Μοιάζει με μήλο, αλλά θυμίζει και αχλάδι. Έχει χαρακτηριστεί ως σύμβολο του έρωτα, αλλά και «χρυσό φρούτο». Το κυδώνι αυτήν την περίοδο είναι στα καλύτερά του. Ας το απολαύσουμε!

Τι μας προσφέρει: Το κυδώνι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, ενώ παράλληλα έχει και μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, Β και D, χαλκό και κάλιο. Περιέχει επίσης πολλές τανίνες (σε αυτές οφείλεται η στυφή του γεύση), οι οποίες έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και πηκτίνη (διαλυτή φυτική ίνα), η οποία βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων χοληστερίνης στο αίμα, συμβάλλει στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και βοηθά όσους θέλουν να χάσουν βάρος.

Τεστ φρεσκάδας: Επιλέγουμε κυδώνια μεγάλα, σκληρά και κίτρινα, χωρίς μαύρα στίγματα και ζαρωμένη φλούδα.

Στην κουζίνα: Το κυδώνι δεν τρώγεται ωμό λόγω της στυφής του γεύσης, αλλά φτιάχνει υπέροχη μαρμελάδα, γλυκό του κουταλιού, κυδονόπαστο (ζελέ κυδωνιού), κομπόστα και λικέρ. Μπορεί επίσης να συνοδεύσει κρεατικά (π.χ. χοιρινό, μοσχάρι, κοτόπουλο) αντί για πατάτες.

Στο ψυγείο: Αν δεν είναι χτυπημένα, τα κυδώνια διατηρούνται σε δροσερό χώρο μέχρι και 3 εβδομάδες. Διαφορετικά, μπορούμε να τα βάλουμε σε σακουλάκια τροφίμων και τα διατηρήσουμε στο ψυγείο για περίπου 2 μήνες.

Tips: Πριν το μαγειρέψουμε, αφαιρούμε τους σπόρους και το τρίβουμε καλά για να φύγει το χνούδι. Επίσης, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με την ποσότητα ζάχαρης που θα προσθέσουμε, γιατί το κυδώνι όσο μαγειρεύεται γλυκαίνει.