Κάθε αλλαγή στην καθημερινότητά μας μπορεί να προκαλέσει άγχος, ειδικά αν συμβαίνει ξαφνικά και απότομα. Μερικές φορές όμως αυτά που συμβαίνουν μπορεί να μας επηρεάζουν ιδιαίτερα αρνητικά, να προκαλούν εκτεταμένη ανησυχία και φόβο, με αποτέλεσμα τα επίπεδα στρες να σκαρφαλώνουν σε ύψη… δυσθεώρητα. Το προαναφερθέν περιγράφει συνοπτικά μια κατάσταση κρίσης, με τις πιο συνηθισμένες να περιλαμβάνουν ένα σοβαρό ζήτημα υγείας, την αντιμετώπιση των συνεπειών μιας φυσικής καταστροφής, την αντιμετώπιση μιας απώλειας ενώ και μικρότερα γεγονότα συνδυαστικά, όπως η απώλεια εργασίας, μπορεί να δημιουργήσει μια κρίση.

Υγιείς τρόποι αντιμετώπισης της κρίσης

Ορισμένες ωφέλιμες στρατηγικές για να διαχειριστείτε με ψυχραιμία και να αντιμετωπίσετε μια κρίση, περιλαμβάνουν:

1. Εστιάστε σε αυτά που έχουν σημασία

Όταν αντιμετωπίζετε τα επακόλουθα μιας κρίσης, είναι σημαντικό να εστιάσετε στις δυνάμεις και τους πόρους ψυχικής σας ενέργειας. Ορισμένες φορές ακόμα και το πέρασμα από την μία ημέρα στην επόμενη μπορεί να θεωρηθεί ως μια μικρή νίκη, για αυτό είναι σημαντικό να διαχωρίσετε τις προτεραιότητες και τις υποχρεώσεις σας, υλοποιώντας τις βασικότερες. Μην διστάσετε να παραγγείλετε κάτι αν νιώσετε ιδιαίτερα καταβεβλημένοι για να μαγειρέψετε, αφήστε τις περιττές δεσμεύσεις να περιμένουν για λίγο και εστιάστε μόνο σε αυτά που πρέπει να πραγματοποιηθούν για να διατηρήσετε τη σωματική και συναισθηματική σας ενέργεια.

2. Αναζητήστε στήριξη

Μην διστάσετε στιγμή να ζητήσετε βοήθεια από τα αγαπημένα σας πρόσωπα ή από εκείνα που εμπιστεύεστε και αισθάνεστε ασφάλεια όταν βρίσκεστε μαζί τους. Όταν τα άτομα γύρω σας μάθουν για την δύσκολη κατάσταση που μπορεί να αντιμετωπίζετε, είναι πολύ πιθανό ότι θα θελήσουν να σας βοηθήσουν με κάθε τρόπο ή μέσο μπορούν. Αφήστε τα αγαπημένα σας πρόσωπα να σας αποφορτίσουν έστω και παροδικά, ακούγοντας τις ανησυχίες και τους φόβους σας και προσφέροντας πιθανές λύσεις, που μπορεί να μην έχετε ακόμα σκεφθεί.

3. Μειώστε την απόκριση στο άγχος

Όταν αντιμετωπίζετε μια κρίση ή όταν ένα πρόσωπο κοντά σας αντιμετωπίζει, η απόκριση του σώματος στους στρεσογόνους παράγοντες μπορεί να ενεργοποιηθεί και να παραμείνει ενεργοποιημένη, με αποτέλεσμα να βιώνετε μια παρατεταμένη κατάσταση άγχους, πίεσης, ανησυχίας ή και φόβου. Μπορεί πράγματι να είναι δύσκολο να χαλαρώσετε στη μέση μιας προσωπικής κρίσης ή ακόμα και μετά, ωστόσο θα ήταν καλό να δοκιμάσετε ορισμένες τεχνικές χαλάρωσης για να μειώσετε τα επίπεδα άγχους. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα ωφέλιμο, αφού θα σας βοηθήσει να επανακτήσετε την ψυχραιμία σας και να νιώσετε ότι μπορείτε να διαχειριστείτε καλύτερα όλα όσα θα ακολουθήσουν.

4. Φροντίστε τον εαυτό σας

Μπορεί να ακούγεται κλισέ, ωστόσο σε περιόδους εκτεταμένων κρίσεων είναι σημαντικό να κάνουμε πράγματα που μας ευχαριστούν, όπως το να δούμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Αυτό θα μας βοηθήσει να εκτονώσουμε, έστω και για λίγο, την ένταση την οποία μπορεί να αισθανόμαστε. Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό για την αποφυγή πρόσθετων προβλημάτων να φροντίζουμε τις σωματικές μας ανάγκες, να ακολουθούμε δηλαδή μια ισορροπημένη διατροφή και να κοιμόμαστε αρκετές ώρες, διότι αν δεν διατηρήσουμε τον οργανισμό μας υγιή, θα δυσκολευτούμε ακόμα περισσότερο στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Ακολουθήστε το στο Google News