Είναι γνωστό ότι το νερό χαρακτηρίζεται αποτελεί το δεύτερο απαραίτητο συστατικό για τη ζωή μας μετά το οξυγόνο. Τα οφέλη της επαρκούς ενυδάτωσης είναι πολλά και σημαντικά, μιας και το νερό συμμετέχει στη δομή και την μεταφορά των θρεπτικών συστατικών, στην ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, στην σύσταση του αίματος, αλλά και στην προστασία διαφόρων ιστών του σώματος. Πρέπει να πίνουμε αρκετό νερό, αν και ο κανόνας «8 ποτήρια την ημέρα» δεν είναι κατ’ ανάγκην σωστός.

Πόσο νερό δηλαδή πρέπει να πίνω;

Ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, το βάρος, τη σωματική δραστηριότητα και τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, οι ανάγκες του οργανισμού σε νερό διαφοροποιούνται. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), η γενική σύσταση για την επαρκή ημερήσια πρόσληψη υγρών,είναι 2 λίτρα για τις ενήλικες γυναίκες και 2,5 λίτρα για τους ενήλικους άνδρες.

Τα παιδιά, τα άτομα με έντονη σωματική δραστηριότητα, όσοι εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες ή ακολουθούν δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες (κατά της δυσκοιλιότητας), αυτοί που έχουν πυρετό, διάρροια ή εμετούς και τα άτομα με ευαισθησία στη δημιουργία λίθων στα νεφρά (π.χ. όσοι έχουν παρουσιάσει κολικό νεφρού, έχουν βγάλει κάποια πέτρα ή έχουν σχετικό ιστορικό) έχουν ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες σε υγρά.

Και πώς θα το πετύχω;

Καμιά φορά, ξεχνάμε να πίνουμε νερό και είναι λογικό. Η καθημερινότητα, το άγχος, ο καφές, τα αναψυκτικά και το αλκοόλ μας κάνουν να ξεγελάμε ή να λησμονούμε παντελώς την δίψα μας. Κι όμως, αυτή είναι εκεί και απειλεί να αφυδατώσει το δέρμα, τα νύχια, τα μαλλιά μας, αλλά, το σπουδαιότερο, τα ζωτικά μας όργανα.

  1. Πιείτε ένα ποτήρι πριν κοιμηθείτε και ένα ποτήρι μόλις ξυπνήσετε και υιοθετήστε την συγκεκριμένη συμπεριφορά ως συνήθεια.
  2. Πριν το μεσημεριανό σας ή το δείπνο σας, πιείτε επίσης ένα ποτήρι νερό. Είναι προτιμώτερο και για λόγους υγείας, όχι μόνο επειδή χάρη σε αυτήν την κίνηση δεν θα φάτε πολύ, αλλά επειδή αντενδείκνυται, σύμφωνα με τους ειδικούς, να πίνουμε νερό κατά την διάρκεια του γεύματος και αμέσως μετά.
  3. Στην δουλειά σας, μην μένετε ποτέ χωρίς ένα ποτήρι ή παγούρι ή μπουκάλι νερό δίπλα σας. Θυμηθείτε ότι πρέπει να το βλέπετε να αδειάζει και εσείς ξαναγεμίστε το. Ένα ποτήρι γεμάτο για περισσότερες από δύο ώρες δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά, ότι δεν πίνετε αρκετά.
  4. Μην πίνετε όταν διψάτε νερό, αυτό δείχνει ότι έχετε ήδη αφυδατωθεί. Φυσικά, θα συμβεί κι αυτό καμιά φορά. Όμως, θυμηθείτε: η σωστή κατανάλωση νερού αρχίζει να εξαλείφει σιγά σιγά το αίσθημα της δίψας.
  5. Πιείτε νερό όταν απλά…κάθεστε. Περιμένετε να γίνει ο καφές; Στην ουρά του ATM; Μπροστά από το laptop σας σε αναμονή φορτώματος μιας ακόμα ενημέρωσης; Πιείτε νερό, τόσο απλά! Έτσι, σιγά σιγά ο οργανισμός σας θα μάθει.
  6. Θυμηθείτε, απλώς, τα οφέλη και άμεσα θα αρχίσετε να πίνετε περισσότερο: υγιές και λαμπερό δέρμα, βελτίωση στα προβλήματα δυσκοιλιότητας, ευκότερο αδυνάτισμα, βελτιωμένη συγκέντρωση και αθλητικές επιδόσεις, λιγότεροι πονοκέφαλοι και ημικρανίες.