Η μουσική είναι κάτι που μας διασκεδάζει ενώ επιστημονικά δεδομένα αναφέρουν ότι μπορεί ακόμα και να βελτιώσει την συνολική εικόνα της υγείας. Η μουσική μπορεί να είναι πηγή ευχαρίστησης και ικανοποίησης, αλλά υπάρχουν και πολλά άλλα ψυχολογικά οφέλη. Μπορεί να χαλαρώσει το νου, να ενεργοποιήσει το σώμα, ακόμη και να βοηθήσει τους ανθρώπους να διαχειριστούν καλύτερα τον πόνο. Η ιδέα ότι η μουσική μπορεί να επηρεάσει τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές πιθανότατα να μην προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη. Οι ψυχολογικές επιδράσεις της μουσικής μπορεί να είναι ισχυρές και ευρείες.

*Βελτιώνει την γνωστική απόδοση

Επιστημονικά δεδομένα υποστηρίζουν ότι η μουσική υπόκρουση καθώς ο ακροατής επικεντρώνεται σε μια εντελώς διαφορετική δραστηριότητα, μπορεί να βελτιώσει την απόδοση σε γνωστικές εργασίες. Σύμφωνα με άλλη επιστημονική μελέτη, η ακρόαση γρήγορης και ευχάριστης μουσικής συνέβαλε στην αύξηση της ταχύτητας κατά την επεξεργασία δεδομένων ενώ τόσο η αργή όσο και η γρήγορη μουσική είχαν ευεργετικές ιδιότητες για την μνήμη. Έτσι την επόμενη φορά που θα εργαστείτε σε ένα δύσκολο project, βάλτε την αγαπημένη σας playlist να παίζει στο βάθος και δείτε την παραγωγικότητά σας να «σκαρφαλώνει» σε νέα ύψη.

*Μειώνει το στρες

Γνωρίζουμε εδώ και καιρό ότι η μουσική μπορεί να βοηθήσει στη μείωση ή τη διαχείριση του άγχους. Πράγματι η ακρόαση μουσικής αποτελεί έναν αποτελεσματικό τρόπο για την καλύτερη διαχείριση του άγχους, αφού σύμφωνα με επιστημονική μελέτη η ακρόαση μουσικής φαίνεται να είχε αντίκτυπο στην ανθρώπινη απόκριση στο άγχος και ιδιαίτερα στο αυτόνομο νευρικό σύστημα. Ταυτόχρονα, η μουσική μπορεί και να αποσπάσει την προσοχή μας από αρνητικές σκέψεις ή ανησυχίες, που όχι μόνο δεν μας βοηθούν αλλά μπορεί να εντείνουν το ήδη αρνητικό κλίμα στο οποίο μπορεί να βρισκόμαστε.

*Συμβάλλει στην απώλεια βάρους

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά οφέλη της μουσικής είναι μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για την απώλεια βάρους. Αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, τότε η ακρόαση μουσικής υπό χαμηλό φωτισμό μπορεί να σας βοηθήσει να επιτύχετε τους στόχους σας. Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, άνθρωποι που έτρωγαν σε εστιατόρια με χαμηλό φωτισμό όπου έπαιζε απαλή μουσική κατανάλωναν 18% λιγότερο φαγητό από εκείνους που έτρωγαν σε άλλα εστιατόρια. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η μουσική και ο φωτισμός βοηθούν στη δημιουργία ενός πιο χαλαρού περιβάλλοντος. Δεδομένου λοιπόν ότι οι συμμετέχοντες ήταν πιο χαλαροί και άνετοι, μπορεί να κατανάλωσαν το φαγητό τους πιο αργά και να είχαν μεγαλύτερη επίγνωση του κορεσμού.

*Καταπολεμά την αϋπνία

Η αϋπνία είναι ένα πρόβλημα που πλήττει άτομα όλων των ηλικιακών ομάδων. Ενώ υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις για τη θεραπεία της αϋπνίας, τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι η ακρόαση χαλαρωτικής κλασικής μουσικής μπορεί να είναι μια ασφαλής, αποτελεσματική και προσιτή μέθοδος αντιμετώπισης για να σταματήσετε να μένετε ξάγρυπνοι. Πολλές περιπτώσεις αϋπνίας οφείλονται στο άγχος ή σε κάποια άλλη συναισθηματική ή σωματική κατάσταση κι έτσι ο ύπνος τείνει να επιστρέφει στα φυσιολογικά πλαίσια, μόλις αντιμετωπιστούν επιτυχώς οι στρεσογόνες καταστάσεις. Διαφορετικά θα μπορούσατε να δοκιμάσετε μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σας όπως η τακτική φυσική άσκηση ή ακόμα και η δημιουργία μιας χαλαρωτικής βραδινής ρουτίνας.

Ακολουθήστε το στο Google News