Εάν γυμνάζεστε με μουσική, τότε σίγουρα θα έχετε αντιληφθεί ότι η ακρόαση μουσικής την κάνει πιο ευχάριστη, διασκεδαστική και εύκολη. Αν πάλι δεν το έχετε κάνει, θα ήταν καλό να το δοκιμάσετε αφού σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη από το Πανεπιστήμιο Brunel η μουσική συμβάλλει καθοριστικά στην καλύτερη αθλητική απόδοση. Επιπλέον στα πλαίσια της μελέτης, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Brunel δημιούργησαν ένα τραγούδι, που σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί να σας βοηθήσει να τρέξετε γρηγορότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, συμβάλλοντας στην βελτίωση της φυσικής σας κατάστασης.

Μείωση της κόπωσης έως και 15%

Σχεδιασμένο για να αυξήσει το ρυθμό σας κατά περίπου 5% και για να μειώσει τα συναισθήματα κόπωσης έως και 15%, το κομμάτι «Run With Me» δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον καθηγητή Costas Karageorghis, εμπειρογνώμονα στην ψυχολογία της μουσικής και της άσκησης στο Πανεπιστήμιο Brunel. Τα οφέλη της μουσικής κατά την διάρκεια της γυμναστικής μελετήθηκαν για πρώτη φορά από επιστήμονα στην Νέα Υόρκη το 1911, οποίος διαπίστωσε ότι οι ποδηλάτες οδήγησαν το 8,5% πιο γρήγορα ότι υπήρχε ηχητικό background.

Ο καθηγητής Costas Karageorghis μαζί με την ερευνητική του ομάδα διερεύνησαν τα επιστημονικά δεδομένα από 139 διαφορετικές μελέτες σχετικά με την επίδραση της μουσικής στην άσκηση, που έχουν διεξαχθεί τα τελευταία 107 χρόνια. Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Psychological Bulletin, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι «η μουσική βελτίωσε κατά πολύ τις αισθήσεις, αύξησε την σωματική απόδοση, μείωσε το αίσθημα έντονης δυσκολίας και συνολικά συνέβαλε στην βελτίωση της απόδοσης».

Συμβιωτική σχέση μουσική και κίνησης

«Υπάρχει μια σχεδόν συμβιωτική σχέση ανάμεσα στην μουσική και την κίνηση» δηλώνει χαρακτηριστικά ο καθηγητής Costas Karageorghis. Η μουσική, σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί να επηρεάσει την προπόνησή σας είτε συγχρονισμένα, οπότε η μουσική λειτουργεί ως μετρονόμος και ρυθμίζει την κίνηση στον ρυθμό, είτε ασύγχρονα, οπότε η μουσική ενισχύει την απόδοση κάνοντάς την γυμναστική πιο διασκεδαστική ή ευχάριστη. «Αν θέλετε να μετριάσετε την κόπωση και να αυξήσετε τη διάθεση, τότε καλό είναι να χρησιμοποιήσετε μια αρμονική μελωδία» εξηγεί. «Η λυρική επιβεβαίωση είναι επίσης σημαντική, καθώς οι θετικές λέξεις που ακούμε πυροδοτούν την θετική απόκριση του σώματος» συμπληρώνει.