Από εμάς εξαρτάται ακόμη μία φορά το αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη λήψη περισσότερων μέτρων που αυτή τη φορά θα επηρεάσει για τα καλά την καθημερινότητά μας.

Το πλάνο φαίνεται να είναι συγκεκριμένο και δυναμικό.

Αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων και περάσουμε σε καθημερινή βάση το φράγμα των 600 κρουσμάτων, τότε τα νέα μέτρα είναι μονόδρομος.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 12 και η καθολική χρήση μάσκας είναι τα δύο επικρατέστερα μέτρα που θα εξετάσουν εξονυχιστικά οι λοιμωξιολόγοι σε περίπτωση που τα κρούσματα αυξηθούν σε τόσο μεγάλο βαθμό.

600+ κρούσματα και στο βάθος… εφιαλτικά σενάρια

Δυστυχώς ένα τέτοιο σχέδιο έρχεται την ώρα που οι λοιμωξιολόγοι μας προειδοποιούν πως τα χειρότερα έρχονται.

Δεν είναι λίγοι δηλαδή οι ειδικοί που όχι λένε πως τα κρούσματα θα φτάσουν τα 600, αλλά θα μπει ακόμη ένα ψηφίο στον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων.

Οι εφιαλτικές προβλέψεις μιλούν ακόμη και για 1.000 κρούσματα την ημέρα.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του καθηγητή Γενετικής στην Ιατρική σχολή της Γενεύης Μανώλη Δερμιτζάκη, ο οποίος τόνισε στο ΣΚΑΪ ότι είναι πιθανό να φτάσουμε εντός του Οκτωβρίου στα 1.000 κρούσματα ημερησίως.

Σχεδόν για το ίδιο εφιαλτικό σενάριο μίλησε και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων, Αθανάσιος Εξαδάχτυλος.

Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων, εκτίμησε πως «δεν απέχουμε πολύ από τετραψήφιους αριθμούς» όσον αφορά στα κρούσματα κοροναϊού στη χώρα.

«Δεν είναι δυνατό να αφήσουμε την κατάσταση να ξεφύγει. Πρέπει να λαμβάνονται έγκαιρα μέτρα. Αυτός ο αριθμός που χθες τρόμαξε όλη την Ελλάδα, μπορεί σύντομα να αποτελεί μία ευχάριστη ανάμνηση και μπορεί να δούμε να προστίθεται ακόμη ένα ψηφίο στους αριθμούς» είπε σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1.

Τοπικά μέτρα μέχρι να ξεφύγει η κατάσταση

Ωστόσο μέχρι να συμβεί αυτό, οι αρμόδιοι παραμένουν πιστοί στο πρώτο πλάνο, το οποίο είναι εφαρμογή μέτρων ανά περιοχή ή περιφερειακή ενότητα.

Στην παρούσα φάση στο στόχαστρο των ειδικών είναι η Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Καστοριά, στις Σέρρες, στα Ιωάννινα και στη Θεσσαλονίκη.

Η επιθετική έξαρση του ιού έχει σημάνει συναγερμό σε όλα τα επίπεδα.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης επισκέφτηκε σήμερα τη Θεσσαλονίκη όπου δήλωσε πως οι έλεγχοι θα ενταθούν από εδώ στο εξής, ενώ η ΕΛ.ΑΣ θα «χτενίζει» όλα τα σημεία ελέγχοντας αν τα μέτρα τηρούνται.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας θα επισκεφτεί σήμερα την Καστοριά για να εκτιμήσει την κατάσταση, καθώς όπως ανέφερε χτες στην περιοχή υπάρχει μία επιθετική έξαρση τα τελευταία 24ωρα

Σε εγρήγορση ήταν χτες και οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας καθώς αργά το απόγευμα και πριν ο Πρωθυπουργός αναχωρήσει για την Κύπρο, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα και τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα να επικεντρώνονται στα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα.

Δύσκολη παραμένει η κατάσταση στην Αττική

Σε σχέση με την Αττική, αυτό που είναι το πολύ σημαντικό είναι το εξής: ότι ο Κεντρικός Τομέας είναι επιβαρυμένος και από εκεί και πέρα σε σταθερή κατάσταση βρίσκεται και ο Δυτικός Τομέας, η δυτική Αθήνα δηλαδή, που παρουσίασε μία έξαρση κρουσμάτων.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά αυτή τη στιγμή η Αττική είναι σε σταθερή κατάσταση.

«Η Αττική δεν βγάζει μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, δεν δείχνει να υπάρχει πολλαπλασιαστής. Σε κάθε περίπτωση όμως λόγω του όγκου, της ποσότητας δηλαδή των ενεργών κρουσμάτων και των πληθυσμιακών χαρακτηριστικών που συνοδεύουν τη μητροπολιτική Αθήνα, μας απασχολεί διότι οποιαδήποτε στιγμή μέσα σε λίγα 24ωρα όλο αυτό μπορεί να ανατραπεί προς το χειρότερο».

Σημειώνεται πως εδώ και αρκετές μέρες τα κρούσματα είναι σταθερά πάνω από 150 ενώ υπάρχουν και περιοχές της πρωτεύουσας που έχουν επιβαρυνθεί αρκετά όπως για παράδειγμα το Περιστέρι, ο Πειραιάς, το Κολωνάκι, το Μοναστηράκι, το Σύνταγμα, το Θησείο, η πλατεία Βικτωρίας και η Ομόνοια. 

Στοιχεία σοκ για Θεσσαλονίκη – Νέοι 1 στα 2 κρούσματα

Στη Θεσσαλονίκη είναι πλέον τριψήφιος ο αριθμός των κρουσμάτων. Αυτο που τρομάζει ακόμα περισσότερο τους ειδικούς είναι το γεγονός ότι στην πόλη, ο μέσος όρος ηλικίας των ατόμων που νοσούν είναι μόλις τα 30 έτη .

Σύμφωνα με τα στοιχεία το 22% είναι φοιτητές ενώ σε πολλές περιπτώσεις η ιχνηλάτηση είναι πολύ δύσκολη στην περίπτωση για παράδειγμα που δουλεύουν σε κάποιο από τα μπαρ της πόλης.

Ειδικότερα το τελευταίο διάστημα

1 στα 2 καταγεγραμμένα κρούσματα στην πόλη είναι νέοι, ηλικίας 16 έως 29 ετών , ενώ ο μέσος όρος των ατόμων που νοσούν είναι τα 30 έτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τις υγειονομικές αρχές, στο σύνολο των κρουσμάτων

  • Το 22% είναι φοιτητές
  • Το 21% ιδιωτικοί υπάλληλοι

Τρομάζουν τα ενεργά κρούσματα

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Θεσσαλονίκη με 652 πλέον ενεργά κρούσματα βρίσκεται σε επίπεδο 2-Επιτήρησης. Τα Ιωάννινα με 2643 ενεργά κρούσματα και η Καστοριά με 124 ενεργά κρούσματα βρίσκονται στο επίπεδο 3-Αυξημένης Επιτήρησης.

«Και στις τρεις περιοχές παρατηρούνται υψηλοί επιδημιολογικοί πολλαπλασιαστές, υψηλός αριθμός διάσπαρτων χωροταξικά επιδημιολογικών clusters και η αύξηση των κρουσμάτων δείχνει επιθετική και άρα εξαιρετικά επικίνδυνη», είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς.