Η σαλάτα συνήθως σερβίρεται στην αρχή του γεύματος, αλλά μπορεί να μετατραπεί και σε πλήρες γεύμα. Αρκεί να ακολουθήσουμε τα σωστά βήματα.

Άλλωστε, η κατανάλωση μιας μεγάλης υγιεινής σαλάτας είναι ένας πολύ καλός τρόπος να εντάξουμε στη διατροφή μας περισσότερα φρούτα και λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Το καλύτερο σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι το να φτιάξουμε μια μεγάλη, χορταστική σαλάτα είναι πολύ εύκολο και γρήγορο. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να διαλέξουμε τα αγαπημένα μας φρέσκα υλικά, να τα τεμαχίσουμε και να προετοιμάσουμε ένα ελαφρύ dressing.

Πώς θα μετατρέψουμε τη σαλάτα σε πλήρες γεύμα

*Προσθέτουμε πρωτεΐνη

Το στήθος κοτόπουλου είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και φτωχό σε λιπαρά, ωστόσο δεν είναι η μόνη μας επιλογή. Τα βραστά αυγά είναι μια άλλη νόστιμη πηγή πρωτεΐνης, όπως και ο τόνος σε κονσέρβα, ο σολομός ή οι γαρίδες. Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε ρεβίθια ή οποιοδήποτε είδος φασολιού.

*Ποντάρουμε στην ποικιλία

Αν και το μαρούλι iceberg είναι τραγανό και ευπροσάρμοστο, δεν έχει σχεδόν καμία θρεπτική αξία. Πέρα από την υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, δεν περιέχει πολλές βιταμίνες ή φυτικές ίνες. Και, μιας και είναι ουσιαστικά άγευστο, χρειάζεται ένα dressing με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά για να γίνει νόστιμο.

Για να κρατήσουμε τη σαλάτα μας υγιεινή, χρησιμοποιούμε πολλά σκούρα πράσινα λαχανικά, όπως σπανάκι, ρόκα, kale, μπρόκολο, τα οποία τείνουν να είναι πιο πλούσια σε φυλλικό οξύ, βιταμίνη Α, μέταλλα και φυτοχημικά.

Συνδυάζουμε τα λαχανικά μας με φρέσκα φρούτα, όπως αβοκάντο, φέτες πράσινου μήλου, πορτοκάλι ή ρόδι, για μια έξτρα θρεπτική σαλάτα.

*Δεν ξεχνάμε τους ξηρούς καρπούς

Σίγουρα, τα κρουτόν ταιριάζουν τέλεια με τη σαλάτα μας, όμως μας επιβαρύνουν με πολλές θερμίδες (1/2 φλιτζάνι κρουτόν περιέχει περίπου 100 θερμίδες) χωρίς να μας τροφοδοτούν με θρεπτικά συστατικά. Επομένως, αν θέλουμε να προσθέσουμε κάτι τραγανό και χορταστικό στη σαλάτα μας, αντικαθιστούμε τα κρουτόν με κομμάτια καρυδιού.

Τα καρύδια είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που είναι καλά για την καρδιά και το νευρικό μας σύστημα, καθώς και φυτικές ίνες, τις οποίες το σώμα μας χρειάζεται για ένα υγιές πεπτικό σύστημα.

*Προσέχουμε το dressing

Ποιο είναι το νόημα στο να προετοιμάζουμε υγιεινά πιάτα μόνο και μόνο για να τα φορτώσουμε με περιττές θερμίδες στη συνέχεια; Σίγουρα, και πάλι παίρνουμε τα ίδια θρεπτικά συστατικά από τα λαχανικά, αλλά αυτό δεν αρκεί. Η υγιεινή μας σαλάτα παύει να είναι τόσο υγιεινή όταν την καλύπτουμε με ένα κρεμώδες dressing.

Αποφεύγουμε, λοιπόν, να χρησιμοποιούμε dressing του εμπορίου, βούτυρο και μαγιονέζα και θα εξοικονομήσουμε εκατοντάδες θερμίδες. Αν απλά δεν μπορούμε να ανεχτούμε τη γεύση των λαχανικών, χρησιμοποιούμε βότανα, μπαχαρικά, βαλσάμικο ξίδι και λίγη μουστάρδα για να χαρίσουμε γεύση. Όσον αφορά στο ελαιόλαδο, αν προσέχουμε την πρόσληψη των θερμίδων μας, περιοριζόμαστε σε 1 κουταλιά της σούπας.