Την πεποίθησή του ότι «σχεδόν όλα» τα εμβόλια για τον κοροναϊό θα «δουλεύουν» και θα «δουλεύουν καλά» εξέφρασε ο δισεκατομμυριούχος Bill Gates.

Η Pfizer και η Moderna έχουν ανακοινώσει ότι οι κλινικές δοκιμές έδειξαν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων τους. Ο Gates, μιλώντας στο CNN, είπε πως αναμένει ότι και τα εμβόλια των AstraZeneca, Johnson & Johnson και Novavax θα έχουν παρόμοια επιτυχία σύντομα.

«Είμαι αισιόδοξος ότι έως τον Φεβρουάριο είναι πολύ πιθανό ότι όλα θα έχουν αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικά και ασφαλή» είπε ο συνιδρυτής της Microsoft.

Το Σάββατο, οι ΗΠΑ κατέγραψαν πάνω από 177.000 νέα κρούσματα κοροναϊού και περίπου 1.400 θανάτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς. Ο Bill Gates εκτίμησε πως ο αριθμός των νέων κρουσμάτων θα συνεχίσει να αυξάνεται, ενώ πρόσθεσε ότι μπορεί στις ΗΠΑ να πεθαίνουν καθημερινά πάνω από 2.000 άνθρωποι τη χειμερινή περίοδο.

Θα συνεχιστεί η άνοδος των κρουσμάτων

«Ακόμη ανεβαίνουμε στα κρούσματα και αυτή η άνοδος αναμένεται να συνεχιστεί κυριολεκτικά ως τον Φεβρουάριο. Και τότε πιθανόν θα έχουμε πάνω από 2.000 νεκρούς την ημέρα σε αυτή την περίοδο του χειμώνα» σημείωσε και κάλεσε τους Αμερικανούς να εντείνουν την προσπάθεια προστασίας από τον φονικό ιό, υπογραμμίζοντας ότι το εμβόλιο θα αρχίσει να «ρίχνει» τους αριθμούς των κρουσμάτων την άνοιξη.

Ο Gates εκτίμησε, δε, ότι αρκετοί άνθρωποι θα θελήσουν να πάρουν από νωρίς μέρος στον εμβολιασμό και ότι «με τον καιρό θα φτάσουμε στο επίπεδο άνω τους 70% που χρειάζεται για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού».