Στον απόηχο των ξέγνοιαστων καλοκαιρινών στιγμών, ξεκινάμε σιγά σιγά με κάποια χαρμολύπη να τακτοποιούμε πίσω στην θέση τους μαγιό, παρεό και αντηλιακό. Πώς όμως γνωρίζουμε αν μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να προστατευθούμε και το επόμενο καλοκαίρι; Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) τα αντηλιακά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να μας παρέχουν την απαραίτητη προστασία για το διάστημα τριών χρόνων αφού ανοιχθούν. Η δερματολόγος Δρ. Hadley King επισημαίνει ότι τα φυσικά (ορυκτά) αντηλιακά είναι πιο σταθερά σε σύγκριση με τα χημικά κι επομένως τείνουν να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Φυσικό VS χημικό αντηλιακό

Ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στα δύο είναι ότι το φυσικό αντηλιακό μένει στο πάνω μέρος της επιδερμίδας για να αντανακλά τις ακτίνες UVA και UVB, ενώ τα χημικά αντηλιακά μετατρέπουν τις ακτίνες UV σε θερμότητα. «Τα χημικά αντηλιακά αποτελούνται από ασταθή μόρια, αλλά τα τελευταία χρόνια οι κατασκευαστές έχουν αρχίσει να προσθέτουν σταθεροποιητές όπως το οκτοκρυλένιο», εξηγεί η Δρ. Hadley King. «Τα φυσικά αντηλιακά, από την άλλη , περιέχουν κυρίως οξείδιο του ψευδαργύρου και διοξείδιο του τιτανίου» προσθέτει. «Για βέλτιστη προστασία από τον ήλιο, την καλύτερη υφή και σταθερότητα θα ήταν καλύτερο να χρησιμοποιήσετε το αντηλιακό πριν από την ημερομηνία λήξης» επισημαίνει.

«Μόλις λήξει το αντηλιακό, καθίσταται λιγότερο αποτελεσματικό στο μπλοκάρισμα των ακτίνων UV, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο ηλιακού εγκαύματος και καρκίνου του δέρματος. Εκτός από αυτό, η έκθεση στο άμεσο ηλιακό φως και οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να μειώσουν την δράση του με την πάροδο του χρόνου» συμπληρώνει. «Η θερμότητα και ο ήλιος μπορούν να διαλύσουν τις χημικές ουσίες και να τις καταστήσουν αναποτελεσματικές και δυνητικά ερεθιστικές για το δέρμα».

Πώς θα διαπιστώσετε αν έχει λήξει

Για να διαπιστώσετε αν το αντηλιακό έχει, το καλύτερο είναι να ανατρέξετε στην ημερομηνία λήξης που έχει σφραγιστεί στη συσκευασία. «Εάν δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης, τότε μπορείτε να υποθέσετε ότι μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για 3 χρόνια μετά την ημερομηνία αγοράς του», σύμφωνα με την Δρ. Hadley King. Φροντίστε να απορρίψετε τυχόν αχρησιμοποίητο αντηλιακό μετά από αυτήν την ημερομηνία, καθώς ενδέχεται να μην είναι πλέον αποτελεσματικό στην πρόληψη του ηλιακού εγκαύματος. Ένας άλλος δείκτης είναι οποιεσδήποτε προφανείς αλλαγές, όπως η μυρωδιά ή ακόμα και η σταθερότητά του στην επιδερμίδα. Αν διαπιστώσετε ότι μυρίζει περίεργα ή ότι δεν είναι σταθερό κατά την εφαρμογή του, τότε πιθανότατα να έχει λήξει.

Πώς θα διατηρήσουμε την αποτελεσματικότητά του

Εάν το αντηλιακό σας είναι σε καλή κατάσταση και θέλετε να την διατηρήσετε έτσι, θα ήταν καλό να το αποθηκεύσετε σε δροσερό και σκιερό μέρος, καθώς η έκθεση του δοχείου σε υπερβολική θερμότητα ή στο ηλιακό φως μπορεί να μειώσει σημαντικά την δράση των συστατικών που περιλαμβάνει. Όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους, μπορείτε να προστατεύσετε το αντηλιακό τυλίγοντας το μπουκάλι σε μια πετσέτα ή τοποθετώντας το στη σκιά. Εάν πρόκειται να βγείτε στον ήλιο για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορείτε να αποθηκεύσετε το αντηλιακό σε ένα μικρό ψυγειάκι ή cooler. Μια άλλη ιδέα είναι να εφαρμόσετε αντηλιακό σε εσωτερικούς χώρους, ώστε να αποφύγετε να το αφήσετε εκτεθειμένο στον ήλιο.