Νέα επιστημονική μελέτη από την Βρετανία αποκαλύπτει ότι ορισμένα μωρά, που γεννήθηκαν από μητέρες που είχαν νοσήσει εξαιτίας του κοροναϊού, εμφάνισαν αντισώματα κατά της ιογενούς λοίμωξης. Ο Δρ. Patrick O’Brien, αντιπρόεδρος του Royal College of Obstetricians and Gynaecologists, υποστήριξε ότι μερικά από τα νεογέννητα φάνηκαν να έχουν αναπτύξει κάποιο είδος ανοσοαπόκρισης ενάντια στον νέο κοροναϊό ενώ βρίσκονταν ακόμα μέσα στην μήτρα. Τα αντισώματα αποτελούν ουσίες που παράγονται ως απόκριση κατόπιν της μόλυνσης και «αποθηκεύονται» από το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού για την καταπολέμηση του ίδιου ιού, στην περίπτωση που επανέλθει στο μέλλον.

Τι ρόλο παίζουν τα αντισώματα IgM;

Τα αντισώματα IgM, τα οποία παράγει το σώμα όταν μολυνθεί για πρώτη φορά, δεν μπορούν να μεταφερθούν από την μητέρα στο παιδί μέσω του πλακούντα, πράγμα που πιθανότατα να σημαίνει, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι τα μωρά τα έχουν αναπτύξει μόνα τους. Τα εν λόγω αντισώματα σχηματίζονται νωρίς και ουσιαστικά διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να καταστρέψει τον εκάστοτε ιό που έχει προκαλέσει την μόλυνση. Τα αντισώματα IgG από την άλλη, αποθηκεύουν τις απαραίτητες «πληροφορίες» αναφορικά με το «σημείο» όπου το ανοσοποιητικό θα πρέπει να επιτεθεί, ακόμα και χρόνια μετά την μόλυνση ή την ασθένεια. Αυτό υποδηλώνει, σύμφωνα με τους ερευνητές ότι πιθανότατα οι μητέρες μεταδίδουν την νόσο COVID-19 στα βρέφη, όσο ακόμα βρίσκονται στην μήτρα. Το εύρημα αποκαλύφθηκε στην πρώτη μεγάλη μελέτη της Βρετανίας σχετικά με την επίδραση του κοροναϊού σε μέλλουσες μητέρες, η οποία εξέτασε 427 γυναίκες που είχαν μολυνθεί με τη νόσο σε ολόκληρη τη χώρα.

Αυξάνεται ο κίνδυνος για τις εγκύους;

Ο Δρ. Patrick O’Brien δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της μελέτης του Βρετανικού Συστήματος Μαιευτικής Παρακολούθησης (UKOSS) ήταν ιδιαίτερα «καθησυχαστικά», προτείνοντας ότι οι μέλλουσες μητέρες και τα μωρά τους δεν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αρρωστήσουν άσχημα από τον νέο κοροναϊό. Ανακοινώνοντας τα ευρήματα της μελέτης, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το μήνυμα από την μελέτη αυτή είναι ότι η μόλυνση – όσο μπορούμε να πούμε – δεν φαίνεται να είναι χειρότερη για τις εγκύους συγκριτικά με μέλη του γενικού πληθυσμού». ο Δρ. Patrick O’Brien συμπλήρωσε ότι μόλις το 10% των γυναικών της μελέτης εμφάνισε έντονα συμπτώματα της νόσου, ποσοστό παρόμοιο με εκείνο του γενικού πληθυσμού.