Είναι καλό να έχετε αγαπημένα πρόσωπα, συγγενείς και φίλους για να σας στηρίζουν σε κάθε στιγμή, είναι όμως ακόμα καλύτερο να κάνουν και παρέα μεταξύ τους, σύμφωνα με σύνολο ερευνών από το Ohio State University. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι ένιωσαν ότι αντλούσαν ισχυρότερη υποστήριξη από μια ομάδα φίλων ή και από μέλη της οικογένειας που γνωρίζονταν μεταξύ τους και απολάμβαναν ο ένας την παρέα του άλλου.

Φίλοι που αλληλοϋποστηρίζονται..

Τα ευρήματα δείχνουν ότι η ύπαρξη ενός δικτύου ατόμων, στα οποία μπορούμε να στηριχθούμε, είναι μέρος αυτού που καθιστά την κοινωνική υποστήριξη τόσο επωφελής για εμάς, δήλωσε ο καθηγητής επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο, David Lee, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης όταν αποτέλεσε μεταδιδακτορικό συνεργάτη στο Ohio State University. «Όσο πιο συνεκτικό, όσο πιο πυκνό είναι αυτό το δίκτυο, τόσο περισσότερο αισθάνεστε ότι μπορείτε να βασιστείτε σε αυτό για υποστήριξη» εξηγεί. «Έχει σημασία αν οι φίλοι σας μπορούν να στηριχθούν ο ένας στον άλλον όπως ακριβώς σας στηρίζουν και τους στηρίζετε» επισημαίνει.

..σας στηρίζουν καλύτερα

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν δύο διαδικτυακές μελέτες και διαπίστωσαν ότι όσο πιο πυκνά είναι τα δίκτυα, τόσο περισσότερη υποστήριξη θα έλεγαν οι συμμετέχοντες ότι θα μπορούσαν να λάβουν από αυτά. «Βρήκαμε ότι τα δίκτυα υποστήριξής μας είναι κάτι πολύ περισσότερο από το απλό άθροισμα των τμημάτων τους. Οι άνθρωποι που αισθάνονται ότι έχουν περισσότερη κοινωνική υποστήριξη στη ζωή τους μπορεί να επικεντρώνονται περισσότερο στη συλλογική υποστήριξη που λαμβάνουν ως μέλη μιας ισχυρής, συνεκτικής ομάδας» επισημαίνουν οι ερευνητές.

Απατώντας σε ερωτήσεις των ερευνητών, οι συμμετέχοντες επισήμαναν ότι σκέφτονται τους στενούς φίλους και τα μέλη της οικογένειας ως μια ενιαία συνεκτική ομάδα. Επίσης ήταν πιο πιθανό να δουν μια πιο στενά συνδεδεμένη ομάδα ως μέρος της δικής τους ταυτότητας. Και οι δύο αυτοί παράγοντες σχετίζονται με το εντονότερο αίσθημα της υποστήριξης, σύμφωνα με τα ευρήματα.