Το στρες είναι μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού μας στις προκλήσεις που εμφανίζονται. Η λέξη στρες προέρχεται από τη λατινική λέξη stringere, που σημαίνει σφίγγω. Στρες, λοιπόν, σημαίνει σφίξιμο, ένταση. Σε μικρές δόσεις είναι ακίνδυνο, σε μεσαίες δόσεις μάς κινητοποιεί προκειμένου να πετύχουμε τον σκοπό μας, ενώ σε μεγάλες δόσεις είναι καταστροφικό και καλό είναι να απευθυνόμαστε σε διαπιστευμένους ψυχοθεραπευτές για τη διαχείρισή του.

Και ενώ δεν μπορούμε να βγάλουμε το στρες από τη ζωή μας, μπορούμε να βρούμε τρόπους να το διαχειριστούμε.

Φυσικοί τρόποι να μειώσετε το στρες

*Γυμναστείτε

Τα ψυχικά οφέλη της γυμναστικής σχετίζονται με την νευροχημεία. Η σωματική άσκηση μειώνει τα επίπεδα των ορμονών του στρες, όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη, ενώ παράλληλα διεγείρει την παραγωγή ενδορφινών, χημικών στον εγκέφαλο που λειτουργούν ως φυσικά παυσίπονα και ενισχυτικά της διάθεσης. Οι ενδορφίνες είναι υπεύθυνες για τα αισθήματα χαλάρωσης και αισιοδοξίας που συνοδεύουν πολλές έντονες προπονήσεις – ή, έστω, το ζεστό ντους μετά την προπόνησή σας.

Η γυμναστική σάς δίνει επίσης τη δυνατότητα να ξεφύγετε από τα προβλήματα και τις ανησυχίες σας και να συγκεντρωθείτε στη στιγμή. Άλλωστε, όταν το σώμα σας είναι απασχολημένο, το μυαλό σας θα αποσπάται από τις ανησυχίες της καθημερινής ζωής και θα είναι ελεύθερο να σκέφτεται δημιουργικά.

*Επιλέξτε έξυπνα τι βάζετε στο πιάτο σας

Ενώ δεν υπάρχουν «μαγικές» τροφές που μπορούν να καταπολεμήσουν αυτόματα το άγχος, υπάρχουν τροφές που βοηθούν την ψυχολογία σας όταν καταναλώνονται στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής. Ο σολομός, τα αυγά, το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, η γαλοπούλα, η μπανάνα, η βρώμη, το χαμομήλι, η μαύρη σοκολάτα, ο κουρκουμάς και τα βατόμουρα είναι μερικές τροφές που μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε το στρες.

Η καφεΐνη από την άλλη είναι ένας από τους πιο γνωστούς παράγοντες άγχους. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αποφεύγετε και τα καφεϊνούχα αναψυκτικά. Δοκιμάστε να αντικαταστήσετε τον καφέ με πράσινο τσάι, φρέσκο ​​χυμό ή ακόμα και νερό για να καλύψετε τις καθημερινές σας ανάγκες σε βιταμίνες και να μείνετε ενυδατωμένοι.

*Κοιμηθείτε επαρκώς

Η έλλειψη ύπνου αυξάνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, ενώ το στρες οδηγεί σε δυσκολίες ύπνου. Βγείτε, λοιπόν, από αυτόν τον φαύλο κύκλο, κάνοντας τον ύπνο προτεραιότητά σας.

Προτού πέσετε για ύπνο, αποφύγετε τις οθόνες, οι οποίες έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να επηρεάσουν τον κιρκάδιο ρυθμό σας και φροντίστε να έχετε σωστή θερμοκρασία σώματος. Όταν νιώθετε πολύ ζεστοί, το σώμα σας μπορεί να επιβραδύνει την απελευθέρωση της μελατονίνης, επομένως αποφύγετε να φάτε πικάντικα φαγητά τα βράδια ή να κάνετε καυτό ντους προτού ξαπλώσετε.

*Αφιερώστε χρόνο σε πράγματα που σας ευχαριστούν

Αφού ξυπνήσετε και λίγο πριν πάτε για ύπνο, φροντίστε να κάνετε πράγματα που σας φαίνονται χαλαρωτικά και αναζωογονητικά. Αυτό που κάνετε νωρίς το πρωί καθορίζει τη διάθεσή σας για την υπόλοιπη ημέρα. Αν έχετε αγχωτικές σκέψεις αμέσως μετά το ξύπνημα, προσπαθήστε να σκεφτείτε κάτι θετικό ή κάντε stretching (τεντωθείτε, δηλαδή) και εστιάστε στις αισθήσεις στο σώμα σας.

Το βράδυ, προσπαθήστε να αποφύγετε να διαβάζετε αρνητικά νέα ή σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφού τα αρνητικά συναισθήματα που βιώνουμε το βράδυ επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου μας. Η ακρόαση ενός χαλαρωτικού podcast, η άσκηση διαλογισμού ή τεχνικών χαλάρωσης μπορεί να βοηθήσει στην ηρεμία πριν από τον ύπνο.

-Σε καμία περίπτωση οι παραπάνω πρακτικές δεν αντικαθιστούν τις συνταγογραφούμενες αγωγές κατά του άγχους. Αν νιώθετε το στρες να σας κατακλύζει καλό είναι να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό.