Η ραγδαία εξάπλωση του νέου κοροναϊού αποτέλεσε ένα γεγονός που συντάραξε ολόκληρο τον κόσμο. Εξίσου ανησυχητική όμως, είναι και η εξάπλωση ψευδεπίγραφων ειδήσεων, γνωστών και ως fake news, που συναντά κανείς σχεδόν σε κάθε μέσο κοινωνικής δικτύωσης για ποικίλα τρέχοντα ζητήματα, όπως και αυτό του κοροναϊού. Μάλιστα, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη από το King College στο Λονδίνο, τα άτομα που πληροφορούνται για τις εξελίξεις του κοροναϊού στα social media, είναι πιο πιθανό να πιστέψουν σε θεωρίες συνωμοσίας και να παραβιάσουν την προληπτική ή και μη καραντίνα. Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychological Medicine, διαπιστώθηκε ότι το 60% των ατόμων που πιστεύουν ότι η COVID-19 συνδέεται άμεσα με το αναπτυσσόμενο 5G δίκτυο, χρησιμοποίησε το YouTube ως την κύρια πηγή ειδήσεων.

Fake news ανά… εφαρμογή

Οι ερευνητές πίσω από την επιστημονική μελέτη, ανακάλυψαν ότι το 58% αυτών, που είχαν σπάσει την καραντίνα ενώ είχαν συμπτώματα της νόσου, χρησιμοποιούν το YouTube ως κύρια πηγή πληροφόρησης, σε σύγκριση με το 16% αυτών που δεν το έχουν κάνει. Ταυτόχρονα, το 56% των ανθρώπων που πιστεύουν ότι δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν την ύπαρξη της COVID-19, χρησιμοποιούν το Facebook ως βασική πηγή πληροφοριών. Το 45% των ανθρώπων που δεν πιστεύουν την εγκυρότητα των πληροφοριών αναφορικά με τους θανάτους λαμβάνουν πολλές πληροφορίες από το Facebook. Παράλληλα, το 54% των χρηστών που επέλεγε το Facebook για την πληροφόρησή του, πιστεύει στις θεωρίες συνωμοσίας αναφορικά με τo 5G δίκτυο και την υποτιθέμενη «σύνδεση» του με τον κοροναϊό.

Τοξικό «μιξ» πεποιθήσεων και παραπλανητικών πληροφοριών

Περίπου ο ένας στους είκοσι πιστεύει ότι τα συμπτώματα που εμφανίζονται εξαιτίας της αναπνευστικής λοίμωξης του κοροναϊού, συνδέονται με την ακτινοβολία του 5G  δικτύου, μια θεωρία συνωμοσίας που ακόμα και αν έχει διαψευστεί από κυβερνητικούς παράγοντες και εμπειρογνώμονες της τεχνολογίας, εξακολουθεί να διασχίζει το διαδίκτυο. Από τα άτομα που πιστεύουν σε αυτήν την θεωρία, το 60% δήλωσε ότι λαμβάνει τις πληροφορίες από το Youtube. «Αυτές οι παρατηρήσεις δεν μπορούν να αποδείξουν ότι η παραπληροφόρηση στις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ευθύνεται για την πίστη σε συνωμοσίες και την μειωμένη εμπιστοσύνη. Αντίθετα επισημαίνουν την τοξική ανάμειξη των προσωπικών πεποιθήσεων και των παραπλανητικών πληροφοριών που μπορεί να έχουν πραγματικές επιπτώσεις στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι συμπεριφέρονται στο πραγματικό κόσμο και την πραγματική ζωή» εξηγεί ο καθηγητής Bobby Duffy, διευθυντής του Policy Institute στο King College του Λονδίνου.