Οι ίδιες προφυλάξεις που λαμβάνονται για να καταπολεμήσουμε τον νέο κοροναϊό,  θα βοηθήσουν επίσης, σύμφωνα με ειδικούς, στην προστασία από τα κρυολογήματα και τη γρίπη. Καθώς οι υγειονομικές αρχές προετοιμάζονται για την εποχή του κρυολογήματος και της γρίπης, που φέτος συμπίπτει με την πανδημία, οι ειδικοί μας ενθαρρύνουν να παραμείνουμε πιστοί στις συνήθειες καλής προσωπικής υγιεινής, τηρώντας με συνέπεια τα μέτρα ασφαλείας, όπως είναι η χρήση μάσκας, το συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών και η φυσική αποστασιοποίηση.

Γιατί τα μέτρα αποδίδουν για κοροναϊό, κρυολόγημα, γρίπη

«Κρύο και γρίπη, Covid-19,  είναι όλοι ιοί του αναπνευστικού. Υπάρχουν αποχρώσεις μεταξύ τους, αλλά βασικά μεταδίδονται με τον ίδιο τρόπο », δήλωσε ο Δρ William Schaffner, εμπειρογνώμονας μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt στο Τενεσί. Η μετάδοση των αναπνευστικών ασθενειών χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: την μετάδοση μέσω σταγονιδίων και την μετάδοση μέσω του αέρα.

«Η εξάπλωση ασθενειών του αναπνευστικού μέσω της μετάδοσης σταγονιδίων προέρχεται από μεγαλύτερα, βαρύτερα σταγονίδια, βαρύτερο μέγεθος σωματιδίων που συνήθως δεν αιωρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα» δηλώνει ο Δρ. Dean Blumberg, επικεφαλής παιδιατρικών μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Davis. «Δεν παραμένουν αιωρούμενα στον αέρα για πολύ καιρό εξαιτίας της βαρύτητας, και πέφτουν στο έδαφος. Για αυτό έχουμε όλες αυτές τις συστάσεις που σχετίζονται με την κοινωνική αποστασιοποίηση» εξηγεί.

«Η εξάπλωση ασθενειών του αναπνευστικού μέσω της αερομεταφερόμενης μετάδοσης αναφέρονται σε ιούς που υπάρχουν σε μικρά σωματίδια στον αέρα» εξηγεί Δρ. Dean Blumberg. «Αυτά είναι μικρότερα και ελαφρύτερα σωματίδια, που παραμένουν αιωρούμενα στον αέρα και μεταφέρονται από ρεύματα αέρα για λεπτά έως και ώρες. Όταν πρόκειται για αναπνευστικά σταγονίδια, το μέγεθος έχει σημασία» επισημαίνει.

«Τα αναπνευστικά σταγονίδια που μεταφέρουν το κοινό κρυολόγημα, το SARS-COV-2 ή την γρίπη είναι μεγάλα και συνήθως προκαλούν μόλυνση με άμεση επαφή ή μέσω της επαφής με μολυσμένη επιφάνεια όπου έχει προσγειωθεί», εξηγεί ο Δρ. Jaime Friedman, παιδίατρος στο Σαν Ντιέγκο.

Γιατί είναι σημαντικές οι μάσκες;

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η μετάδοση σταγονιδίων είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο η χρήση της μάσκας είναι τόσο σημαντική. «Μέσα στην ζώνη των περίπου δύο μέτρων ο ιός μεταδίδεται περισσότερο, και, φυσικά, δεδομένου ότι άτομα χωρίς συμπτώματα μπορούν να τον μεταδώσουν εξίσου με εκείνα που εμφανίζουν συμπτώματα, για αυτό είναι σημαντικό να φοράμε μάσκες» εξηγεί ο Δρ. Dean Blumberg.

Οι μάσκες δρουν ως φράγμα που εμποδίζουν τη μετάδοση μεγαλύτερων σταγονιδίων σε άλλους μόλις εκπνεύσουν, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο εξάπλωσης.

«Προστατεύουν τους γύρω μας από τις εκπνοές μας. Προστατεύουν και εμάς από την εκπνοή των υπολοίπων. Αλλά είναι πραγματικά πολύ αποτελεσματικές όταν πρόκειται για την εκπνοή μας. Σκεφθείτε τους χειρουργούς. Ο λόγος που φορούν μάσκες προσώπου είναι έτσι ώστε τα μικρόβια να μην περάσουν στην χειρουργική πληγή. Έτσι, εάν όλοι φορούν μάσκες, προστατεύουν τον εαυτό τους, αλλά ακόμη περισσότερο προστατεύουν όλους τους άλλους γύρω τους και αν το κάναμε όλοι, τότε η μεταδοτικότητα του ιού θα συντριφθεί» καταλήγει.