Ο ενεργητικός τρόπος ζωής είναι κομβικής σημασίας για μια υγιεινή και ωφέλιμη καθημερινότητα. Η ενεργητικότητα συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου διαφόρων ιατρικών ζητημάτων, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Η άσκηση έχει επίσης συνδεθεί με βελτιωμένη ψυχική υγεία αλλά και ενισχυμένη γνωστική λειτουργία. Δεν χρειάζεται να εκτελείτε καθημερινά σκληρά προπονήσεις για να το πετύχετε αυτό. Το κόλπο για να παραμένετε δραστήριοι, ακόμα και όταν οι υποχρεώσεις κατακλύζουν το πρόγραμμά σας, είναι να βρείτε μια ασχολία ή δραστηριότητα που πραγματικά σας αρέσει να κάνετε. Δεν έχει μεγάλη διαφορά αν πηγαίνετε γυμναστήριο ή αν προτιμάτε να περπατάτε μαζί με κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο, καθώς σε κάθε περίπτωση παραμένετε ενεργοί, επειδή ακριβώς το θέλετε και δεν αποτελεί καταναγκαστικό έργο.

Στρατηγικές για να παραμείνετε δραστήριοι

Μερικές απλές στρατηγικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ενεργοποιηθείτε και να παραμείνετε ενεργοί, περιλαμβάνουν:

1. Ξεκινήστε σταδιακά

Αν ο δραστήριος τρόπος ζωής είναι κάτι νέο για εσάς, θα ήταν καλό να ξεκινήσετε με μικρά και σταθερά βήματα, καθώς έτσι έχετε περισσότερες πιθανότητες η μετάβασή σας να είναι επιτυχημένη. Σε γενικές γραμμές, μπορείτε να δοκιμάσετε να ασκήστε, όπως προτιμάτε, για περίπου δέκα λεπτά την ημέρα, αυξάνοντας σταδιακά την διάρκεια με την πάροδο του χρόνου.

2. Ο κανόνας των 30

Ο χρόνος που θα ήταν καλό να αφιερώνετε στην φυσική σας δραστηριότητα είναι περίπου τριάντα λεπτά την ημέρα.  Σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, τρεις συνεδρίες δέκα λεπτών είναι εξίσου καλές με μια μακρύτερη συνεδρία, δίχως διαλείμματα. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει δέκα λεπτά περπάτημα πριν πάτε στην δουλειά, δέκα λεπτά περπάτημα γυρνώντας και δέκα λεπτά χορού στο τέλος της ημέρας. Οι παραλλαγές και οι δραστηριότητες είναι προσωπική υπόθεση, που μπορείτε να ρυθμίσετε ανάλογα με την διάθεση, την ενέργειά σας αλλά και τα ενδιαφέροντά σας.

3. Μην ξεχνάτε τους μυς σας

Η αερόβια άσκηση είναι ιδανική για να ξεκινήσετε, ωστόσο θα χρειαστεί να γυμνάσετε και τους μυς του σώματος. Για αυτό είναι σημαντικό να μην παραμελείτε τις ασκήσεις που σχετίζονται με την μυϊκή σας ενδυνάμωση. Ασκήσεις όπως η άρση βαρών ή ακόμα και ασκήσεις αντίστασης συμβάλλουν στην ενίσχυση των μυών και των οστών σας όπως και στη βελτίωση της ισορροπίας και του συντονισμού σας.

4. Τεντωθείτε

Βασικό βήμα που δεν θα πρέπει να παραλείπετε πριν αλλά και μετά από τις συνεδρίες σας είναι το stretching, καθώς το τέντωμα βελτιώνει την ευελιξία και το εύρος κίνησης. Μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο τραυματισμού ή τις μυϊκές κράμπες ενώ συμβάλλει στην καλή κυκλοφορία του αίματος σε ολόκληρο το σώμα.