Συνδυάζοντας την υγιεινή διατροφή με την τακτική άσκηση, μπορείτε να χάσετε σταθερά και με ασφάλεια σωματικό λίπος –ένα ποσοστό από το οποίο θα προέρχεται από την κοιλιά σας. Ωστόσο, μέσα σε λίγες ημέρες μπορείτε να απαλλαγείτε από κάτι που μπορεί να κάνει ακόμη και το πιο επίπεδο στομάχι να φαίνεται διογκωμένο: το φούσκωμα. Ορίστε, λοιπόν, τρία tips που θα χρειαστείτε προκειμένου να απαλλαγείτε από το ενοχλητικό φούσκωμα και να ξεκινήσετε τις καλοκαιρινές διακοπές σας νιώθοντας ανάλαφροι.

* Αποφύγετε τις αλμυρές τροφές

Η πιο συνηθισμένη μορφή κατακράτησης υγρών οφείλεται στη διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Υπεύθυνο γι’ αυτή τη δράση του αλατιού είναι το βασικό του συστατικό, το νάτριο. Το νάτριο αποτελεί ένα μικροθρεπτικό συστατικό που κατέχει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και της ισορροπίας των υγρών του σώματος. Αν και μια μικρή ποσότητα νατρίου είναι επαρκής για την επίτευξη των παραπάνω ρυθμίσεων, η υπερκατανάλωση νατρίου οδηγεί στην ενεργοποίηση μηχανισμών που πυροδοτούν την κατακράτηση υγρών.

Μετά από ένα γεύμα με υπερβολικό αλάτι, ίσως παρατηρήσετε ότι εκτός από την περιοχή της κοιλιάς πρήζονται επίσης τα δάχτυλά σας ή τα πόδια σας. Καλό είναι, λοιπόν, να αποφεύγετε το αλάτι που περιέχεται σε πολλά συσκευασμένα αλμυρά σνακ καθώς και στο πρόχειρο φαγητό.

* Μην ξεχνάτε την ενυδάτωσή σας

Το νερό είναι απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας, ενώ παράλληλα αποτοξινώνει φυσικά τον οργανισμό μας και περιορίζει την όρεξή μας για φαγητό. Καλό είναι, λοιπόν, να έχετε πάντα κοντά σας ένα παγούρι με νερό και να πίνετε από αυτό προτού φτάσετε στο σημείο να διψάτε.

Μπορείτε μάλιστα να φτιάξετε στη στιγμή το δικό σας, σπιτικό ρόφημα αποτοξίνωσης και να το καταναλώνετε συνδυαστικά με το νερό. Θα χρειαστείτε 6 κούπες νερό, 5 φακελάκια πράσινο τσάι, 3 κούπες χυμό ρόδι και χυμό από μισό λεμόνι. Για να φτιάξετε το ρόφημα βράστε το νερό και προσθέστε τα φακελάκια με το πράσινο τσάι. Αφήστε τα φακελάκια βυθισμένα για λίγα λεπτά και στη συνέχεια αφαιρέστε τα. Προσθέστε τον χυμό ροδιού και λεμονιού και ανακατέψτε. Μπορείτε να απολαύσετε το ρόφημα ζεστό ή κρύο, ενώ διατηρείται στο ψυγείο έως και τρεις ημέρες.

* Μασήστε καλά το φαγητό σας

Όταν μασάτε καλά την τροφή βοηθάτε την πέψη του φαγητού σας. Το σάλιο έχει ένζυμα που λιπαίνουν και αρχίζουν να χωνεύουν αυτό που τρώτε, καθώς επίσης επιτρέπει στους γευστικούς σας κάλυκες να «αναλύσουν» το γεύμα. Αντιθέτως, όταν καταβροχθίζετε το φαγητό σας, δεν προλαβαίνετε να διασπάσετε σωστά την τροφή, με αποτέλεσμα να χωνεύεται δυσκολότερα.

Το να τρώτε πάρα πολύ σε ένα γεύμα ή το να τρώτε πολύ γρήγορα, μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα. Αν συνήθως περιμένετε πολλές ώρες μεταξύ των γευμάτων και τρώτε όταν έχετε λιμοκτονήσει, είναι πιθανό να φάτε πάρα πολύ και πολύ γρήγορα. Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού προκαλεί τη διόγκωση της κοιλιάς, επειδή η υπερβολική τροφή δεν μπορεί να χωνευτεί αρκετά γρήγορα από τον οργανισμό. Επομένως, καλό είναι να έχετε μικρά και συχνά γεύματα. Έτσι, και δε θα οδηγηθείτε στην υπερφαγία και θα δώσετε στον οργανισμό σας επαρκή χρόνο να χωνέψει το φαγητό.