Όλοι έχουμε αντιμετωπίσει μια κακή ημέρα και πολλές φορές μια ημέρα που ξεκινά «άσχημα» μπορεί να συνεχίσει να χειροτερεύει σε μια πραγματικά κακή ημέρα. Αυτή αποτελεί μια κοινή εμπειρία για τους περισσότερους ανθρώπους, γιατί όμως ένα «άσχημο» πρωινό μπορεί να εξελιχθεί σε μια κακή ημέρα; Στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί λόγοι που «κρύβονται» πίσω από αυτό το φαινόμενο. Μερικές φορές εκδηλώνεται το φαινόμενο «ντόμινο», κατά το οποίο το ένα αρνητικό γεγονός διαδέχεται το άλλο. Ταυτόχρονα είναι πιθανό ένα αρνητικό γεγονός τις πρώτες ώρες που έχουμε ξυπνήσει να δημιουργήσει ένα αρνητικό κλίμα, επηρεάζοντας αρνητικά τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας, αφού μπορεί να εστιάζουμε περισσότερο στα αρνητικά παρά στα θετικά γεγονότα της ημέρας.

Πώς θα βελτιώσετε την ημέρα σας

Μερικές χρήσιμες συμβουλές για να κάνετε μια κακή ημέρα λίγο καλύτερα, περιλαμβάνουν:

1. Μιλήστε σε ένα καλό σας φίλο

Εδώ η έμφαση αποδίδεται στο επίθετο καλός, καθώς αν προσπαθήσετε να αντλήσετε υποστήριξη και δύναμη από κάποιον με κακές δεξιότητες ακρόασης ή που πραγματικά δεν θέλει να σας βοηθήσει, τότε είναι πιθανόν να αισθανθείτε χειρότερα. Η συζήτηση με ένα καλό και αξιόπιστο φίλο θα σας επιτρέψει να μοιραστείτε τα συναισθήματα ή τις ανησυχίες σας και εκείνος θα σας κατανοήσει. Μπορεί στην συνέχεια να σας βοηθήσει να βρείτε μια λύση από κοινού, καθώς μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση πιο ψύχραιμα και πιο αισιόδοξα.

2. Στραφείτε στην ευγνωμοσύνη

Η ευγνωμοσύνη έχει σημαντικά οφέλη για τη διαχείριση του στρες και την ευεξία. Είναι επίσης πιο δύσκολο να επικεντρωθείτε στα αρνητικά όταν σκέφτεστε τα θετικά στοιχεία της καθημερινότητάς σας. Δοκιμάστε να μετρήσετε δέκα περίπου πράγματα για τα οποία νιώθετε ευγνωμοσύνη και έπειτα εστιάστε σε αυτά για να δείτε την ημέρα σας ξαφνικά να βελτιώνεται.

3. Γυμναστείτε

Αν αντιμετωπίζετε μια άσχημη ημέρα, δοκιμάστε να γυμναστείτε, επιλέγοντας τον τύπο γυμναστικής που σας αρέσει περισσότερο. Η «έκρηξη» των ενδορφινών και η εκτόνωση της έντασης μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τα αρνητικά συναισθήματα μιας κακής ημέρας. Ακόμα και μερικά λεπτά χαλαρού τρεξίματος ή και βάδισης μπορεί να είναι αρκετά για να εκτονωθείτε ενώ ταυτόχρονα βελτιώνεται και την φυσική σας κατάσταση.

4. Αποδεχθείτε την πρόκληση

Ο τρόπος που βλέπετε και ερμηνεύετε τις καταστάσεις μπορεί πραγματικά να έχει μεγάλη επίδραση στην καθημερινότητά σας. Ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τα πάντα γύρω μας επηρεάζει και το άγχος μας καθώς μπορούμε να δούμε ένα ατυχές συμβάν ως κάτι που θα μας δυσκολέψει ή ως κάτι που θα μας δώσει την ευκαιρία να εξελιχτούμε περισσότερο. Δοκιμάστε λοιπόν να δείτε οποιοδήποτε ατυχές συμβάν ως μια μικρή «πρόκληση» και αμέσως θα σκεφθείτε ποικίλες λύσεις ή μεθόδους για να επιλύσετε την κατάσταση. Το καλύτερο από όλα είναι ότι όχι μόνο επιλύετε γρήγορα και αποφασιστικά το πρόβλημα αλλά ταυτόχρονα δεν επηρεάζεστε αρνητικά αλλά θετικά, αφού η αυτοεκτίμησή σας ενισχύεται όπως και το ηθικό σας.