Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που καθώς ξυπνούν το πρωί χρειάζονται λίγα λεπτά να καθίσουν, πριν ξεκινήσουν την ημέρα τους προκειμένου να σταματήσει η ζαλάδα που αισθάνονται. Μαζί με την ζαλάδα μπορεί να αισθανθείτε την ενέργειά σας μειωμένη ή και έντονη κούραση παρά τις ώρες που κοιμηθήκατε. Η ζαλάδα αποτελεί ένα σύμπτωμα, που ενδεχομένως να προσπαθεί να μας ειδοποιήσει για ένα ζήτημα υγείας ή και μία κατάσταση στην οποία μπορεί να βρίσκεται ο οργανισμός, όπως είναι η αφυδάτωση.

Πιθανές αιτίες της ζαλάδας

Πολλές μπορεί να είναι οι πιθανές αιτίες πίσω από την πρωινή ζαλάδα, από κάποια φαρμακευτική αγωγή έως και μια υπερβολικά… διασκεδαστική νύχτα. Σε γενικές γραμμές, η ζάλη μόλις ξυπνήσουμε αποτελεί ένα περιστασιακό φαινόμενο που συμβαίνει σε πολλούς ανθρώπους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να μας ανησυχήσει. Εάν αντιμετωπίζετε ζαλάδα αμέσως μετά το ξύπνημα μπορεί να οφείλεται στην ξαφνική αλλαγή της ισορροπίας του σώματος ενώ ακόμα και το κοινό κρυολόγημα μπορεί να αποτελέσει μία ακόμα αιτία. Άλλοι παράγοντες που μπορεί να σας επηρεάζουν περιλαμβάνουν:

  • Άπνοια στον ύπνο

Εάν αντιμετωπίζετε άπνοια κατά τον ύπνο ή γνωρίζετε ότι έχετε έντονο ροχαλητό, ο τρόπος που αναπνέετε κατά την διάρκεια της νύχτας μπορεί να οφείλεται για την πρωινή σας ζαλάδα. Το σύνδρομο της άπνοιας στον ύπνο, είναι μια διαταραχή όπου διακόπτεται η αναπνοή (άπνοια) μεταξύ επεισοδίων με έντονο ροχαλητό. Αυτές οι διακοπές στην αναπνοή μπορεί να οδηγήσουν σε χαμηλότερα επίπεδα οξυγόνου, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει ζάλη το πρωί όταν ξυπνάτε.

  • Αφυδάτωση

Μία από τις πιο κοινές αιτίες που μπορεί να ξυπνήσουμε με ζαλάδα είναι στην πραγματικότητα η αφυδάτωση. Στην περίπτωση που καταναλώσετε αλκοόλ το προηγούμενο βράδυ, είναι πολύ πιθανό να ξυπνήσετε αφυδατωμένοι το επόμενο πρωί. Μπορεί ακόμα να αφυδατωθείτε εάν εργάζεστε σε ζεστό περιβάλλον, αν δεν πίνετε αρκετά υγρά καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας, αν ιδρώνετε πολύ ή αν καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες καφεΐνης.

  • Χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Εάν ξυπνάτε με ζάλη το πρωί, τότε είναι πιθανό να είναι χαμηλά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, οπότε να ζαλίζεστε επειδή ακόμα δεν έχετε φάει κάτι.

Πώς να την αντιμετωπίσετε

Μια σημαντική μέθοδος που θα μπορούσατε να δοκιμάσετε άμεσα για να μειώσετε το αίσθημα της ζάλης το πρωί είναι να παραμένετε ενυδατωμένοι καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας. Ακόμα και αν δεν αισθάνεστε δίψα, οι πιθανότητες αφυδάτωσης του οργανισμού είναι αυξημένες ειδικά εάν έχετε έντονη σωματική δραστηριότητα ή εάν εργάζεστε έξω. Οι ειδικοί συνήθως συνιστούν τα οκτώ ποτήρια νερό ή περίπου τα δύο λίτρα. Είναι γνωστός και ως ο «κανόνας των οκτώ», πράγμα που λειτουργεί ως υπενθύμιση για να μην ξεχνάτε το νερό σας.