Η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη,  ιδίως φυτικές πρωτεΐνες, συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Medicine (BJM). Η διατροφή που είναι πλούσια σε τρόφιμα με φυτικές πρωτεΐνες, όπως τα όσπρια, δηλαδή τα μπιζέλια, τα φασόλια και τις φακές, τα δημητριακά ολικής άλεσης αλλά και οι ξηροί καρποί έχουν συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου, με την συχνή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και την πρόσληψη ζωϊκών πρωτεϊνών να συνδέονται αντίθετα με ποικίλα προβλήματα υγείας.

Η πρωτεΐνη μειώνει τον κίνδυνο…

Ερευνητές με έδρα το Ιράν αλλά και τις ΗΠΑ διερεύνησαν την σχέση δόσης – απόκρισης μεταξύ της πρόσληψης ολικής, ζωικής και φυτικής πρωτεΐνης και του κινδύνου θανάτου από τις πιο συνηθισμένες αιτίες θανάτου, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τον καρκίνο. Στα πλαίσια της έρευνάς τους, μελέτησαν τα δεδομένα 32 διαφορετικών ερευνών που ανέφεραν εκτιμήσεις για τα επίπεδα θνησιμότητας από καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο σε ενήλικες ηλικίας 19 ετών και άνω. Κατά την διάρκεια παρακολούθησης δεδομένων για 32 έτη, σημειώθηκαν 113.039 θάνατοι, εκ των οποίων οι 16.429 από καρδιαγγειακές παθήσεις και οι 22.303 από καρκίνο. Πράγματι τα ευρήματα δείχνουν ότι η υψηλή πρόσληψη ολικής πρωτεΐνης συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας  και των δύο αιτιών σε σύγκριση με τη χαμηλή πρόσληψη.

… κατά 12% για τις καρδιαγγειακές παθήσεις

Η πρόσληψη φυτικών πρωτεϊνών συσχετίστηκε με 8% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας όλων των αιτιών και 12% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας καρδιαγγειακών παθήσεων. Μια ανάλυση δόσης-απόκρισης δεδομένων από 31 μελέτες έδειξε επίσης ότι ένα επιπλέον 3% της ενέργειας από φυτικές πρωτεΐνες την ημέρα συσχετίστηκε με 5% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες. Πιθανοί λόγοι για τα ευεργετικά αποτελέσματα των φυτικών πρωτεϊνών περιλαμβάνουν τη συσχέτιση τους με ευνοϊκές επιδράσεις στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου ιατρικών ζητημάτων, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης τύπου 2, σύμφωνα με τους ερευνητές. «Αυτά τα ευρήματα είναι πολύ βοηθητικά για την δημόσια υγεία, καθώς η πρόσληψη φυτικών πρωτεϊνών μπορεί να αυξηθεί σχετικά εύκολα αντικαθιστώντας τη ζωική πρωτεΐνη, γεγονός που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για την πολυπόθητη μακροζωΐα» καταλήγουν οι ερευνητές.