Το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) όπως και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) συνιστούν την χρήση μάσκας, είτε χειρουργικής είτε πολλαπλών χρήσεων, ως μέτρο για να προστατευθούμε αλλά και να ανακόψουμε την πορεία του νέου κοροναϊού στην χώρα. Η μετάδοση του κορανοϊού πιστεύεται ότι συμβαίνει μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων που απελευθερώνονται όταν οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον ιό μιλούν, φτερνίζονται ή βήχουν, σύμφωνα με την Δρ. MeiLan Han, καθηγήτρια Ιατρικής στο τμήμα της πνευμονικής και της εντατικής θεραπείας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Σημαντική η μάσκα και για τους ασυμπτωματικούς

Εάν αυτά τα σταγονίδια προσγειωθούν στο στόμα ή στη μύτη των ανθρώπων που βρίσκονται κοντά ή εισπνευστούν, ένα άτομο μπορεί να προσβληθεί από τον ιό. Με την χρήση της μάσκας δημιουργείται ένα φυσικό φράγμα που σταματά αυτά τα σταγονίδια και τα εμποδίζει από το να εξαπλωθούν στον περιβάλλοντα αέρα. Σύμφωνα με την Δρ. MeiLan Han οι μάσκες γίνονται ακόμα πιο σημαντικές, επειδή ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων που πάσχουν από COVID-19 είτε δεν εμφανίζουν συμπτώματα, μεταδίδουν δηλαδή τον κοροναϊό όντας ασυμπτωματικοί, είτε δεν έχουν εμφανίσει ακόμα, καθώς τα συμπτώματα της νόσου ενδεχομένως να αργήσουν να εκδηλωθούν. Τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η χρήση της μάσκας μπορεί να συμβάλει στον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου ακόμα και από άτομα που βρίσκονται σε προ-συμπτωματικό στάδιο ή και από εκείνα που τον φέρουν ασυμπτωματικά.

Τα δεδομένα «πίσω» από τα ευρήματα

Σύμφωνα με την πρώτη μελέτη, η καθολική πολιτική χρήσης μάσκας που εφαρμόστηκε σε νοσοκομείο της Βοστόνης φαίνεται πως μείωσε τη μετάδοση του SARS-CoV-2. Πριν από τη θέσπιση της πολιτικής για τις μάσκες, νέες περιπτώσεις μεταξύ των εργαζομένων στον τομέα της υγείας που είχαν άμεση ή έμμεση επαφή με ασθενείς αυξάνονταν εκθετικά. Ωστόσο, μετά την εφαρμογή της πολιτικής, το ποσοστό των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό «μειώθηκε σταθερά», σύμφωνα με την έκθεση.

Η χρήση μάσκας επιπλέον φάνηκε να εμποδίζει δύο κομμωτές στο Missouri από το να μεταδώσουν τον κοροναϊό στους πελάτες τους, σύμφωνα με έκθεση από το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Και οι δύο κομμωτές, σύμφωνα με την έκθεση, συνέχισαν να βλέπουν τους πελάτες για αρκετές ημέρες μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων, αλλά φορούσαν μάσκες προσώπου με το 98% των πελατών τους να φορούν επίσης μάσκα. Από τους 139 πελάτες που είδαν οι κομμωτές πριν να διαγνωσθούν θετικοί στον κοροναϊό, κανένας δεν ανέπτυξε συμπτώματα COVID-19 κατά την περίοδο παρακολούθησης, όπως και καμία από τις δευτερεύουσες επαφές τους δεν εκδήλωσε συμπτώματα. Η χρήση μάσκας λοιπόν, τόσο σε κλειστούς όσο και σε ανοιχτούς χώρους όπου επικρατεί συγχρωτισμός σε συνδυασμό με το τακτικό πλύσιμο χεριών και την κοινωνική αποστασιοποίηση αποτελούν, σύμφωνα με τους ερευνητές, τα καλύτερα «όπλα» ενάντια στον κοροναϊό.