Αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, θα έχετε παρατηρήσει ότι υπάρχουν διαθέσιμες αμέτρητες δίαιτες που υπόσχονται εντυπωσιακά αποτελέσματα. Και επειδή είναι σχεδόν αδύνατο να παρακολουθήσετε όλες τις νέες δίαιτες που γίνονται μόδα κάθε μήνα, προτού ξεκινήσετε ένα διατροφικό πρόγραμμα, καλό είναι να γνωρίζετε πότε μία δίαιτα είναι αποτελεσματική -και κυρίως ασφαλής- για εσάς.

Πότε είναι αποτελεσματική μία δίαιτα;

*Όταν ο στόχος της είναι ρεαλιστικός

Τα προγράμματα διατροφής που υπόσχονται μια δραματική απώλεια κιλών μέσα σε λίγες ημέρες, συνήθως δεν είναι αποτελεσματικά, αλλά ακόμη κι αν είναι, σίγουρα δεν είναι υγιεινά. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι είναι σημαντικό είναι διατηρήσετε την απώλεια βάρους, διαφορετικά θα έχετε ταλαιπωρηθεί χωρίς λόγο.

*Όταν σας παρέχει επαρκή αριθμό θερμίδων

Όταν θέλετε να αδυνατίσετε, θα πρέπει να προσλαμβάνετε λιγότερες θερμίδες από όσες καίτε, προκειμένου να εξασφαλίσετε καθημερινό θερμιδικό έλλειμμα. Προκειμένου να το πετύχετε αυτό δεν χρειάζεται σε καμία περίπτωση να λιμοκτονήσετε. Ξεκινήστε βγάζοντας από τη διατροφή σας τα γλυκά, τα τηγανητά και το πρόχειρο φαγητό και αυξάνοντας παράλληλα τη σωματική σας δραστηριότητα.

*Όταν είναι ισορροπημένη

Τα τελευταία χρόνια οι δίαιτες που αποκλείουν τους υδατάνθρακες έχουν γίνει ιδιαιτέρα διάσημες. Ωστόσο, πρέπει να έχετε κατά νου ότι οι δίαιτες που αποκλείουν ολόκληρες ομάδες τροφών, εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να είναι ισορροπημένες, ενώ μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση της ενέργειάς σας ή να σας δημιουργήσουν διατροφικές ελλείψεις. Το κλειδί είναι να έχετε μια διατροφή που προσφέρει στον οργανισμό σας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, χωρίς να τον επιβαρύνει με περιττές θερμίδες.

*Όταν είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα

Θα μπορείτε να ακολουθείτε το διατροφικό σας πλάνο για πολύ καιρό; Τι θα συμβεί όταν τελειώσετε τη δίαιτα ή πετύχετε τον στόχο σας για αδυνάτισμα; Η υιοθέτηση ενός υγιεινού διατροφικού προγράμματος είναι κάτι το οποίο πρέπει να εντάξετε μόνιμα στον τρόπο ζωής σας, όχι μια προσωρινή λύση. Για παράδειγμα, αν βγάλετε τους υδατάνθρακες από τη διατροφή σας μέχρι να χάσετε βάρος, στη συνέχεια κινδυνεύετε να πάρετε πίσω τα κιλά που χάσατε, αφού δεν γίνεται να περάσετε όλη σας τη ζωή χωρίς να τρώτε ψωμί ή ζυμαρικά. Όπως καταλαβαίνετε, μία ακραία, στερητική δίαιτα δεν είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα.

*Όταν είναι ασφαλής

Επειδή η αδερφή σας ή η συνάδελφός σας κατάφερε να χάσει βάρος με μια συγκεκριμένη δίαιτα, δεν σημαίνει ότι είναι κατάλληλη και για εσάς. Ειδικά αν έχετε μια ιατρική πάθηση ή ιστορικό με διατροφικές διαταραχές, ποτέ μην ξεκινάτε δίαιτα χωρίς πρώτα να έχετε απευθυνθεί στον γιατρό και τον εξειδικευμένο διατροφολόγο σας.

*Όταν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένη

Ακόμη και διάσημες δίαιτες στερούνται επιστημονικής επιβεβαίωσης και δέχονται έντονη κριτική. Γι’ αυτόν τον λόγο καλό είναι να απευθυνθείτε σε έναν διαπιστευμένο διαιτολόγο-διατροφολόγο, ο οποίος θα είναι σε θέση να σας προτείνει ένα διατροφικό πλάνο βάσει των προσωπικών σας αναγκών.