Οι νεκροί στη χώρα μας ίσως πλησιάσουν ή ακόμη και υπερβούν τους 2000 με τον καθημερινό αριθμό των θανάτων να προσεγγίσει και τους 80 έως 100, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών αναλυτών.

Ο αριθμός των κρουσμάτων πιθανόν να μειωθεί αυτή την εβδομάδα όμως θα υπάρχουν οι επιπτώσεις με εκατοντάδες ακόμη ανθρώπους που θα δώσουν μάχη για τη ζωή λόγω της προγενέστερης εξάπλωσης του κοροναϊού. Θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι από τις 5 Νοεμβρίου, όταν ξεκίνησε η ραγδαία αύξηση των θανάτων λόγω της «εκθετικής» ανόδου των νέων διαγνώσεων στις 18-20 Οκτωβρίου έως και χθες 15 Νοεμβρίου, καταγράφηκαν περίπου 27.000 νέοι φορείς της νόσου.

Κι αυτός ο κύκλος των νέων κρουσμάτων – με έναν ημερήσιο αριθμό περίπου 2400- πιθανόν να να οδηγήσει, σύμφωνα, με το απευκταίο σενάριο, τουλάχιστον 400-500 ακόμη συνανθρώπους μας στο κατώφλι του θανάτου, λόγω της φονικής επιδημίας. Με τη συνεκτίμηση ότι ήδη υπάρχουν στις ΜΕΘ 400 άνθρωποι κι άλλοι σε σοβαρή κατάσταση σε κλινικές Covid, από τους οποίους σημαντικό ποσοστό μπορεί να καταλήξει.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις εκτιμάται ότι ο αριθμός των νεκρών θα είναι μεγάλος για 10-15 ημέρες αφότου μειωθούν τα κρούσματα ή ακόμη κι όταν λήξει η καραντίνα. Κάτι που είχε συμβεί και στο πρώτο “lockdown” την περασμένη άνοιξη.

Η «μαύρη Κυριακή»

Οι δυσμενείς εκτιμήσεις έρχονται μετά τη χθεσινή «μαύρη Κυριακή», με το θλιβερό ρεκόρ των 71 ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους. Οι ειδικοί σημειώνουν ότι από τις 5 Νοεμβρίου που άρχισε η αύξηση των θανάτων έχουν ασθενήσει ακόμη από τον κοροναϊό περίπου 3721 άτομα ηλικίας 64 κι άνω που δυστυχώς ένα ποσοστό 11%-12% ίσως χάσει-με βάση τη σχετική μακάβρια στατιστική- τη μάχη με τον θάνατο. Ακόμη το ίδιο χρονικό διάστημα ασθένησαν 11.128 άνθρωποι ηλικίας 40 έως 64 ετών όπου σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα η θνησιμότητα είναι περιορισμένη στο 0,6% .

Κι ένα σχετικό άθροισμα οδηγεί πάλι στο ίδιο συμπέρασμα για τον αριθμό των ανθρώπινων απωλειών. Σημειώνεται ότι το τελευταίο πενθήμερο 11-15 Νοεμβρίου κατεγράφησαν 240 νεκροί, με ένα μέσο όρο 48 θανάτων καθημερινά, όταν το αμέσως προηγούμενο είχαν καταγραφεί 164, με έναν μέσο όρο 33 κάθε ημέρα. Σε μία άυξηση της τάξης του 64% μέσα σε λίγα 24ωρα που πολλοί φοβούνται ότι θα συνεχισθεί.

Ο δείκτης μεταδοτικότητας

Την ίδια ώρα στον εντυπωσιακό αριθμό «1,46» –δηλαδή δύο φορείς του ιού να μεταδίδουν την νόσο σε τρία άτομα- είχε φθάσει στις 18 Οκτωβρίου ο δείκτης μεταδοτικότητας του κοροναϊού στη χώρα μας, σύμφωνα με καταγραφή του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Υγείας του Πανεπιστημίου της Γενεύης που παρουσιάζει «Το Βήμα».

Σε έναν αριθμητικό προσδιορισμό και «πολλαπλασιαστή» της νόσου που προκύπτει την εκτόξευση των κρουσμάτων εκείνες τις ημέρες αφού στις 18 Οκτωβρίου ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν 438 και στις 28 Οκτωβρίου –δηλαδή περίπου 10 ημέρες αργότερα – είχαν φθάσει τα 1547 με επίκεντρο την βόρεια Ελλάδα.

Για να γίνει αντιληπτό το συγκεκριμένο ύψος του συντελεστή μετάδοσης σημειώνεται ότι στις αρχές της πανδημίας, που δεν λαμβανόταν κανένα μέτρο προστασίας κι η εξάπλωση της νόσου προκαλούσε τρόμο, είχε ανέλθει στο «2» και στην διάρκεια της καραντίνας του Μαρτίου είχε περιορισθεί στο 0,5%. (δηλαδή δύο άνθρωποι μόλυναν μόνο ένα άτομο).

Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις του ίδιου ινστιτούτου ο συντελεστής αυτός είναι τώρα περίπου 1,10-1,20. Επιπλέον υπάρχει η πρόβλεψη, με βάση τα τωρινά αριθμητικά στοιχεία, ότι στις 22 Νοεμβρίου (δηλαδή σε επτά ημέρες) ο αριθμός των θανάτων στην χώρα μας θα έχει φθάσει τους 1412. Με την ελπίδα όλων αυτές οι εκτιμήσεις να μην επαληθευθούν.