Προηγούμενη μόλυνση από διαφορετικούς τύπους κοροναϊού, που μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και το κοινό κρυολόγημα, φαίνεται πως μειώνει την ένταση των συμπτωμάτων των σοβαρών λοιμώξεων του αναπνευστικού, που προκαλεί ο νέος κοροναϊός. Αυτό ήταν ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα νέας μελέτης με επικεφαλής τους ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου της Βοστώνης και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Clinical Investigation.

Στοιχείο κλειδί η γενετική αλληλουχία

Αυξάνονται καθημερινά τα επιστημονικά δεδομένα που εξετάζουν τους τρόπους με τους οποίους ο νέος κοροναϊός επηρεάζει διαφορετικούς πληθυσμούς, διερευνώντας ειδικότερα γιατί μερικοί άνθρωποι που μολύνονται είναι ασυμπτωματικοί αλλά και τι είναι αυτό που αυξάνει το ποσοστό της θνησιμότητας ως αποτέλεσμα της μόλυνσης.

Ενώ το SARS-CoV-2 αποτελεί σχετικά νέο παθογόνο, υπάρχουν πολλοί άλλοι τύποι κοροναϊών που είναι ενδημικοί στον άνθρωπο και μπορούν να προκαλέσουν το κοινό κρυολόγημα ή την πνευμονία. Αυτοί οι κοροναϊοί μοιράζονται μερικές γενετικές αλληλουχίες με το SARS-CoV-2 και οι ανοσοαποκρίσεις από αυτούς τους κοροναϊούς μπορούν να αντιδράσουν διασταυρούμενα έναντι του SARS-CoV-2.

Πότε αυξάνονται οι πιθανότητες επιβίωσης

Στα πλαίσια της μελέτης, οι ερευνητές εξετάζοντας τα ηλεκτρονικά δεδομένα ιατρικών αρχείων ατόμων από την 18η Μαΐου 2015 έως και την 11η Μαρτίου 2020, ανίχνευσαν διαφορετικά παθογόνα του αναπνευστικού, συμπεριλαμβανομένων των ενδημικών κοροναϊών. Εξέτασαν επίσης δεδομένα ατόμων που έκαναν τεστ για τον SARS-CoV-2 μεταξύ 12 Μαρτίου 2020 και 12 Ιουνίου 2020.

Αφού προσάρμοσαν τα δεδομένα για την ηλικία, το φύλο, τον δείκτη μάζας σώματος, την διάγνωση σακχαρώδους διαβήτη, οι νοσοκομειακοί ασθενείς με COVID-19 που είχαν προηγουμένως θετικό αποτέλεσμα δοκιμής ενδημικών κοροναϊών είχαν σημαντικά χαμηλότερες πιθανότητες να εισαχθούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας αλλά και να χρειασθούν μηχανικό αερισμό. Η πιθανότητα επιβίωσης ήταν επίσης σημαντικά υψηλότερη σε ασθενείς με Covid-19 που χρειάστηκαν νοσοκομειακή περίθαλψη και εμφάνισαν θετικό αποτέλεσμα εξέτασης για ενδημικούς κοροναϊούς. Ωστόσο, η πρότερη μόλυνση από άλλους τύπους δεν μειώνει τις πιθανότητες μόλυνσης από το νέο κοροναϊό.

Τι υποστηρίζουν οι ειδικοί

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι οι ασθενείς με ενδείξεις προηγούμενης λοίμωξης από άλλους τύπους κοροναϊού αντιμετωπίζουν λιγότερο σοβαρά συμπτώματα της Covid-19» δηλώνει χαρακτηριστικά ο Manish Sagar, γιατρός και ερευνητής μολυσματικών ασθενειών στο Ιατρικό Κέντρο της Βοστώνηςαναπληρωτής καθηγητής ιατρικής και μικροβιολογία στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.

Ένα άλλο ενδιαφέρον εύρημα, σημειώνουν οι συγγραφείς, είναι ότι η ανοσία μπορεί να αποτρέψει την ασθένεια, COVID-19, με τρόπους διαφορετικούς από την πρόληψη μόλυνσης από το SARS-CoV-2. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι ομάδες ασθενών είχαν παρόμοιες πιθανότητες λοίμωξης, αλλά διαφορετικές πιθανότητες να καταλήξουν στη ΜΕΘ ή τελικά να πεθάνουν.

«Οι άνθρωποι συνήθως μολύνονται με κοροναϊούς διαφορετικούς από το SARS-CoV-2 και αυτά τα αποτελέσματα της μελέτης θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον εντοπισμό ασθενών με χαμηλότερο και μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών μετά τη μόλυνση με SARS-CoV-2» προσθέτει ο Joseph Mizgerd, καθηγητής ιατρικής, μικροβιολογίας και βιοχημείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης. «Ελπίζουμε ότι αυτή η μελέτη αποτελεί το εφαλτήριο για τον εντοπισμό των τύπων ανοσολογικών αποκρίσεων όχι τόσο για την αποτροπή της μόλυνσης από τον νέο κοροναϊό, όσο για τον περιορισμό της βλάβης που μπορεί να προκαλέσει η Covid-19» καταλήγει.