Η τεράστια ποσότητα διατροφικών συμβουλών και tips αδυνατίσματος μπορεί εύκολα να σας μπερδέψει όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, ειδικά επειδή πολλές φορές φαίνεται να έχει νόημα ή είναι διαδεδομένη. Για αυτό, λοιπόν, είναι σημαντικό να δίνετε προσοχή στις συμβουλές που ακολουθείτε, ειδικά όταν αυτές έχουν να κάνουν με τη διατροφή σας και τη συνολική υγεία σας και να ζητάτε βοήθεια μόνο από διαπιστευμένους διατροφολόγους.

Ας δούμε τρία tips αδυνατίσματος που -αν και είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα- πρέπει να αγνοήσετε.

* «Αυτό το τρόφιμο/ ρόφημα/ μπαχαρικό ενισχύει τον μεταβολισμό»

Πρόκειται ίσως για το πιο διαδεδομένο tip που αφορά στο αδυνάτισμα. Στην πραγματικότητα όμως, ο μόνος τρόπος να κάψετε λίπος είναι καίγοντας θερμίδες και αυτό γίνεται α) απλά αναπνέοντας (οι περισσότερες θερμίδες που καίμε καθημερινά προκύπτουν από την ενέργεια που καταβάλλει ο οργανισμός μας για να μας κρατάει ζωντανούς, αυτό που ονομάζεται βασικός μεταβολικός ρυθμός), β) χωνεύοντας την τροφή και γ) μέσω της κίνησης και της άσκησης. Διάφορες τροφές που υποτίθεται ότι καίνε λίπος (όπως η καφεΐνη και οι πιπεριές τσίλι) μπορεί να αυξήσουν τον μεταβολισμό σας λίγο, αλλά όχι σε σημείο να δείτε σημαντική διαφορά στην ικανότητά σας να χάνετε βάρος ή λίπος.

Οι πιπεριές τσίλι, για παράδειγμα, περιέχουν μια ουσία που λέγεται καψαϊκίνη. Η ιδέα είναι ότι η θερμότητα από αυτή την ουσία αυξάνει την αδρεναλίνη σας, προκαλώντας το σώμα σας να αυξήσει το κάψιμο θερμίδων. Το πρόβλημα με αυτή τη θεωρία είναι ότι, αν και ακούγεται λογική, τίποτα που τρώμε δεν αυξάνει τον μεταβολισμό μας αρκετά έντονα ή για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να προκαλέσει οποιαδήποτε αισθητή απώλεια βάρους.

* «Για να χάσεις βάρος δεν πρέπει να τρως λιπαρά και υδατάνθρακες»

Τόσο τα λιπαρά όσο και οι υδατάνθρακες έχουν δαιμονοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα αρκετοί άνθρωποι να αποφασίζουν να τα βγάλουν από τη διατροφή τους όταν θέλουν να χάσουν βάρος. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι έτσι.

Όπως στην περίπτωση των λιπαρών έτσι και στην περίπτωση των υδατανθράκων, ο κανόνας είναι να επιλέγετε τις τροφές που καταναλώνετε βάση της ποιότητάς τους και όχι να τις αποκλείετε συνολικά και αδιακρίτως. Τα καλά λιπαρά που περιέχονται για παράδειγμα στο ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς, τα ψάρια και το αβοκάντο δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σας, ακόμη κι όταν ο στόχος σας είναι το αδυνάτισμα. Το ίδιο ισχύει και με τους υδατάνθρακες: οι σύνθετοι υδατάνθρακες που εντοπίζονται στα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, τη βρώμη και τα τρόφιμα ολικής άλεσης, μπορούν να ωφελήσουν τη συνολική υγεία σας και να σας κρατήσουν χορτάτους για περισσότερη ώρα, ενισχύοντας έτσι το αδυνάτισμα.

Το αδυνάτισμα και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους δεν απαιτεί σε καμία περίπτωση τον αποκλεισμό ομάδων τροφών. Μάλιστα, κάτι τέτοιο θα είχε επιπτώσεις στην ποιότητα της ζωής και της υγείας σας.

* «Το τσιμπολόγημα δεν έχει θέση στη δίαιτα»

Κανείς δεν πρόκειται να διαφωνήσει σε αυτό: το τσιμπολόγημα είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους αύξησης βάρους. Όπως είναι λογικό, η ανεξέλεγκτη κατανάλωση τροφίμων, ιδιαίτερα ανθυγιεινών, οδηγεί σε αυξημένη πρόσληψη θερμίδων και κατ’ επέκταση σε αύξηση του βάρους. Μάλιστα, η συνήθεια αυτή πιθανότατα δεν οφείλεται στο ότι πράγματι πεινάτε, αλλά συχνά μπορεί να έχει συναισθηματικά αίτια.

Ωστόσο, όταν τα τρόφιμα που επιλέγετε ως σνακ είναι υγιεινά και ολιγοθερμιδικά, όχι μόνο δεν σαμποτάρετε το αδυνάτισμά σας αλλά το ενισχύετε, μειώνοντας την πείνα σας και αποφεύγοντας την υπερφαγία σε επόμενο γεύμα. Τα φρέσκα φρούτα (π.χ. μύρτιλα, σμέουρα, μήλα), τα μη αμυλούχα λαχανικά (π.χ. τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι πιπεριές, τα αγγούρια, το μπρόκολο, το κουνουπίδι), μια χούφτα ανάλατοι ξηροί καρποί και τα πρωτεΐνούχα σνακ, όπως το τυρί κότατζ, το αυγό, το γιαούρτι, είναι μερικά σνακ που μπορούν να σας χορτάσουν και να τροφοδοτήσουν τον οργανισμό σας θρεπτικά συστατικά, χωρίς παράλληλα να σας επιβαρύνουν με περιττές θερμίδες.