Συχνά τα σημάδια είναι προφανή και άμεσα συσχετιζόμενα με το πρόβλημα που κρύβεται από πίσω τους. Αν για παράδειγμα πονάει η μέση μας, είναι λογικό ότι θα επισκεφθούμε έναν ορθοπαιδικό να μας βοηθήσει να λύσουμε το πρόβλημά μας, αν δεν ακούμε καλά θα πάμε σε έναν ωτορινολαρυγγολόγο για να διερευνήσουμε το τι συμβαίνει με τα αφτιά μας και ούτω καθεξής.

Κάποιες άλλες φορές τα σημάδια που μας δίνει το σώμα μας μπορεί να είναι έμμεσα σχετιζόμενα με το πρόβλημα που έχουμε, όπως για παράδειγμα ο πονοκέφαλος με κάποια δυσκολία που έχουμε στην όραση.

Υπάρχουν όμως και σημάδια που μόνο ένας ειδικός θα μπορέσει να συνδέσει με αυτό που κρύβεται από πίσω τους και τα προκαλεί και που εμείς δεν θα μπορούσαμε καν να φανταστούμε πώς προέκυψαν. Γι’ αυτό και είναι σκόπιμο κάθε καινούργιο και περίεργο σύμπτωμα να μας οδηγεί στον γιατρό μας.

Σκασμένες γωνίες στα χείλη; Πιθανώς πρόκειται για σιδηροπενική αναιμία

Θα το καταλάβουμε επειδή θα παρατηρήσουμε ότι έχει σκάσει το δέρμα στις γωνίες του στόματός μας και αυτό μας προκαλεί δυσκολία στην κίνηση του στόματος και μας πονάει. Αυτό που μας συμβαίνει ονομάζεται γωνιακή χειλίτιδα, και υποκρύπτει συνήθως σιδηροπενική αναιμία.

Αυτό σημαίνει είτε ότι δεν παίρνουμε αρκετό σίδηρο από τη διατροφή μας είτε ότι ο σίδηρος που παίρνουμε για κάποιον λόγο δεν απορροφάται ή ότι από κάπου έχουμε απώλεια αίματος (πιθανώς λόγω κάποιας γυναικολογικής ανωμαλίας στις γυναίκες ή αλλιώς από το πεπτικό ή το ουροποιητικό).

Πόνος στο στομάχι όταν δεν έχουμε φάει; Ισως πρόκειται για έλκος

Ο πόνος που νιώθουμε μοιάζει πιθανώς με κάψιμο στο στομάχι και μπορεί να περιγραφεί ως αίσθημα πείνας. Αυτός ο πόνος/αίσθηση εμφανίζεται όταν είμαστε νηστικοί και είναι πιθανό να μας ξυπνάει ακόμα και μέσα στη νύχτα. Επίσης, είναι συνηθισμένο οι ενοχλήσεις αυτές να παρουσιάζουν μία περιοδικότητα, να μας ταλαιπωρούν δηλαδή για ένα διάστημα (δύο ή τριών εβδομάδων για παράδειγμα), να υποχωρούν και μετά να ξαναεμφανίζονται. Συνήθως επίσης ο πόνος υποχωρεί όταν φάμε κάτι ή πάρουμε ένα αντιόξινο φάρμακο, έχει εξάρσεις συγκεκριμένες εποχές (συνήθως την άνοιξη ή το φθινόπωρο), συχνά συνοδεύεται από ξινίλες, καούρες και αίσθημα φουσκώματος στο στομάχι.

Αν έχουμε τα παραπάνω συμπτώματα είναι πιθανό να πάσχουμε από έλκος του στομάχου ή του δωδεκαδάκτυλου. Σκόπιμο είναι όταν το έλκος βρίσκεται σε παροξυσμό να παίρνουμε αντιόξινα ή άλλα φάρμακα που μειώνουν ή εξουδετερώνουν την έκκριση γαστρικού οξέος και να αποφεύγουμε τις ερεθιστικές τροφές καθώς και το κάπνισμα, τον καφέ και τα οινοπνευματώδη.

Φυσικά, θα πρέπει να επισκεφθούμε τον γιατρό μας, που θα μας συστήσει τις κατάλληλες εξετάσεις και θα κάνει ασφαλή διάγνωση. Επειδή πολύ συχνά στους ανθρώπους που πάσχουν από έλκος βγαίνουν θετικές οι εξετάσεις και για την ύπαρξη του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, η θεραπεία για την καταπολέμηση του έλκους περιλαμβάνει τη χορήγηση ειδικής αντιβίωσης για την εκρίζωση του μικροβίου αυτού.

Συνήθως μετά τη λήψη της αντιβίωσης το έλκος επουλώνεται και δεν ξαναταλαιπωρεί τους ασθενείς σε ένα μεγάλο ποσοστό.

Μυγάκια σε άσπρο φόντο; Πίσω τους κρύβεται η αποκόλληση του υαλοειδούς.

Αυτό που μας συμβαίνει είναι ότι όταν κοιτάμε ένα άσπρο φόντο, σε φωτεινές συνθήκες (για παράδειγμα, το πρωί που ξυπνάμε τον άσπρο τοίχο του δωματίου απέναντι από το κρεβάτι μας) βλέπουμε ξαφνικά ή σε τακτά χρονικά διαστήματα ή και μόνιμα να αιωρούνται γκρίζα ή μαύρα πραγματάκια που μοιάζουν με μυγάκια ή κλαδάκια.

Οπως εξηγούν οι οφθαλμίατροι, τα «μυγάκια» είναι κατά κανόνα άνευ σημασίας και οφείλονται σε μία αποκόλληση του υαλοειδούς που είναι κάτι που λίγο-πολύ θα συμβεί σε όλους τους ανθρώπους με την πάροδο του χρόνου (ειδικά όταν έχουμε μυωπία). Ομως θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να βλέπουμε σημάδια (π.χ. ξαφνικές λάμψεις ή φωτοστέφανο γύρω από τα φώτα) που δεν είναι καθόλου αθώα αλλά χρήζουν άμεσης ιατρικής αντιμετώπισης. Οπως είναι εύλογο, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επισκεφθούμε τον οφθαλμίατρό μας. Με μία καλή βυθοσκόπηση, μία εξέταση του υαλοειδούς και του αμφιβληστροειδούς, θα μπορέσει να μας δείξει αν τα συμπτώματα έχουν κάποια ιδιαίτερη σημασία.

Πετάει το μάτι μας; Μάλλον έχουμε πολύ στρες.

Τι σημαίνει το να «πετάει» ή να «παίζει» το μάτι μας ή κάποιος άλλος μυς στο σώμα μας; Τα «πετάγματα» αυτά ονομάζονται δεσμιδώσεις και είναι αυτόνομες συσπάσεις μικρών μυϊκών ομάδων, συνήθως καλοήθεις, που οι ειδικοί δεν μπορούν να εξηγήσουν τον μηχανισμό τους. Φαίνεται πάντως πως πυροδοτούνται από το στρες. Οταν όμως είναι επίμονες και συμβαίνουν σε πολλές περιοχές του σώματος είναι σκόπιμο να επισκεφθούμε ένα νευρολόγο.

Πολλά κολπικά υγρά; Συνήθως σχετίζονται με την ωορρηξία.

Αν είμαστε γυναίκες και παρατηρούμε ότι σταθερά – κάποιες λίγες μέρες τον μήνα – έχουμε αυξημένες κολπικές εκκρίσεις που δεν συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι είναι πολύ πιθανό να σχετίζονται με την ωορρηξία και μάλιστα (σε αυτή την περίπτωση) πρόκειται και για μία ένδειξη καλής γονιμότητας. Αν βέβαια τα υγρά κρατάνε πολλές μέρες, είναι δύσοσμα και περισσότερα από το συνηθισμένο και πιθανώς συνυπάρχει φαγούρα και τσούξιμο, τότε ίσως υπάρχει κάποιο πρόβλημα και θα πρέπει να επισκεφθούμε τον γυναικολόγο μας που θα συστήσει την κατάλληλη θεραπεία σε εμάς και τον σύντροφό μας.

Δυσκοιλιότητα, ατονία και υπνηλία; Ισως φταίει ο θυρεοειδής

Αν δυσκολευόμαστε να σηκωθούμε από το κρεβάτι το πρωί, νιώθουμε ατονία, κούραση, έχουμε δυσκοιλιότητα και παίρνουμε βάρος χωρίς να τρώμε πολύ είναι πιθανό – ειδικά αν είμαστε γυναίκες ή έχουμε σχετική κληρονομική προδιάθεση – να πάσχουμε από υποθυρεοειδισμό, που χρήζει διερεύνησης (κατ’ αρχάς με κλινική εξέταση και αιματολογικές εξετάσεις) από έναν ενδοκρινολόγο. Στον ενδοκρινολόγο θα πρέπει να απευθυνθούμε και αν τα συμπτώματά μας είναι τα ακριβώς αντίστροφα και έχουμε ταχυκαρδίες, υπερένταση, απώλεια βάρους, διάρροιες κ.ά. Τότε ίσως πρόκειται για υπερλειτουργία του θυρεοειδούς (υπερθυρεοειδισμός) που χρήζει και πάλι διερεύνησης από ενδοκρινολόγο.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Αναστάσιο Σπαντιδέα, παθολόγο, κλινικό φαρμακολόγο.