Ας είμαστε ειλικρινείς: Δεν το φανταζόμασταν, αλλά υπάρχουν πολλά πράγματα που απολαμβάνουμε στην εμμηνόπαυση. Η περίοδος αποτελεί επιτέλους παρελθόν, τα παιδιά μας έχουν πια μεγαλώσει και πολλές φορές η διάθεσή μας να απολαύσουμε τη ζωή είναι μεγαλύτερη από ό,τι υπήρξε στα 20 ή στα 30 μας. Το βλέπουμε στην όρεξή μας για βόλτες, για εκδρομές, για ρομαντικές στιγμές με το σύντροφό μας. Οι τελευταίες, όμως, χαρακτηρίζονται και από ένα μικρό «αγκάθι». Για πολλές από εμάς, το σεξ δεν είναι πλέον τόσο ευχάριστο όσο άλλοτε. Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να αναζωογονήσουμε τη σεξουαλική μας ζωή και να συνεχίσουμε να χαιρόμαστε τη σχέση ή το γάμο μας για πολλά – αλλά πολλά – χρόνια.

Πόλεμος του κόλπου

Σε γενικές γραμμές, μπορούμε να διαχωρίσουμε τις αιτίες που δυσκολεύουν τις σεξουαλικές μας επαφές σε δύο κατηγορίες, διακριτές αλλά αλληλένδετες: Αυτές που σχετίζονται με την απουσία ερωτικής διάθεσης και εκείνες που προκύπτουν καθαρά από ανατομικές αλλαγές. Πολύ σημαντικό ρόλο ως προς τις δεύτερες, παίζει μια κατάσταση που αποκαλείται κολπική ατροφία και η οποία παρουσιάζεται περίπου στο 50% των γυναικών στην ηλικία της εμμηνόπαυσης.

Εξαιτίας της κολπικής ατροφίας, πολλές από εμάς βιώνουμε κολπική ξηρότητα, δυσπαρευνία (επώδυνη σεξουαλική επαφή), δυσουρία, ερεθισμό, πόνο ή φαγούρα, επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις και αυξημένα επίπεδα κολπικού pH με κίνδυνο ανάπτυξης λοιμώξεων. Όπως είναι προφανές, υπάρχουν πολλοί λόγοι πέρα από το σεξ που μας κάνουν να θέλουμε να δώσουμε λύση στο πρόβλημα.

Άλλες αιτίες μπορεί να είναι οι συναισθηματικές μεταπτώσεις που προκαλούνται από τις ορμονικές αλλαγές, και οι οποίες παρεμβάλλονται στην ερωτική μας επιθυμία, τα πιθανά προβλήματα στη σχέση μας, αλλά και τα υποκείμενα προβλήματα υγείας που ενδεχομένως μας ταλαιπωρούν.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Ξανακάνουμε τον έρωτα παιχνίδι

Ενδέχεται το φλερτ με τον σύντροφό μας να είναι το μόνο πράγμα που έχουμε ανάγκη για να αισθανθούμε και πάλι τα ίδια σκιρτήματα που νιώσαμε χρόνια – ή και δεκαετίες – νωρίτερα. Αν πονάμε κατά τη σεξουαλική επαφή, είναι πολύ σημαντικό να το εκφράζουμε. Αν συνδέσουμε τον έρωτα με τον πόνο και τη δυσφορία είναι απολύτως φυσιολογικό να χάσουμε και τη διάθεσή μας για αυτόν, ενώ η ειλικρίνεια είναι και το κυριότερο όπλο που έχουμε στη διάθεσή μας για να βρούμε λύσεις από κοινού με τον σύντροφό μας.

Φροντίζουμε τον εαυτό μας

Όχι μόνο σε ό,τι αφορά την εμφάνισή μας, αλλά κυρίως σε ό,τι σχετίζεται την υγεία μας. Για παράδειγμα, ίσως η έλλειψη όρεξης για σεξουαλική επαφή να σχετίζεται με κάποια ενόχληση στους γοφούς, τα γόνατα ή τη μέση μας, που μπορεί να λυθεί μέσα από φυσικοθεραπείες. Επιπλέον, σε περίπτωση που λαμβάνουμε φαρμακευτική αγωγή, καλό είναι να ρωτήσουμε τον γιατρό μας αν επηρεάζει τη λίμπιντο και, σε περίπτωση που συμβαίνει κάτι τέτοιο, αν υπάρχει κάποια εναλλακτική λύση.

Εντός τόπου και χρόνου

Δεν αποκλείεται να διαπιστώσουμε ότι προκειμένου να ξεχάσουμε τις ενοχλήσεις, θα πρέπει να επενδύσουμε σε προϊόντα που δρουν τοπικά. Σε περίπτωση που ταλαιπωρείστε από κολπική ξηρότητα, τα υδατοδιαλυτά λιπαντικά μπορούν να διευκολύνουν την κατάσταση, χωρίς όμως να δώσουν μόνιμη λύση στο πρόβλημα.

Ολική επαναφορά

Αν θέλετε να επαναφέρετε την φυσιολογική κατάσταση και υγεία του κόλπου σας χωρίς να καταφύγετε σε ορμονικές θεραπείες, πλέον έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε και κάποια κρέμα από φυσικά συστατικά. Για παράδειγμα, η AQUASOL FEMINA Vaginal Atrophy είναι ένα εξειδικευμένο, φυσικό προϊόν με ένδειξη για την κολπική ατροφία. Περιέχει υαλουρονικό οξύ, αλόη, βιταμίνη Ε και Β γλυκάνη για την ενυδάτωση και ανάπλαση του ταλαιπωρημένου κολπικού βλεννογόνου, γαλακτικό οξύ για την επαναφορά του φυσιολογικού pH και παράγοντα TSP που σχηματίζει έναν προστατευτικό φραγμό επί του κολπικού βλεννογόνου για την διατήρηση της υγρασίας και της ελαστικότητάς του.

Τα αποτελέσματα της εφαρμογής της AQUASOL FEMINA Vaginal Atrophy είναι ορατά από τις πρώτες 24 ώρες, ενώ πρέπει να χρησιμοποιείται προληπτικά και όχι μόνο θεραπευτικά, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού ή του φαρμακοποιού μας. Προκειμένου ο κόλπος να διατηρεί τη φυσιολογική μορφή και λειτουργία του μετά την εμμηνόπαυση, είναι απαραίτητη η συνεχής, καθημερινή χρήση της, ως μέρος της καθημερινής μας περιποίησης. Η σύστασή της είναι ελεγμένη για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά της, ενώ επιτρέπει την άμεση σεξουαλική επαφή και είναι συμβατή με προφυλακτικά από latex. Το AQUASOL FEMINA για την κολπική ατροφία αποτελεί μια άριστη φυσική εναλλακτική, χωρίς ορμόνες και φαρμακευτικές ουσίες.

Ολοκληρωμένη προστασία

Η φροντίδα της ευαίσθητης περιοχής είναι εξαιρετικά σημαντική, τόσο για τη σεξουαλική μας απόλαυση όσο και για την γενικότερη υγεία μας. Για αυτό και είναι απαραίτητο να επιλέγουμε τα κατάλληλα προϊόντα, ιδίως τώρα το καλοκαίρι που οι κολπίτιδες… καραδοκούν. Η σειρά AQUASOL FEMINA  αποτελείται από τρία εξειδικευμένα προϊόντα που μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε γυναικολογικές παθήσεις όπως η κολπική ατροφία, η βακτηριακή κολπίτιδα και η μυκητιασική κολπίτιδα, αλλά και έναν απαλό αφρό ειδικά σχεδιασμένο για την καθημερινή υγιεινή και την αναζωογόνηση της ευαίσθητης περιοχής.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τη σειρά AQUASOL FEMINA, αλλά και να διαβάσετε κείμενα και συμβουλές ειδικών για τις καθημερινές γυναικείες ανάγκες στο aquasolfemina.gr.