Ο κοροναϊός δεν εξαπλώνεται ομοιόμορφα σε μια κοινότητα. Ωστόσο, στον τομέα της μοντελοποίησης ασθενειών, οι περισσότερες προβολές υιοθετούν μια προσέγγιση υψηλού επιπέδου σε μια γεωγραφική περιοχή, όπως μια κομητεία ή μια πολιτεία, και προβλέπουν, βάσει της γενικής ιδέας ότι ο ιός θα «ριζώσει» και θα εξαπλωθεί με ίσο ρυθμό έως ότου φτάσει στο αποκορύφωμα των μολύνσεων.

Πώς μεταδίδεται ο κοροναϊός στην κοινότητα;

Ερευνητική ομάδα από Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον δημιούργησε ένα νέο μοντέλο μετάδοσης του κοροναϊού στην κοινότητα. Αυτή η προσέγγιση, που δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, εστιάζει στην έκθεση στον ιό μέσω του κοινωνικού δικτύου, την αλληλεπίδρασή μας δηλαδή με άλλα πρόσωπα και στα δημογραφικά στοιχεία για να επιτευχθεί η προσομοίωση σε πιο λεπτομερές επίπεδο τόσο για το που όσο και για το πόσο γρήγορα θα μπορούσε να μεταδοθεί ο ιός. Η ομάδα χρησιμοποίησε δημογραφικά στοιχεία, τεχνικές προσομοίωσης και δεδομένα περιπτώσεων Covid-19 από το U.S. Census Bureau από την άνοιξη του 2020.

Το αποτέλεσμα; Σε ορισμένες γειτονιές, σύμφωνα με τους ερευνητές, διαπιστώθηκε ότι τα κρούσματα κορυφώθηκαν συντομότερα συγκριτικά με άλλες. Και σε κάθε πόλη παρατηρήθηκε επίσης ότι ο ιός παραμένει ενεργός για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, από αυτό που περιμένει κανείς.

Προσοχή στον αόρατο.. κίνδυνο, λένε οι ερευνητές

«Το βασικότερο που θα πρέπει να κρατήσουμε από την έρευνα είναι το ρίσκο ή αλλιώς τον κίνδυνο. Οι άνθρωποι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από αυτόν που νομίζουν και για περισσότερο από όσο νομίζουν, καθώς ο ιός παραμένει ενεργός και «εντός» κοινότητας για περισσότερο χρόνο από αυτό που νομίζαμε. Στο σημείο ή την στιγμή που νομίζετε ότι ο κίνδυνος έχει περάσει, στην πραγματικότητα εξακολουθεί να υφίσταται, απλά δεν έχει συμβεί» υπογραμμίζει ο συν-συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Zack Almquist, επίκουρος καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον.

O Δρ. Zack Almquist και η ομάδα των ερευνητών συνέχισαν τη μελέτη τους με δύο βασικές προϋποθέσεις: Αφενός έλαβαν υπόψιν τις κοινωνικές και γεωγραφικές συνδέσεις εντός μιας οδού που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την πορεία του ιού και αφετέρου υπέθεσαν ότι καμία σημαντική παρέμβαση, όπως ένα εμβόλιο, άλλαξε την πορεία του. Έτσι με βάση τα πραγματικά Covid-19 στοιχεία και τα δημογραφικά δεδομένα, πρόβαλλαν ένα πιθανό σενάριο για την διάδοση του ιού με την πάροδο του χρόνου.

Γνωρίζοντας το μονοπάτι, γνωρίζουμε και τον αντίκτυπο

«Προβλέποντας» το μονοπάτι του κοροναϊού εντός της κοινότητας, συμβάλλουμε ουσιαστικά στην εκτίμηση του αντίκτυπου στα τοπικά νοσοκομεία, σύμφωνα με τους ερευνητές. Οι ερευνητές προχώρησαν σε μια σειρά προβλέψεων, όπως η μοντελοποίηση του αριθμού των περιπτώσεων ανά νοσοκομείο με την πάροδο του χρόνου και ο αριθμός των ημερών που ένα νοσοκομείο βρίσκεται σε μέγιστη χωρητικότητα.

Αυτοί οι τύποι μοντέλων είναι σημαντικοί επειδή παρέχουν μια ιδιαίτερα λεπτομερή πρόβλεψη για κάτι άγνωστο, όπως είναι ο νέος κοροναϊός. Η εκτίμηση του τρόπου με τον οποίο ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί σε μια πόλη, γεμίζοντας με κρούσματα τα νοσοκομεία της, μπορεί να βοηθήσει τους ειδικούς των υγειονομικών αρχών να βρίσκονται σε ετοιμότητα με πολλαπλά σενάρια για την ομαλή έκβαση διαφορετικών καταστάσεων.