Το μαγνήσιο συμμετέχει σε εκατοντάδες χημικές αντιδράσεις στο σώμα, συμβάλλοντας στην διατήρηση της υγείας του οργανισμού, πολλοί όμως είναι οι άνθρωποι που εμφανίζουν έλλειψη δίχως να το συνειδητοποιούν. Οι αιτίες που «κρύβονται» πίσω από την έλλειψη μαγνησίου μπορεί να ποικίλουν και συνήθως κυμαίνονται από την ανεπαρκή διατροφική πρόσληψη έως και την απώλεια μαγνησίου από το σώμα. Τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την απώλεια μαγνησίου περιλαμβάνουν τον διαβήτη, την κακή απορρόφηση ή και την χρόνια διάρροια.

Οι προειδοποιητικές ενδείξεις

Οι συνηθέστερες ενδείξεις που μας προειδοποιούν για την έλλειψη μαγνησίου, περιλαμβάνουν:

1. Μυϊκές συσπάσεις και κράμπες

Οι συσπάσεις και οι μυϊκές κράμπες μπορεί να αποτελούν ενδείξεις έλλειψης μαγνησίου. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτά τα συμπτώματα προκαλούνται από μεγαλύτερη ροή ασβεστίου στα νευρικά κύτταρα, τα οποία προκαλούν την υπερδιέγερση των μυϊκών κυττάρων. Ωστόσο, πρέπει να έχουμε κατά νου, σύμφωνα με τους ειδικούς, ότι οι μυϊκές συσπάσεις ή κράμπες μπορεί να προκληθούν και από άλλους παράγοντες, όπως το άγχος, την νευρικότητα, να είναι παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων ή και κάποιο σύμπτωμα νευρολογικής νόσου.

2. Κόπωση και μυϊκή αδυναμία

Η κόπωση, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από σωματική ή πνευματική εξάντληση ή αδυναμία, είναι ένα άλλο σύμπτωμα ανεπάρκειας μαγνησίου. Καθένας μπορεί να αισθανθεί έντονη κούραση ανά διαστήματα, ειδικά όταν το πρόγραμμά του είναι γεμάτο από υποχρεώσεις, πράγμα που σηματοδοτεί την ανάγκη για ξεκούραση και χαλάρωση. Ωστόσο, η σοβαρή ή και η επίμονη κόπωση μπορεί να αποτελεί ένδειξη προβλήματος υγείας. Δεδομένου όμως ότι η κόπωση μπορεί να οφείλεται σε ποικίλους παράγοντες, είναι σημαντικό να διερευνάται μαζί με άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίζονται. Ένα άλλο, πιο συγκεκριμένο σημάδι έλλειψης μαγνησίου είναι η μυϊκή αδυναμία.

3. Ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός

Μεταξύ των πιο σοβαρών συμπτωμάτων έλλειψης μαγνησίου είναι η αρρυθμία της καρδιάς ή ο ακανόνιστος καρδιακός παλμός. Τα συμπτώματα της αρρυθμίας είναι ήπια στις περισσότερες περιπτώσεις ενώ συχνά μπορεί να μην προκαλέσει καθόλου συμπτώματα. Άλλα πιθανά συμπτώματα αρρυθμίας περιλαμβάνουν ζάλη, δύσπνοια, πόνο στο στήθος ή και λιποθυμία. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να ευθύνεται μια ανισορροπία των επιπέδων καλίου εντός και εκτός των μυϊκών κυττάρων της καρδιάς, μια κατάσταση που σχετίζεται με την έλλειψη μαγνησίου.

Πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε;

Αν και πολλοί είναι οι άνθρωποι που δεν καταφέρνουν να καλύψουν την ημερήσια ανάγκη τους σε μαγνήσιο, βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα, που μπορούμε να εντάξουμε στην καθημερινά μας διατροφή για να βελτιώσουμε τα επίπεδα του οργανισμού. Οι πλουσιότερες πηγές είναι οι σπόροι και οι ξηροί καρποί, με τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φασόλια και τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά να αποτελούν επίσης σχετικά πλούσιες πηγές. Άλλες τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο είναι οι λιναρόσποροι, οι ηλιόσποροι, οι σπόροι chia, το κακάο, τα κάσιους, τα φουντούκια αλλά και η βρώμη. Η μαύρη σοκολάτα, που έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, χαλκό και μαγγάνιο, αποτελεί ακόμα μια πηγή μαγνησίου.  Άλλες τροφές περιλαμβάνουν το αβοκάντο, τα όσπρια αλλά και τις μπανάνες.