Με το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κοροναϊού να έχει φτάσει και στην χώρα μας, πολλά είναι τα ερωτηματικά που εγείρονται για την φυσική ανοσία ενάντια στον νέο κοροναϊό. Μάλιστα δύο διαφορετικές μελέτες επισημαίνουν ότι ορισμένοι άνθρωποι εμφανίζουν την λεγόμενη ανοσία εξαιτίας προϋπάρχοντων αντισωμάτων.

Στο ίδιο πλαίσιο, έξι διαφορετικές μελέτες αναφέρουν την αντιδραστικότητα των Τ κυττάρων έναντι του SARS-CoV-2 στο 20% έως και 50% σε άτομα, που δεν έχουν μολυνθεί από τον νέο κοροναϊό.

Φυσική ανοσία κατόπιν αναγνώρισης

Το κοινό κρυολόγημα συγκεκριμένα, που μπορεί να οφείλεται σε διαφορετικούς συγγενικούς και συγκριτικά πιο ακίνδυνους κοροναϊούς, που αντιμετωπίσατε στο παρελθόν ενδεχομένως να σας προστατεύσει από την αναπνευστική λοίμωξη Covid-19. Αυτό υποστηρίζει μελέτη που συντάχθηκε από ειδικούς μολυσματικών ασθενειών στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό mBio.

Στα πλαίσια της εν λόγω μελέτης, επισημάνθηκε από τους ερευνητές η διασταυρούμενη αντιδραστικότητα των κυττάρων Β της μνήμης – μακροχρόνιων ανοσοκυττάρων που ανιχνεύουν παθογόνα – που σημαίνει ότι τα κύτταρα Β, που κάποτε επιτέθηκαν σε άλλους κοροναϊούς, όπως εκείνος που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα, φάνηκαν επίσης να αναγνωρίζουν το SARS-CoV-2, δηλαδή τον νέο κοροναϊό.

Εξίσου σημαντική είναι και η βρετανική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science, σύμφωνα με την οποία ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων, νεαρής ηλικίας, φαίνεται πως διαθέτουν φυσική ανοσία, ακόμα και αν δεν προσβλήθηκαν ποτέ από τον νέο φονικό ιό. Η φυσική ανοσία αποδίδεται, σύμφωνα με τους ερευνητές, σε προϋπάρχοντα αντισώματα, που έχει δημιουργήσει ο οργανισμός κατά την διάρκεια προηγούμενων λοιμώξεων.

Μπορεί η φυσική ανοσία να «φρενάρει» την πανδημία;

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα προϋπάρχοντα αυτά αντισώματα δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την πλήρη προστασία από τον νέο κοροναϊό, φαίνεται όμως να μειώνουν την μεταδοτικότητά του αλλά και να μετριάζονται τα συμπτώματα της αναπνευστικής λοίμωξης σε περίπτωση που τελικά κάποιος κολλήσει. 

Ωστόσο, τα Τ κύτταρα μνήμης είναι γνωστά, σύμφωνα με τους ερευνητές, για την ικανότητά τους να επηρεάζουν την κλινική σοβαρότητα και την ευαισθησία σε μελλοντικές ενδεχόμενες λοιμώξεις.

Δύο πρόσφατες μελέτες όμως, αναφέρουν ότι τα αντισώματα που αποκτήθηκαν φυσικά από την έκθεση στο νέο κοροναϊό, SARS-CoV-2 αρχίζουν να εξασθενούν μετά από μόλις 2-3 μήνες, γεγονός που προκαλεί εικασίες σχετικά με ενδεχόμενες μελλοντικές λοιμώξεις.

Επισήμως, οι κλινικές συνέπειες της προϋπάρχουσας αντιδραστικότητας Τ κυττάρων αποτελούν ζήτημα προς διερεύνηση.

Πώς συνδέονται ανοσία και εμβόλιο;

Η κατανόηση της προστατευτικής ιδιότητας της αντιδραστικότητας προϋπάρχοντων Τ κυττάρων κατά του SARS-CoV-2 «συμβαδίζει με αυτήν των εμβολίων» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αntonio Bertoletti, καθηγητής μολυσματικών ασθενειών στην Ιατρική Σχολή Duke-NUS στη Σιγκαπούρη.

«Μέσω του εμβολιασμού στοχεύουμε στην τόνωση των αντισωμάτων και της παραγωγής Τ κυττάρων, και ελπίζουμε ότι μια τέτοια επαγωγή ανοσίας θα μας δώσει επαρκή προστασία». Το εάν η προϋπάρχουσα ανοσία είναι πιο προστατευτική από τα εμβόλια αποτελεί ζητούμενο που χρήζει περαιτέρω μελέτης, επισημαίνουν οι ερευνητές.