογικά συμπτώματα σε ασθενείς με Covid-19. Αυτά κυμαίνονται από μορφές εγκεφαλίτιδας (φλεγμονή του εγκεφάλου) έως ικαι την ψύχωση. Είναι αρκετά ευρύ φάσμα».

Που ακριβώς οφείλονται οι βλάβες;

Μεγάλο μέρος της εγκεφαλικής βλάβης φαίνεται να προκαλείται από το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών, που αντιδρά υπερβολικά στην προσπάθειά του να καταπολεμήσει τον κοροναϊό. Αυτή η υπερβολική απόκριση του ανοσοποιητικού φαίνεται να προκαλεί επιβλαβείς φλεγμονώδεις αντιδράσεις στον εγκέφαλο και τα νεύρα, εξηγεί ο Δρ. Benedict Michael. Αυτά μπορεί να θεωρηθούν ως νευρολογικά συμπτώματα, παράλληλα με την πνευμονική βλάβη που μπορεί να προκληθεί από τον ιό. Σε σπανιότερες περιπτώσεις, τα νευρολογικά προβλήματα φαίνεται να προκαλούνται από τον κοροναϊό που μολύνει το ίδιο το νευρικό σύστημα, καθώς σύμφωνα με τους ερευνητές, ο ιός ανιχνεύθηκε στο υγρό τόσο στην σπονδυλική στήλη όσο και στον εγκέφαλο των ασθενών.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το πιο συνηθισμένο νευρολογικό σύμπτωμα που παρατηρήθηκε σε ασθενείς με COVID-19 ήταν η απώλεια της γεύσης και της μυρωδιάς. Αρχικά, οι επιστήμονες θεώρησαν ότι ο ιός πιθανότατα κατέστρεψε τους υποδοχείς της μύτης. Ωστόσο, μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Neurology προτείνει ότι ο κοροναϊός πιθανότατα να είχε μολύνει περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την μυρωδιά. Η επιστημονική κοινότητα δεν φαίνεται να έχει καταλήξει, ακόμα, σε ένα συγκεκριμένο πόρισμα, καθώς το ζήτημα χρήζει περαιτέρω μελέτης και ανάλυσης.