«Μα πώς γίνεται να μην είσαι ποτέ κουρασμένη;», με ρώτησε μια συνάδελφος στο τέλος μιας ομολογουμένως δύσκολης μέρας, αντιμετωπίζοντάς το ως φυσικό χαρακτηριστικό μου. Στην πραγματικότητα, αν και ακούγεται αντιφατικό, έχω καταβάλει πολύ κόπο για να διατηρώ την ενέργειά μου στα ύψη. Μέσα από δοκιμές, πειράματα και λάθη, κατάφερα να ανακαλύψω μικρά και μεγαλύτερα μυστικά που μου επιτρέπουν να ανταπεξέρχομαι ακόμη και όταν το πρόγραμμά μου είναι ασφυκτικά γεμάτο – δηλαδή, τις περισσότερες μέρες του χρόνου. Αυτά ήταν τα τελικά μου συμπεράσματα:

Στάση που δίνει ζωή

Του σκύλου, του δέντρου, του πολεμιστή… Η γιόγκα δεν με βοηθά να διατηρήσω μόνο τη γραμμή μου, αλλά και τις αντοχές μου. Μαζί με 15 λεπτά διαλογισμού το πρωί, μου επιτρέπει να ανακουφιστώ από το άγχος μου και με αφήνει αναζωογονημένη.

Η καλή μέρα…

… πράγματι φαίνεται από το πρωί. Και ένα σωστό πρωινό είναι ικανό να την κάνει ακόμη καλύτερη! Αν αισθάνεστε ότι δεν έχετε τον χρόνο που απαιτείται, μπορείτε να είστε σίγουρη ότι με το κατάλληλο… σχέδιο δεν θα χρειαστεί να παρακάμψετε ποτέ ξανά αυτό το πολύτιμο γεύμα. Και ποιος είπε ότι θα χρειαστείτε περισσότερα από μερικά λεπτά για να το ετοιμάσετε; Για επιπλέον απόλαυση, προσωπικά επιλέγω τα μπισκότα digestive GranCereale ως βάση για spread, εξαιτίας της ανάλαφρης γεύσης τους, των χαμηλών λιπαρών και θερμίδων τους και της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες και μέταλλα. Και φυσικά, επειδή όπως και τα υπόλοιπα μπισκότα GranCereale, δεν περιέχουν φοινικέλαιο.

Τα μεγάλα «όχι»

Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, είναι αδύνατον να αποφύγεις την εξάντληση αν δέχεσαι να αναλάβεις κάθε υποχρέωση που βρίσκεται στο δρόμο σου. Κάποια στιγμή αποδέχτηκα ότι το πρόγραμμά μου δεν μπορεί να χωρέσει τα πάντα. Και ακόμη και όταν είναι αδύνατον να αρνηθώ, δεν ξεχνώ ότι μπορώ να ιεραρχήσω και να… αναβάλω!

Γεμάτο ντεπόζιτο

Επί πολλά χρόνια, έκανα ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη: Περνούσα την ημέρα μου με άδειο στομάχι, για να καταλήξω να τρώω ένα τεράστιο γεύμα πριν κοιμηθώ. Όμως ξέρετε κάτι; Ο εγκέφαλός μας είναι μια μηχανή και ως εκ τούτου δεν γίνεται να περιμένουμε να λειτουργήσει αποτελεσματικά χωρίς σταθερή τροφοδότηση ενέργειας. Πλέον ποντάρω στα συχνά, μικρά γεύματα για να είμαι πάντα κερδισμένη. Και για να μην τρώω χρόνο στην προετοιμασία τους, φροντίζω τα σνακ μου να είναι όσο το δυνατόν πιο εύκολα και νόστιμα. Τον τελευταίο καιρό, για παράδειγμα, έχω πάντα στο συρτάρι του γραφείου μια συσκευασία GranCereale Κλασικό με 4 δημητριακά. Όταν νιώθω ότι έχω αρχίσει να πεινάω, απλώς συνδυάζω μερικά από αυτά τα τραγανά δημητριακά σε μπισκότο με λίγο γιαούρτι, και μπορώ να συνεχίσω την ημέρα μου με ανανεωμένη ενέργεια.

Άνοιγμα αυλαίας

Ή έστω κουρτίνας. Το φυσικό φως είναι από μόνο του ικανό να μας κάνει να αισθανθούμε πιο ξεκούραστοι. Για αυτό και φροντίζω πάντα να το αφήνω να πλημμυρίσει το σπίτι μου από την πρώτη στιγμή που ξυπνάω, αλλά και να βγαίνω για λίγο έξω στα διαλείμματά μου στη δουλειά.

Γλυκά διλήμματα

Δεν είναι μυστικό: Ένα γλυκό σνακ πάντα έχει τη δύναμη να μας δώσει μια σύντομη ώθηση. Όμως εκεί είναι και το πρόβλημα. Στο «σύντομη». Η απότομη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μας καταλήγει στην αντίστοιχη πτώση, και η ενέργειά μας ακολουθεί ευθέως ανάλογη πορεία. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξεχάσουμε τη λύση των γλυκών, αλλά να μάθουμε να τη χρησιμοποιούμε στρατηγικά, επιλέγοντας λιχουδιές από δημητριακά και άλευρα ολικής άλεσης, που απαιτούν περισσότερο χρόνο για να διασπαστούν από τον οργανισμό μας, με αποτέλεσμα να κρατούν την ενέργειά μας σταθερή. Οι δικές μου επιλογές περιλαμβάνουν μπισκότα με σοκολάτα και φουντούκια, με κομματάκια φρούτων και ξηρούς καρπούς ή με ολόκληρους κόκκους δημητριακών για ακόμη πιο τραγανή υφή.

Χωρίς νερό δεν μπορώ

Ούτε εγώ, ούτε και κανείς άλλος. Η αφυδάτωση είναι από μόνη της ικανή να μας κάνει να νιώσουμε εξαντλημένοι, και έχει ήδη ξεκινήσει τη στιγμή που αρχίζουμε να διψάμε. Μετατρέποντας το μπουκαλάκι του νερού σε αγαπημένο αξεσουάρ, είναι πιθανό να πείτε «αντίο» στην κούραση της μέρας.

Ξεχωριστές νότες

Έχω καταλήξει πως μια μικρή «έκπληξη» κατά τη διάρκεια της μέρας είναι ικανή να μας κάνει να ξεχάσουμε κάθε ίχνος κούρασης. Και οι πιο εύκολες είναι, φυσικά, εκείνες που αφορούν τον… ουρανίσκο μας. Οι πέντε διαφορετικές γεύσεις των μπισκότων GranCereale (Classico, Cioccolato, Croccante, Digestive, Frutta) δεν ικανοποιούν απλώς την ανάγκη μου για ποικιλία, αλλά και μου προσφέρουν όλη την ενέργεια και τα διατροφικά οφέλη που χρειάζομαι, αφού είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βρώμη.

Μάθετε περισσότερα για τα μπισκότα GranCereale εδώ.