Γνωστά είναι τα οφέλη του ύπνου για την υγεία, καθώς συμβάλλει τόσο στην μείωση του κινδύνου της παχυσαρκίας και των καρδιαγγειακών παθήσεων ενώ ταυτόχρονα ενισχύει την διαδικασία της μάθησης όπως και την λειτουργία της μνήμης. Ενώ λοιπόν γνωρίζουμε τις ευεργετικές του ιδιότητες, τα… «γλυκά μας όνειρα» είναι τα πρώτα που τείνουμε να θυσιάζουμε προκειμένου να καταφέρουμε να φέρουμε εις πέρας όλες μας τις υποχρεώσεις. Αυτό που συνήθως ακολουθεί είναι η εκτεταμένη κατανάλωση καφεΐνης στην προσπάθειά μας να υποκαταστήσουμε τον πολύτιμο ύπνο και να ανακτήσουμε την ενέργειά μας. Ωστόσο, οι ειδικοί τονίζουν πώς δεν υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε για να «κλέψουμε» και να κάνουμε τον οργανισμό να νομίζει ότι έχουμε κοιμηθεί. Αντίθετα οι συμβουλές των ειδικών περιλαμβάνουν:

1. Παραμείνετε εντός προγράμματος

Για να παραμείνετε εντός προγράμματος, σημαίνει ότι έχετε ήδη διαμορφώσει ένα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να οργανώσετε τον χρόνο σας με τέτοιο τρόπο ώστε να καταφέρετε να υλοποιήσετε τις υποχρεώσεις σας εντός deadline. Ορίστε αυστηρούς χρονικούς περιορισμούς και προσπαθήστε να ολοκληρώνετε κάθε project μερικές ημέρες νωρίτερα από την καταληκτική του ημερομηνία ώστε να έχετε έξτρα χρόνο στην περίπτωση ενός απροόπτου. Έτσι θα καταφέρετε να φέρετε εις πέρας όλα όσα θέλετε, δίχως να χάνετε τον πολύτιμο ύπνο σας ενώ η παραγωγικότητά σας θα αυξηθεί αφού θα ξεκουράζεστε τακτικά.

2. Το ίδιο ισχύει και για το πρόγραμμα του ύπνου

Όπως και με το συνολικό σας πρόγραμμα, έτσι και με την ρουτίνα του ύπνου θα πρέπει να παραμένετε συνεπείς καθημερινά. Αυτό σημαίνει ότι θα ήταν καλό να ξυπνάτε κάθε μέρα, περίπου την ίδια ώρα, καθώς αυτό αυξάνει τις πιθανότητες να αποκοιμηθείτε και καθημερινά περίπου την ίδια ώρα. Όσο περισσότερες ημέρες παραμένετε συνεπείς, τόσο πιο εύκολο θα γίνεται για το σώμα, καθώς θα «γνωρίζει» περίπου πότε η μέρα φτάνει στο τέλος της κι επομένως θα μπορείτε να χαλαρώνετε πιο εύκολα και πιο φυσικά, μειώνοντας σημαντικά τις πιθανότητες αϋπνίας ή ενός ύπνου με διακοπές και ενοχλήσεις.

3. Προσέξτε το δωμάτιό σας

Για να κοιμηθείτε ευκολότερα θα ήταν καλό να φροντίσετε ώστε το δωμάτιό σας να είναι σκοτεινό, δροσερό και άνετο.  Όταν ο χώρος που κοιμάστε είναι ζεστός είναι πιθανότερο να στριφογυρίζετε, γεγονός που θα διαταράξει τον ύπνο σας. Πριν πάτε για ύπνο, το σώμα σας παράγει μια ορμόνη που ονομάζεται μελατονίνη, η οποία προκαλεί μείωση της θερμοκρασίας του σώματος για να σας προετοιμάσει για τον ύπνο. Εάν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι πολύ υψηλή, αυτή η διαδικασία διακόπτεται, οπότε μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να αποκοιμηθείτε.

4. Αφήστε το κινητό έξω από το δωμάτιο

Κινητό, λάπτοπ και τάμπλετ θα ήταν καλύτερο να μένουν εκτός δωματίου, καθώς το μπλε φως της οθόνης μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας. Ο λόγος πίσω από το φαινόμενο αυτό είναι ότι το φως και ειδικά το μπλε «μπερδεύει» το εσωτερικό σας ρολόι, διαταράσσοντας τον κιρκαδικό σας ρυθμό.