Η καρδιά του σπιτιού είναι το σαλόνι, όπου χαλαρώνουμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα ή υποδεχόμαστε τους φιλοξενούμενούς μας. Θέλουμε να διαμορφώσουμε τον συγκεκριμένο χώρο με τέτοιο τρόπο ώστε να αποπνέει ασφάλεια και ηρεμία. Ανεξάρτητα από τις διαστάσεις του σαλονιού σας, μπορείτε να «ξεκλειδώσετε» τις δυνατότητές του και να τις εκμεταλλευτείτε στο έπακρο.

1. Επεκτείνετε το σαλόνι με καθρέφτες

Αποτελεί ένα από τα παλαιότερα τεχνάσματα, πράγματι όμως λειτουργεί. Μπορείτε να δημιουργήσετε άμεσα την ψευδαίσθηση ενός μεγαλύτερου σαλονιού προσθέτοντας έναν καθρέφτη, καθώς η αντανάκλαση του φωτός και της εσωτερικής διακόσμησης θα «διπλασιάσει» τον χώρο. Προσπαθήστε να περιορίσετε την παλέτα σε ήπια χρώματα για να επιτύχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

2. Η διαρρύθμιση δεν αποτελεί πρόβλημα

Καμία γωνία του σαλονιού δεν θα πρέπει να μείνει άδεια, αφού ακόμα και οι κάπως «αδέξιες» αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες μπορούν να συμβάλουν στο εγχείρημά σας. Χρησιμοποιήστε μικρότερες περιοχές που μένουν άδειες για να στεγάσετε χοντρά κομμάτια επίπλων, όπως είναι το έπιπλο της τηλεόρασης. Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε τον χώρο προς όφελός σας, τοποθετώντας τα έπιπλα σε σημεία ανάλογα με τις διαστάσεις τους, δίχως να καταλαμβάνουν πολύτιμο χώρο από το δάπεδο.

3. Τραβήξτε την προσοχή με statement items

Διαλέξτε ένα ή δύο statement αντικείμενα που θα «τραβήξουν» τα βλέμματα, όπως είναι μια επιτραπέζια λάμπα, ένας πίνακας με παστέλ χρώματα στον τοίχο ή ένα υπέροχο κάλυμμα που μπορείτε να έχετε ανάρριχτο στον καναπέ σας. Βάλτε τη δική σας πινελιά στη διακόσμηση του σαλονιού και αναδείξτε τα σημεία που θεωρείτε καλύτερα.

4. Επιλέξτε ανοιχτά χρώματα για τους τοίχους

Τα καλύτερα χρώματα που μπορείτε να επιλέξετε για να κάνετε το σαλόνι σας να φαίνεται πιο μεγάλο και φωτεινό είναι το ανοιχτό ροζ, το ανοιχτό μπλε ή και γκρι, όπως και η σκούρα απόχρωση του λιλά. Αυτές οι αποχρώσεις μπορούν να το «μεταμορφώσουν», προσδίδοντας μια νέα νότα άνεσης και ηρεμίας. Επιπλέον θα ήταν καλό να αποφύγετε τα λαμπερά λευκά και να επιλέξετε έναν ήπιο πράσινο, γκρι ή και πορτοκαλί τόνο.

5. Διακοσμήστε κάθετα

Εάν ο χώρος στο δάπεδο είναι περιορισμένος, δοκιμάσετε να φτάσετε τη διακόσμησή σας… στα ύψη. Πράγματι, μπορείτε να διακοσμήσετε το πάνω τμήμα του σαλονιού σας, βάφοντάς το σε μια ελαφρώς διαφορετική απόχρωση για να τραβήξετε το βλέμμα του επισκέπτη προς τα πάνω. Τα έργα τέχνης ταυτόχρονα χαρίζουν στυλ στο σαλόνι, αναδεικνύοντας τον μοναδικό του χαρακτήρα.

6. Χρησιμοποιήστε το φως προς όφελός σας

Διαμορφώστε το κέντρο εστίασης του σαλονιού σας χρησιμοποιώντας ένα κρεμαστό φως, με λεπτομέρειες που ταιριάζουν στην αισθητική που θέλετε να δημιουργήσετε, τοποθετώντας το στρατηγικά πάνω από ένα ξύλινο τραπεζάκι καφέ. Αυτά είναι αρκετά για να δημιουργήσουν μια ζώνη εστίασης γύρω από την οποία μπορείτε να προσθέσετε μερικές καρέκλες, μαξιλάρια δαπέδου για πιο boho τάση ή και μερικά σκαμπό.

7. Κρατήστε το οργανωμένο

Οι χώροι του σπιτιού και ειδικά το μικρό σαλόνι είναι σημαντικό να παραμένει οργανωμένο. Μην κρατάτε αντικείμενα που δεν χρησιμοποιείται, καθώς έτσι όχι μόνο δεν ανανεώνεστε αλλά μειώνεται συνεχώς και ο διαθέσιμος χώρος. Τα μικρά ράφια στους τοίχους είναι ιδανικά για τα μικρά σαλόνια, καθώς διευκολύνουν την αποθήκευση ενώ ταυτόχρονα «δίνουν» ύψος.