Με την πανδημία του κοροναϊού να συνεχίζει να απειλεί την υγεία μας και να αλλάζει ριζικά την καθημερινότητά μας, σίγουρα δεν είστε οι μόνοι που έχετε κακή διάθεση εν μέσω καραντίνας. Ωστόσο, υπάρχουν μερικοί απλοί τρόποι να βελτιώσετε τη διάθεσή σας και να κάνετε τις ημέρες στο σπίτι πιο ευχάριστες.

*Γυμναστείτε στο σπίτι

Η γυμναστική αποτελεί έναν από τους καλύτερους τρόπους να βελτιώσετε τη διάθεσή σας. Κατά τη διάρκεια της γυμναστικής ξεχνάτε ό,τι σας απασχολεί και εκτονώνεστε, ενώ παράλληλα ο οργανισμός σας εκκρίνει ενδορφίνες, ορμόνες οι οποίες σχετίζονται με την καλή διάθεση.

Το γεγονός ότι τα γυμναστήρια είναι κλειστά δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να γυμναστείτε. Επομένως, σηκωθείτε από τον καναπέ, βάλτε τα αθλητικά σας και γυμναστείτε στο σπίτι.

*Στολίστε

Οι χριστουγεννιάτικοι στολισμοί μερικές φορές είναι αρκετοί για να σας φτιάξουν τη διάθεση. Η διαδικασία του στολισμού σάς δίνει την ευκαιρία να περάσετε δημιουργικό χρόνο με την οικογένειά σας και το μετέπειτα αποτέλεσμα είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή για τον κόπο σας. Μάλιστα, σχετική έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που υποψιαζόμασταν εδώ και χρόνια: ο χριστουγεννιάτικος στολισμός μπορεί πράγματι να μας φτιάξει τη διάθεση! Ο λόγος που συμβαίνει αυτό φαίνεται ότι έχει να κάνει τόσο με την επίδραση των χρωμάτων στην ψυχολογία μας όσο και με τα νοσταλγικά συναισθήματα που μας ξυπνά η χριστουγεννιάτικη διακόσμηση.

*Χαλαρώστε με ένα βιβλίο

Σίγουρα, δεν νοείται καραντίνα χωρίς binge-watching, όμως τώρα είναι η ιδανική ευκαιρία να διαβάσετε εκείνα τα βιβλία που λέτε εδώ και μερικά χρόνια ότι θα αρχίσετε. Ό,τι και να σας απασχολεί -και πιθανότατα σας απασχολούν αρκετά- ένα βιβλίο αρκεί για να το βγάλετε από το μυαλό σας, έστω για λίγο. Αυτό φαίνεται να συμβαίνει επειδή το μυαλό αναγκάζεται να συγκεντρωθεί σε αυτό που διαβάζει και κάπως έτσι αποσπάται η προσοχή του από τους υπόλοιπους προβληματισμούς που το βασανίζουν. Μάλιστα, σημασία δεν έχει το τι είδους βιβλίο θα επιλέξετε να διαβάσετε, αλλά το να απορροφηθείτε από αυτό. Σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Σάσεξ, ακόμη και 6 λεπτά ανάγνωσης την ημέρα αρκούν για να αποβάλλουμε τα 2/3 του καθημερινού στρες που βιώνουμε.

*Επιλέξτε τις τροφές που σας κάνουν χαρούμενους

Φυσικά, δεν υπάρχουν «μαγικές» τροφές που μπορούν αυτόματα να σας κάνουν χαρούμενους. Υπάρχουν όμως τροφές που φαίνεται να ενισχύουν την ψυχολογία μας.

Η σεροτονίνη φαίνεται να δρα ως σταθεροποιητής της διάθεσης, ενώ παράλληλα ενισχύει την ποιότητα του ύπνου και τη διάθεση. Σχετική έρευνα δείχνει ότι τα επίπεδα σεροτονίνης μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεση και τη συμπεριφορά, καθώς και ότι αυτή η χημική ουσία συνδέεται συνήθως με θετικά συναισθήματα. Για τη σύνθεση της σεροτονίνης είναι απαραίτητη η τρυπτοφάνη, επομένως ένας φυσικός τρόπος να ενισχύσετε τη διάθεσή μσας είναι μέσω της κατανάλωσης τροφών με τρυπτοφάνη.

Τα αυγά, το τυρί, το τόφου, ο σολομός, οι ξηροί καρποί, η γαλοπούλα και οι μπανάνες είναι μερικές τροφές που φαίνεται ότι μπορούν να φτιάξουν τη διάθεσή σας.

*Βγείτε για… ηλιοθεραπεία

Δεν είναι τυχαίο ότι πολλές θρησκείες και κουλτούρες, ανά τους αιώνες, έχουν θεοποιήσει τον ήλιο και τις ευεργετικές του ιδιότητες. Εκτός από ζωογόνος, ο ήλιος είναι επιπλέον ευεργετικός για τη ψυχολογία, αφού αυξάνει την έκκριση ενδορφινών.

Τις ώρες και τις ημέρες λοιπόν που έχει ήλιο, μη χάνετε την ευκαιρία να βγαίνετε για λίγα λεπτά στο μπαλκόνι ή τη βεράντα σας και απολαμβάνετε το φυσικό φως.

*Μείνετε συνδεδεμένοι με τα αγαπημένα σας άτομα

Αν αισθάνεστε την καλή σας διάθεση να σας εγκαταλείπει, ο καλύτερος τρόπος για να νιώσετε καλύτερα είναι να μιλήσετε με κάποιον αγαπημένο σας. Το γεγονός ότι βρίσκεστε απομονωμένοι στο σπίτι, δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους φίλους σας. Αντιθέτως, αυτή η δύσκολη κατάσταση που βιώνετε μπορεί να σας φέρει ακόμη πιο κοντά. Μοιραστείτε τις αρνητικές σκέψεις σας μαζί τους και σίγουρα θα σας κάνουν να νιώσετε άμεσα καλύτερα.