Είναι φυσιολογικό τα παιδιά να είναι εγωκεντρικά. Ο πρωταρχικός στόχος τους, ειδικά όταν είναι πολύ μικρά, είναι να διασφαλίσουν ότι οι ανάγκες τους ικανοποιούνται από τους ανθρώπους γύρω τους. Αυτό γενικά σημαίνει ότι τα παιδιά μαθαίνουν να ζητούν τα πράγματα που θέλουν αρκετά νωρίς στην ανάπτυξή τους και θα έχουν πολλές ευκαιρίες να… τελειοποιήσουν την τεχνική τους στη συνέχεια.

Αλλά καθώς τα παιδιά ωριμάζουν, καθίσταται επίσης απαραίτητο να «βλέπουν έξω» από τις δικές τους ανάγκες και να αρχίζουν να ενδιαφέρονται και για τις ανάγκες και τα συναισθήματα των άλλων. Οι γονείς παίζουν μεγάλο ρόλο στο να γίνουν τα παιδιά γενναιόδωρα, τόσο μέσω της ενθάρρυνσης όσο και μέσω του παραδείγματος.

Ακολουθούν ορισμένες κατευθυντήριες αρχές που πρέπει να θυμάστε για την ανατροφή γενναιόδωρων παιδιών.

*Ενθαρρύνετε την ενσυναίσθηση

Η γενναιοδωρία ξεκινά με τη σκέψη για το πώς αισθάνονται οι άλλοι. Κι ενώ τα παιδιά είναι εκ φύσεως εγωκεντρικά, οι γονείς μπορούν να καλλιεργήσουν την ενσυναίσθηση βοηθώντας τα να φανταστούν πώς αισθάνονται οι άλλοι. Αυτό μπορεί να σχετίζεται με ένα καθημερινό συμβάν («πώς νομίζεις ότι ένιωσε ο αδερφός σου όταν του πήρες το παιχνίδι του;») ή μπορείτε να καθιερώσετε το να προσφέρετε ρούχα, τρόφιμα και παιχνίδια σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.

*Επικροτήστε τις γενναιόδωρες πράξεις

Όταν το παιδί κάνει μια ωραία χειρονομία, π.χ. μοιράζεται το παιχνίδι του με το αδερφάκι του ή σας βοηθά με τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ, επικροτήστε την καλή συμπεριφορά του. Έτσι, θα νιώσει ότι κερδίζει το σεβασμό σας και θα συνεχίσει αυτήν την καλή του συμπεριφορά και στο μέλλον.

*Γίνετε παράδειγμα προς μίμηση

Από τη στιγμή που γεννιούνται, τα παιδιά αναζητούν στους γονείς τους στοιχεία για το πώς να συμπεριφέρονται. Το να μιλάτε στα παιδιά σχετικά με τη γενναιοδωρία είναι σημαντικό, αλλά όταν δείχνετε οι ίδιοι γενναιοδωρία, τα παιδιά καταλαβαίνουν ότι το εννοείτε. Κάπως έτσι θέτετε τις βάσεις για να γίνουν και εκείνα γενναιόδωρα.

*Εντάξτε τη γενναιοδωρία στην καθημερινότητά σας

Συχνά, όταν σκεφτόμαστε τη γενναιοδωρία, σκεφτόμαστε δωρεές ή εθελοντισμό, αλλά η γενναιοδωρία μπορεί επίσης να είναι αυθόρμητο κομμάτι της ημέρας σας. Εξηγήστε στα παιδιά ότι είναι πάντα καλό να ψάχνουν τρόπους για να κάνουν μια θετική διαφορά στην ημέρα κάποιου, π.χ. δίνοντας στον συμμαθητή τους το έξτρα κομμάτι γλυκού που έχουν στο τάπερ τους ή φτιάχνοντας μια κάρτα για τα γενέθλια του μπαμπά.