Εάν φοράτε γυαλιά τότε πιθανότατα να έχετε εξοικειωθεί με το ενοχλητικό θάμπωμα των γυαλιών από τη χρήση της μάσκας. Ωστόσο, υπάρχει ένα απλό τρικ που μπορείτε να δοκιμάσετε προκειμένου να καταφέρετε να διατηρήσετε την μάσκα στην θέση της και τα γυαλιά σας «πεντακάθαρα».

Ο Daniel M. Heiferman, χειρουργός ιατρός στο Semmes Murphey Neurologic & Spine Institute στο Μέμφις, μοιράστηκε το ακόλουθο tweet, αποκαλύπτοντας το μυστικό του..

«Εάν δυσκολεύεστε με την μάσκα επειδή τα γυαλιά σας θαμπώνουν ή επειδή η μάσκα γλιστράει από την μύτη σας, τότε μπορείτε να τοποθετήσετε ένα τσιρότο. Λειτουργεί σαν ταινία, οπότε η μάσκα σφραγίζεται μέχρι το δέρμα σας, εμποδίζοντας την αναπνοή σας να διαφύγει προς τα πάνω και να προκαλέσει το θάμπωμα των γυαλιών» επισημαίνει.

Ποια μάσκα είναι πιο κατάλληλη;

Οι συνήθειες κατηγορίες μασκών περιλαμβάνουν την κλασική χειρουργική μάσκα, που χρησιμοποιείται σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας και την μη χειρουργική υφασμάτινη μάσκα, που χρησιμοποιείται από το ευρύ κοινό.

Η  χρήση της μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας, με ή και χωρίς βαλβίδα, δεν συνιστάται, σύμφωνα με τους ειδικούς, να χρησιμοποιείται από το κοινό, καθώς δεν αποτρέπει την εκπομπή σταγονιδίων από το άτομο που την φορά.

Όταν την φοράτε..

Προκειμένου η μάσκα να είναι αποτελεσματική, θα πρέπει να χειρίζεστε και με ασφάλεια. Ξεκινήστε, συγκεκριμένα, εφαρμόζοντας υγιεινή των χεριών με πλύσιμο ή και αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα, πριν φορέσετε την μάσκα αλλά και αφού την αφαιρέσετε. Είναι σημαντικό, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών του ΕΟΔΥ, η μάσκα να καλύπτει πλήρως τη μύτη, το στόμα και το πηγούνι, χωρίς να υπάρχουν κενά μεταξύ της μάσκας και του προσώπου.

Στην περίπτωση που η μάσκα σας έχει μεταλλικό έλασμα, πιέστε το απαλά γύρω από την ράχη της μύτης για την καλύτερη δυνατή εφαρμογή. Επίσης είναι σημαντικό να μην αγγίζετε την εξωτερική μεριά της μάσκας όταν την φοράτε, καθώς μπορεί να μεταφέρετε τον ιό στα δάχτυλά σας.

Αφού την βγάλετε..

Για να αφαιρέσετε την μάσκα σας, πιάστε μόνο τα κορδόνια πρώτα από κάτω και έπειτα από πάνω. Στην περίπτωση που έχετε επιλέξει μάσκα με λαστιχένιους βραχίονες, αφαιρέστε την πιάνοντας ταυτόχρονα τους βραχίονες.

Είναι σημαντικό να μην αγγίζετε το μπροστινό μέρος της μάσκας, καθώς, σύμφωνα με τους ειδικούς, θεωρείται μολυσμένο. Πετάτε την μάσκα αμέσως μετά την χρήση της, κρατώντας την από τα κορδόνια ή τους βραχίονες. Εάν πρόκειται για μάσκα πολλαπλών χρήσεων, πλύνετε την το συντομότερο δυνατόν μετά από κάθε χρήση, χρησιμοποιώντας ένα κοινό απορρυπαντικό και σε θερμοκρασία εξήντα βαθμών.