Μέχρι πρόσφατα το εάν θα κοιμηθείτε με ανοιχτό ή κλειστό το παράθυρο ήταν θέμα προτίμησης, υπό το πρίσμα όμως του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κοροναϊού η φαινομενικά απλή συνήθεια θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία.

Κοροναϊός και.. «αερολύματα»

Οι ειδικοί μας παροτρύνουν να αερίζουμε τους χώρους μας, τόσο στο σπίτι όσο και στον χώρο εργασίας, είτε κατά την διάρκεια του ύπνου είτε κατά την διάρκεια της εργασίας αντίστοιχα, ειδικά αν τους μοιράζεστε με άλλους για να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης από τον νέο κοροναϊό.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Environmental Modelling Group για την επιστημονική συμβουλευτική ομάδα της κυβέρνησης για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης (SAGE), η κακή ροή του αέρα αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης της Covid-19 από αερομεταφερόμενα σωματίδια («αερολύματα») που μπορούν να μεταφέρουν τον ιό για περισσότερο από δύο μέτρα. Η έκθεση σε αερολύματα, σύμφωνα με τους ερευνητές, «μειώνεται στο μισό όταν ο ρυθμός αερισμού διπλασιάζεται».

Αέρας ανανέωσης; Αέρας υγείας

Η επιστημονική ιδέα εστιάζει στο γεγονός ότι διατηρώντας τα παράθυρα ανοιχτά, ο αέρας που μπορεί να έχει μολυνθεί από τον κοροναϊό ανανεώνεται και αντικαθίσταται τακτικά από καθαρό. Η καθηγήτρια Linda Bauld, ειδική στη δημόσια υγεία στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, αναφέρει ότι η ανανέωση του αέρα, διατηρώντας ανοιχτό ένα παράθυρο και την ημέρα αλλά και τις βραδινές ώρες, μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντική για να αποφευχθεί η μετάδοση της Covid-19.

«Το μήνυμα του καλού αερισμού θα αποτελέσει μήνυμα δημόσιας υγείας το οποίο θα γίνεται όλο και πιο σημαντικό καθώς αυξάνονται τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι η Covid-19 μπορεί να εξαπλωθεί μέσω αερομεταφερόμενης μετάδοσης σε ευρύτερες περιοχές» επισημαίνει.

Πολλά τα οφέλη από την ανανέωση του αέρα

Πολλά είναι τα οφέλη που μας χαρίζει το ανοικτό παράθυρο. Ο Δρ. Shaun Fitzgerald, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, αναφέρει ότι το άνοιγμα του παραθύρου στο υπνοδωμάτιο όχι μόνο μειώνει τα αερολύματα αλλά μπορεί να συμβάλει στον καλύτερο ύπνο και να βελτιώσει την εγρήγορση κατά τη διάρκεια της ημέρας μειώνοντας τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα.

«Εάν μπορείτε να διατηρήσετε τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα κάτω από 2.000 μέρη ανά εκατομμύριο, μελέτες έχουν δείξει ότι η μαθησιακή ικανότητα και η προσοχή των παιδιών είναι βελτιωμένη», επισημαίνει.

Σε μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Harvard διαπιστώθηκε εθελοντές που εκτέθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα δυσκολεύτηκαν να ανταποκριθούν και να χρησιμοποιήσουν πληροφορίες.

Πώς θα αερίσετε τον χειμώνα

Το χειμώνα, ο καλύτερος τρόπος για να αερίσετε ένα δωμάτιο είναι να ανοίξετε το πάνω παράθυρο και όχι κάποιο που βρίσκεται πιο χαμηλά, σύμφωνα με τον Δρ. Shaun Fitzgerald. «Αυτό διότι ο κρύος αέρας είναι πυκνότερος και βαρύτερος από τον ζεστό αέρα, οπότε ο κρύος αέρας θα εισέλθει και θα βυθιστεί αργά στο επίπεδο του δαπέδου» εξηγεί κι έτσι δεν θα νιώσουμε και τον κρύο αέρα να εισέρχεται.

Η Δρ Louise Selby, επισημαίνει μάλιστα πώς αν δεν θέλετε να διατηρείτε συνεχώς το παράθυρό σας μέσα στην ημέρα, τότε αρκούν έστω και πέντε λεπτά για να ανανεώσουν τον χώρο και να βελτιώσουν αισθητά την ποιότητα του αέρα. Ωστόσο, πρέπει να προσέξουμε σύμφωνα με τους ειδικούς, αφού θέλουμε να ανανεώσουμε τον αέρα, αερίζοντας τον χώρο χωρίς να τον παγώσουμε.