Η επιλογή και υιοθέτηση του υγιεινού τρόπου ζωής ορισμένες φορές φαίνεται σαν μία αρκετά περίπλοκη διαδικασία, αφού μπορεί να ακούσουμε μέχρι και αντικρουόμενες απόψεις. Ωστόσο, οι υγιεινές επιλογές σε οποιοδήποτε τομέα της καθημερινής ζωής δεν χρειάζεται να περιπλέκουν τα πράγματα περισσότερο. Για να βελτιώσετε την συνολική εικόνα της υγείας σας, να επανακτήσετε την ενέργειά σας, να αισθανθείτε καλύτερα τόσο με το σώμα όσο και με τις… σκέψεις σας, αρκεί σύμφωνα με τους επιστήμονες να ακολουθούμε με συνέπεια τα ακόλουθα:

*Αποτοξίνωση τώρα

Ίσως θα ήταν καλό να δοκιμάσετε να αποτοξινωθείτε από τις βλαβερές ουσίες του τσιγάρου και των ανθυγιεινών διατροφικών επιλογών. Η βελτίωση της συνολικής εικόνας της υγείας σας δίνει ακόμα ένα λόγο για να μειώσετε αρχικά και έπειτα να δώσετε τέλος στην κακή συνήθεια του καπνίσματος. Αναφορικά με τις διατροφικές σας επιλογές, η πιο αποτελεσματική αλλαγή που μπορείτε να κάνετε είναι να μειώσετε τα επεξεργασμένα, συσκευασμένα τρόφιμα, καθώς όχι μόνο δεν περιέχουν θρεπτικά συστατικά αλλά μπορεί να μειώσουν κατά πολύ την λειτουργία του μεταβολισμού, ειδικά στις περιπτώσεις που καταναλώνονται συχνά.

*Μετακινηθείτε

Είναι σημαντικό να μην ξεχνάτε να μετακινήστε αλλά και να σηκώνετε αντικείμενα μέσα στην μέρα, δύο πρακτικές που μπορεί να αποτελέσουν το εναλλακτικό σας γυμναστήριο. Η φυσική δραστηριότητα όχι μόνο βελτιώνει την εξωτερική εμφάνιση αλλά αποτελεί τον βασικότερο τρόπο για να διασφαλίσουμε ότι το σώμα, ο εγκέφαλος και οι ορμόνες λειτουργούν αρμονικά. Ασκήσεις ή και κίνησεις που περιλαμβάνουν την άρση βαρών φαίνεται να μειώνουν τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα, βελτιώνοντας τα επίπεδα της χοληστερόλης και μειώνοντας τα τριγλυκερίδια. Επιπλέον η τακτική σωματική άσκηση μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης, παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου 2 αλλά και καρδιακών παθήσεων. Για να απολαύσετε τα οφέλη της φυσικής άσκησης, αρκεί να κάνετε ένα μικρό περίπατο στην γειτονιά σας, μιας και το περπάτημα αποτελεί ιδανική άσκηση.

*Μην θυσιάζετε τον ύπνο σας

Ο καλός και ποιοτικός βραδινός ύπνος αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, με επιστημονικές μελέτες να διαπιστώνουν ότι η στέρηση ύπνου συνδέεται με σειρά ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας και των καρδιακών παθήσεων. Εάν αντιμετωπίζετε δυσκολία στο να χαλαρώσετε και τελικά να κοιμηθείτε, δίχως διακοπές ή ενοχλήσεις, μπορείτε να δοκιμάσετε:

  • Αποφύγετε την καφεΐνη από το απόγευμα και μετά.
  • Προσπαθήστε να ξυπνάτε κάθε ημέρα περίπου την ίδια ώρα και να κοιμάστε πάλι την ίδια ώρα κάθε βράδυ, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα ρυθμίσετε το πρόγραμμα του ύπνου σας.
  • Φροντίστε έτσι ώστε όταν ξαπλώνετε να κυριαρχεί το απόλυτο σκοτάδι, καθώς το τεχνητό φως από τις οθόνες μπορεί να σας κρατήσει ξάγρυπνους για αρκετές ώρες.
  • Μειώστε τον φωτισμό στο σπίτι λίγες ώρες πριν κοιμηθείτε, προκειμένου να χαλαρώσετε και να προετοιμαστείτε καλύτερα για τον βραδινό σας ύπνο.

*Προστατευτείτε από το στρες

Ο υγιεινός τρόπος ζωής περιλαμβάνει τις υγιεινές διατροφικές επιλογές, την τακτική σωματική άσκηση, τον ποιοτικό ύπνο αλλά και την καλή ψυχική υγεία. Η πλειοψηφία των συναισθημάτων που μπορεί να βιώνουμε καθημερινά, ο τρόπος που τα εκφράζουμε και οι σκέψεις που κάνουμε επηρεάζουν τα επίπεδα υγείας αλλά και ενέργειας του οργανισμού. Η διαρκής ανησυχία μάλιστα, μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για τον οργανισμό. Το υπερβολικό στρες μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα κορτιζόλης, επηρεάζοντας σημαντικά τον μεταβολισμό σας. Μπορεί να αυξήσει την επιθυμία για πρόχειρο φαγητό, το λίπος στην περιοχή του στομάχου σας, αυξάνοντας κατά συνέπεια τον κίνδυνο πολλών ασθενειών. Για να μειώσετε το άγχος, δοκιμάστε να απλοποιήσετε την καθημερινότητά σας, κάνοντας βόλτες στην φύση για να αναζωογονηθείτε ή δοκιμάζοντας τεχνικές βαθιάς αναπνοής, όπως ο διαλογισμός.