Μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Σασκάτσουαν στον Καναδά διαπίστωσε ότι η απόδοση της άσκησης και τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα και στους μυς δεν επηρεάζονται από την χρήση μάσκας για υγιή άτομα κατά τη διάρκεια ακόμα και έντονης προπόνησης.

Ελάχιστες οι επιπτώσεις της μάσκας

Πολλά είναι τα ερωτήματα που έχουν τεθεί σχετικά με το εάν η χρήση της μάσκας κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την πρόσληψη οξυγόνου ή να αυξήσει την επανεμφάνιση του διοξειδίου του άνθρακα, οδηγώντας σε μια κατάσταση (υποξία) κατά την οποία το αυξημένο διοξείδιο του άνθρακα μετατοπίζει το οξυγόνο στο αίμα.

Ωστόσο, η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο ερευνητικό περιοδικό International Journal of Environmental Research and Public Health, δεν βρήκε στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τα προαναφερθέντα σενάρια. «Τα ευρήματά μας είναι σημαντικά επειδή δείχνουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να φορούν μάσκες προσώπου κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης χωρίς επιβλαβείς επιπτώσεις στην απόδοση και ελάχιστες επιπτώσεις στην οξυγόνωση του αίματος και των μυών» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές.

Το ίδιο ισχύει για υφασμάτινες και χειρουργικές;

Οι ερευνητές στα πλαίσια της μελέτης αξιολόγησαν τη χρήση μίας μάσκας προσώπου τριών στρωμάτων, τύπος που συνέστησε πρόσφατα η Δρ. Theresa Tam, Διευθύντρια Υγείας του Καναδά.

Στην μελέτη, στην οποία συμμετείχαν σωματικά ενεργοί και υγιείς συμμετέχοντες, γυναίκες αλλά και άνδρες, ελέγχθηκαν οι επιδράσεις της διατροφής, της προηγούμενης σωματικής δραστηριότητας και του ύπνου κατά τις 24 ώρες πριν από τη δοκιμή. Οι συμμετέχοντες ήταν υποχρεωμένοι να κάνουν μια σύντομη προθέρμανση με στάσιμο ποδήλατο. Το τεστ άσκησης περιελάμβανε προοδευτική αύξηση της έντασης στο ποδήλατο, ενώ διατήρησαν τον απαιτούμενο ρυθμό.

Η ομάδα αξιολόγησε τους συμμετέχοντες, οι οποίοι έκαναν το τεστ τρεις φορές ο καθένας, είτε φορώντας χειρουργική μάσκα προσώπου, είτε φορώντας υφασμάτινη μάσκα, είτε γυμνάζονταν χωρίς μάσκα. Η ομάδα κατέγραψε τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα των συμμετεχόντων και τα επίπεδα οξυγόνου των μυών κατά τη διάρκεια της δοκιμής χρησιμοποιώντας μη επεμβατικά εργαλεία μέτρησης, διαπιστώνοντας ότι δεν υπάρχουν σημαντικές επιπτώσεις.

Εφαρμόστε σωστά την μάσκα

Προκειμένου η μάσκα να είναι αποτελεσματική, θα πρέπει να χειρίζεστε και με ασφάλεια. Ξεκινήστε, συγκεκριμένα, εφαρμόζοντας υγιεινή των χεριών με πλύσιμο ή και αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα, πριν φορέσετε την μάσκα αλλά και αφού την αφαιρέσετε. Είναι σημαντικό, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών του ΕΟΔΥ, η μάσκα να καλύπτει πλήρως τη μύτη, το στόμα και το πηγούνι, χωρίς να υπάρχουν κενά μεταξύ της μάσκας και του προσώπου.

Για να αφαιρέσετε την μάσκα σας, πιάστε μόνο τα κορδόνια πρώτα από κάτω και έπειτα από πάνω. Στην περίπτωση που έχετε επιλέξει μάσκα με λαστιχένιους βραχίονες, αφαιρέστε την πιάνοντας ταυτόχρονα τους βραχίονες. Είναι σημαντικό να μην αγγίζετε το μπροστινό μέρος της μάσκας, καθώς, σύμφωνα με τους ειδικούς, θεωρείται μολυσμένο.

Πετάτε την μάσκα αμέσως μετά την χρήση της, κρατώντας την από τα κορδόνια ή τους βραχίονες. Εάν πρόκειται για μάσκα πολλαπλών χρήσεων, πλύνετε την το συντομότερο δυνατόν μετά από κάθε χρήση, χρησιμοποιώντας ένα κοινό απορρυπαντικό και σε θερμοκρασία εξήντα βαθμών.