Τα τελικά αποτελέσματα από τη δοκιμή της Φάσης ΙΙΙ του εμβολίου της ανακοίνωσε η Moderna, τα οποία υποδηλώνουν ότι είναι περισσότερο από 94,1% αποτελεσματικό σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και εθνικότητες.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία, κανένας που εμβολιάστηκε δεν ασθένησε σοβαρά από την Covid-19.

Η Moderna μάλιστα, ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει σήμερα αίτηση για ρυθμιστική άδεια σήμερα – ένα κρίσιμο ορόσημο που φέρνει τις ΗΠΑ πιο κοντά στο να έχει δύο διαθέσιμα εμβόλια για τον κοροναϊό πριν το τέλος της χρονιάς.

Το αίτημα θα κατατεθεί στις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ, της Ευρώπης και του Ηνωμένου Βασιλείου για άδεια έκτακτης ανάγκης. Αναμένεται, δε, ότι η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων στις ΗΠΑ θα το εξετάσει κατά τη συνεδρίασή της στις 17 Δεκεμβρίου.

Σημειώνεται πως στις 16 Νοεμβρίου, τα πρώτα αποτελέσματα της Φάσης ΙΙΙ που είχε δημοσιεύσει η εταιρεία έκαναν λόγο για αποτελεσματικότητα κοντά στο 95%.

Διαβάστε επίσης: Η Βρετανία εγκρίνει το εμβόλιο της Pfizer την επόμενη εβδομάδα

Μπορεί να αλλάξει την πορεία της πανδημίας

Το εμβόλιο της Moderna δοκιμάστηκε σε 30.000 άτομα στην τρίτη φάση, αποδείχτηκε αποτελεσματικό κατά 94,1% και συναγωνίζεται σε ποσοστά προστασίας παιδικά εμβόλια.

Οι πρώτες δόσεις θα μπορούσαν να χορηγηθούν ακόμα και στις 21 Δεκεμβρίου αν η διαδικασία με την Υπηρεσία Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) κυλήσει ομαλά, όπως δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της φαρμακευτικής, Stéphane Bancel.

«Αυτή η θετική πρωτογενής ανάλυση επιβεβαιώνει την ικανότητα του εμβολίου μας να αποτρέψει τη νόσο COVID-19 με 94,1% αποτελεσματικότητα και, κυρίως, την ικανότητα πρόληψης σοβαρής νόσου COVID-19. Πιστεύουμε ότι το εμβόλιο θα παρέχει ένα νέο και ισχυρό εργαλείο που μπορεί να αλλάξει την πορεία αυτής της πανδημίας και να βοηθήσει στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών, νοσηλειών και θανάτου».

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψε συμφωνία με την εταιρεία για τη διάθεση του εμβολίου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η σύμβαση προβλέπει την αρχική αγορά 80 εκατομμυρίων δόσεων για λογαριασμό όλων των κρατών μελών της ΕΕ, καθώς και τη δυνατότητα να ζητηθούν έως και 80 εκατομμύρια δόσεις ακόμα.

Πιθανή η αδειοδότηση των πρώτων εμβολίων μέχρι το τέλος του 2020 ή αρχές του 2021

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), ο οποίος εξετάζει τις αιτήσεις έγκρισης τριών υποψήφιων εμβολίων κατά της Covid-19, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι είναι πιθανή η αδειοδότηση των πρώτων εμβολίων μέχρι το τέλος του έτους ή τις αρχές του 2021.

Η ανακοίνωση του EMA εκδόθηκε μετά την δήλωση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την οποία ο οργανισμός θα μπορούσε να εγκρίνει τα εμβόλια των Pfizer-BioNTech και Moderna κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου.

«Σε αυτό το στάδιο είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς με ακρίβεια τους χρόνους αδειοδότησης των εμβολίων, διότι δεν έχουμε ακόμη όλα τα δεδομένα και τα αποτελέσματα των διαρκών αξιολογήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη» αναφέρεται σε email που απέστειλε ο EMA προς το AFP. «Ανάλογα με την πρόοδο της αξιολόγησης, ο EMA θα μπορούσε να είναι σε θέση να ολοκληρώσει την αξιολόγηση των πιο προχωρημένων υποψηφίων προς το τέλος αυτού του έτους ή στην αρχή του επόμενου».