Δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση υποσχόμενων αλλά προκαταρκτικών αποτελεσμάτων για το υποψήφιο εμβόλιο των Pfizer / BioNtech κατά του κοροναϊού της Covid-19, οι αρχές της Ρωσίας ανακοίνωσαν την Τετάρτη πως το εμβόλιο Sputnik V αποτρέπει το 92% των λοιμώξεων. Στη Δύση, όμως, ο ισχυρισμός αντιμετωπίστηκε με κάποια δυσπιστία.

Μέχρι σήμερα ελάχιστα έχουν γίνει γνωστά για το πρωτόκολλο της κλινικής μελέτης του ρωσικού εμβολίου και η επιβεβαίωση του ισχυρισμού δεν είναι εφικτή, εξήγησαν στο Reuters ανεξάρτητοι ειδικοί.

Στη Μόσχα, πάντως, ο ενθουσιασμός είναι μεγάλος: το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων, από το οποίο ανακοινώθηκε η επιτυχία του εμβολίου, άνοιξε δικτυακό τόπο και λογαριασμό στο Twitter για το Sputnik V, όπου θα προσφέρει «τις τελευταίες ειδήσεις για το εμβόλιο» καθώς και «προσωπικές μαρτυρίες και σκέψεις» ανθρώπων που έχουν το έχουν ήδη λάβει.

Στη Ρωσία, οι εμβολιασμοί με το Sputnik V ξεκίνησαν πριν καν ολοκληρωθούν οι κλινικές δοκιμές.

Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει παραγγείλει μέχρι στιγμής ρωσικά εμβόλια, ωστόσο η Τουρκία αναμένεται να γίνει μεγάλος πελάτης της Ρωσίας και ίσως αναλάβει μέρος της παραγωγής.

«Τα δεδομένα για το Sputnik αποτελούν μια ακόμα καλή είδηση για την ανάπτυξη εμβολίου κατά της Covid-19» δήλωσε στο Reuters ο Ίαν Τζόουνς, καθηγητής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ στη Βρετανία.

«Αν και [η ανακοίνωση] βασίστηκε σε λιγότερες περιπτώσεις από ό,τι τα πρόσφατα δεδομένα της Pfizer, το ρωσικό εμβόλιο δείχνει εξίσου αποτελεσματικό» εκτίμησε.

Η ρωσική ανακοίνωση δεν προκάλεσε πάντως τη θεαματική άνοδο των αγορών που παρατηρήθηκε μετά την ανακοίνωση της Pfizer.

«Η απουσία αντιδράσεων από τις αγορές αναδεικνύει ένα στοιχείο καχυποψίας σχετικά με τα ευρήματα, και είναι απίθανο να υπάρξει ένα υψηλό επίπεδο αποδοχής μεταξύ των Δυτικών χωρών» είπε ο Τζόσουα Μαχόνι, αναλυτής της εταιρείας IG.

Ακόμα πιο δύσπιστος εμφανίστηκε ο Νιλ Ουίλσον της Markets.com: «Οι αγορές αγνοούν τις ανακοινώσεις για τα ρωσικά εμβόλια επειδή ο περισσότερος κόσμος δεν εμπιστεύεται τη Μόσχα σε τέτοια θέματα. Οι ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά τους δεν έχουν καθησυχαστεί. Με απλά λόγια, κανείς δεν πιστεύει τον Πούτιν».