Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος προειδοποίησε πως «το σύστημα βρίσκεται στα όριά του, τα οποία επεκτείνονται διαρκώς με αντιστοιχία πολεμικής».

Ο ίδιος αναφέρθηκε στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία αλλά και για την «μάχη» που δίνει καθημερινά το προσωπικό.

Για τη Θεσσαλονίκη, όπου ακόμα δεν έχουν αποδώσει τα αυστηρά μέτρα, ο κ. Εξαδάκτυλος, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6, υπογράμμισε ότι χρειάζεται μια εβδομάδα ακόμη, για να υπάρξει μια αχτίδα αισιοδοξίας. Επιπλέον, σημείωσε ότι όλοι μας πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε, τηρώντας τα μέτρα, ώστε να μην αρρωστήσουμε.

Δεν θα έχουμε άλλα κρεβάτια ΜΕΘ

Όπως είπε, είναι σημαντικό να σταματήσει η ροή ασθενών. Εκτίμησε, δε, ότι σύντομα, δεν θα έχουμε άλλα κρεβάτια στις ΜΕΘ.

Για το προσωπικό, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, είπε ότι είναι λογικό να νοσούν, παρότι διατηρούν αυστηρά μέτρα και ισχύουν διαφορετικά πρωτόκολλα για εκείνους.

Παράλληλα, απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους γιατρούς από τον ιδιωτικό τομέα, να βοηθήσουν στην κατάσταση. Σημείωσε ότι ήδη έχει ανταποκριθεί κόσμος, χρειάζονται όμως και περισσότεροι.

Προσέθεσε επίσης ότι οι οικογενειακοί γιατροί έχουν βοηθήσει από τον Μάρτιο κιόλας την κατάσταση, αφού πολλοί ασθενείς χρειάστηκαν να νοσηλευτούν στο σπίτι τους, με την πολύτιμη βοήθεια της τηλεϊατρικής.