Όταν η Covid-19, η αναπνευστική λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κοροναϊός, ξεκίνησε να εξαπλώνεται στις αρχές του 2020 σε ολόκληρο τον κόσμο, ο κίνδυνος σοβαρής λοίμωξης, επιπλοκών ή ακόμα και θανάτου ήταν άγνωστος για τα άτομα που αντιμετωπίζουν ρευματικές παθήσεις, εκ των οποίων αρκετοί λαμβάνουν θεραπεία με ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, που τους αφήνει περισσότερο εκτεθειμένους σε μια ενδεχόμενη μόλυνση.

Ανησυχία για την ευπάθεια απέναντι στον κοροναϊό

Ορισμένες πρωταρχικές μελέτες αναφέρουν μάλιστα ότι αυτά τα φάρμακα θα μπορούσαν να λειτουργήσουν προστατευτικά, με την ανησυχία ωστόσο για την ευπάθεια αυτή να παραμένει αμείωτη. Για να μάθουν περισσότερα, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια συστηματική ανασκόπηση μελετών που ανέφεραν τις επιδράσεις της Covid-19 μεταξύ ασθενών με ρευματοπάθειες που λάμβαναν βιολογικές και στοχευμένες θεραπείες. Οι ερευνητές έψαξαν συστηματικά το PubMed / Medline και το Scopus για να εντοπίσουν σχετικές μελέτες από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2020 που ανέφεραν τις επιδράσεις της Covid-19 μεταξύ των ασθενών με ρευματική νόσο.

«Όταν ξεκίνησε η πανδημία, υπήρχε ανησυχία για το εάν θα συνεχιστεί ή θα πραγματοποιηθεί ανοσοθεραπεία μεταξύ ασθενών με ρευματικές ασθένειες, επειδή διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης», αναφέρει ο συν-συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Akhil Sood από το University of Texas Medical Branch. «Θέλαμε να δούμε αν αυτοί οι ασθενείς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης κι εάν τελικά μολυνθούν θέλαμε να μάθουμε τη σοβαρότητα της κλινικής τους πορείας» συμπληρώνει.

Το 73% των ασθενών δεν χρειάστηκε νοσηλεία

Η τελική ανασκόπηση περιελάμβανε 6.095 ασθενείς με ρευματικές παθήσεις από οκτώ μελέτες παρατήρησης ομάδας πληθυσμού, με το 28% να αντιμετωπίζει ρευματοειδή αρθρίτιδα και το 7% ψωριασική αρθρίτιδα. Από τους 6.095 ασθενείς, μόνο 123 ή 2% ήταν θετικοί ή είχαν «ύποπτα« συμπτώματα της Covid-19. Σε όλες τις μελέτες που χρησιμοποιήθηκαν για την ανασκόπηση, μεταξύ των ασθενών που μολύνθηκαν από τον νέο κοροναϊό,  91 ή 73% δεν χρειάστηκε να νοσηλευτεί. Δεκατρείς ασθενείς που νοσηλεύτηκαν απαιτούσαν εισαγωγή σε ΜΕΘ και τέσσερις ασθενείς πέθαναν.

«Στην ανάλυσή μας, υπήρχε μικρός αριθμός ατόμων που λάμβανε βιολογικές και στοχευμένες θεραπείες για να μπορούμε να πούμε ότι οδηγούμαστε σε απόλυτα συμπεράσματα» επισημαίνει ο Δρ. Akhil Sood. «Ένας άλλος τομέας που μας ενδιαφέρει είναι η εξέταση παραγόντων κινδύνου για σοβαρή μόλυνση εξαιτίας του κοροναϊού σε ασθενείς με ρευματική νόσο. Ελπίζουμε ότι αυτό θα μας βοηθήσει να εντοπίσουμε ποιοι ασθενείς πρέπει να παρακολουθούνται προσεκτικά» καταλήγει.