Μυστικά και αλήθειες για καλή καρδιά. Υιοθετήστε τις παρακάτω καλές συνήθειες και θέστε τις βάσεις για να μη «ραγίσει» η καρδιά σας.

Εξω καρδιά, καλή καρδιά

Ερευνα έδειξε κάτι που ίσως οι περισσότεροι ήδη γνωρίζουν, ότι δηλαδή όσοι είναι αισιόδοξοι έχουν πιο γερή καρδιά από τους απαισιόδοξους. Η έρευνα αυτή επικεντρώθηκε στη μακροβιότητα και όχι ειδικά στην καρδιοπάθεια.

Διαπίστωσε ότι οι αισιόδοξοι άνθρωποι που παθαίνουν έμφραγμα έχουν τριπλάσιες πιθανότητες από τους απαισιόδοξους ομοιοπαθείς τους να βρίσκονται στη ζωή 15 χρόνια αργότερα. Η αισιοδοξία είναι ουσιαστικά ένα πανίσχυρο χάπι που κάποιοι τυχεροί παίρνουν από τη φύση και που οι υπόλοιποι ίσως πρέπει να «προμηθευτούν» με κάποια επιπλέον ψυχική προσπάθεια.

Μην απομονώνεστε

Είναι γνωστό ότι η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική και σωματική υγεία των ανθρώπων. Ερευνητές από το University of British Columbia ανακαλύπτουν ότι η κοινωνική απομόνωση επηρεάζει την υγεία των ανδρών και των γυναικών με διαφορετικούς τρόπους.

Στην περίπτωση των γυναικών μάλιστα, ο κίνδυνος της υπέρτασης αυξάνεται σημαντικά.

Πιο συγκεκριμένα, στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Journal of Hypertension», οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας που δεν είχαν κοινωνικούς δεσμούς ήταν πολύ πιο πιθανό από τους άνδρες να υποφέρουν από υπέρταση, που αποτελεί γνωστό παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, την κύρια αιτία θανάτου για τις γυναίκες, αλλά και για εγκεφαλικό επεισόδιο.

«Μεταξύ των μεγαλύτερων ηλικιακά ενηλίκων, η κοινωνική απομόνωση είναι ο μεγαλύτερος γνωστός παράγοντας κινδύνου για τη θνησιμότητα, ισάξιος με το κάπνισμα» αναφέρει χαρακτηριστικά η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Annalijn Conklin, επίκουρη καθηγήτρια στο πεδίο φαρμακευτικών επιστημών στο University of British Columbia.

Η μουσική κάνει θαύματα

Κατά 26% μεγάλωσε κατά μέσο όρο η διάμετρος των αρτηριών γυναικών και ανδρών που άκουγαν την αγαπημένη τους μουσική για μισή ώρα καθημερινά, υποστηρίζουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ στις ΗΠΑ.

Η μεγαλύτερη διάμετρος έχει ως αποτέλεσμα την απρόσκοπτη ροή του αίματος και επομένως την αποτροπή δημιουργίας θρόμβων. Ακόμα όμως και αν αυτό μας φαίνεται υπερβολή, η μουσική τουλάχιστον θα μας χαλαρώσει, θα φτιάξει τη διάθεσή μας και θα λειτουργήσει ως βάλσαμο για την ψυχική μας υγεία.

Διατροφικά δώρα

Μικρές αλλαγές στις διατροφικές μας συνήθειες είναι ικανές να κάνουν θαύματα.

* Το καλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στην καρδιά μας είναι να ξεκινήσουμε την ημέρα μας με ένα υγιεινό πρωινό που θα περιλαμβάνει ακατέργαστα δημητριακά και τρόφιμα ολικής άλεσης, όπως νιφάδες βρόμης και δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης, τα οποία μπορούμε να συνδυάσουμε με ημιαποβουτυρωμένο γάλα ή γιαούρτι και λίγους ανάλατους ξηρούς καρπούς, κυρίως καρύδια.

Η κατανάλωση φυτικών ινών που περιέχονται τόσο στα ολικής άλεσης και στα ακατέργαστα δημητριακά όσο και στους ξηρούς καρπούς έχουν συνδεθεί με μειωμένα επίπεδα της «κακής» χοληστερίνης στο αίμα και μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων. Οι ειδικοί συνιστούν τη κατανάλωση τουλάχιστον 25 γρ. φυτικών ινών την ημέρα.

* Τα λιπαρά ψάρια, όπως η σαρδέλα, το σκουμπρί, ο μπακαλιάρος και ο κολιός, είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία φαίνεται να συμβάλλουν στην αύξηση της «καλής» χοληστερίνης και στη μείωση των τριγλυκεριδίων, ασκώντας ευεργετική δράση στα τοιχώματα των αγγείων και προστατεύοντας από τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού.

Για να έχουμε την προστατευτική αντιθρομβωτική δράση των ω-3 λιπαρών οξέων, θα πρέπει να βάζουμε τα λιπαρά ψάρια στο τραπέζι μας τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.

* Μια φρουτοσαλάτα, που συνδυάζει βιταμίνες γνωστές για την αντιοξειδωτική τους δράση, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία, συμβάλλει στην καλή υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος.

* Περιορίστε το νάτριο στη διατροφή σας. Η αυξημένη κατανάλωση νατρίου, το οποίο αποτελεί το βασικό συστατικό του αλατιού, έχει συσχετιστεί με αύξηση της αρτηριακής πίεσης, που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Το πρώτο και πολύ σημαντικό βήμα για τη μείωση του νατρίου είναι η μείωση του αλατιού που προσθέτετε στο φαγητό, είτε κατά το μαγείρεμα είτε κατά το σερβίρισμα.

Θα πρέπει, όμως, να έχετε επίσης υπόψη ότι μεγάλη ποσότητα από το νάτριο που προσλαμβάνετε καθημερινά προέρχεται και από «κρυφές πηγές» όπως το ψωμί, το τυρί, τα αλλαντικά, τα επεξεργασμένα ή κονσερβοποιημένα τρόφιμα, οι αλατισμένοι ξηροί καρποί κ.λπ. και, έτσι, θα ήταν καλό να είστε προσεκτικοί στην κατανάλωσή τους.

Ανοίξτε την αγκαλιά σας

Οι άνθρωποι που μπορούν να αφεθούν στην αγκαλιά ενός καλού συντρόφου παρουσιάζουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, λιγότερη χοληστερίνη και μικρότερο Δείκτη Μάζας Σώματος. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό οφείλεται μάλλον στο γεγονός ότι όσοι συζούν ή είναι παντρεμένοι δεν αντιμετωπίζουν το άγχος της μοναξιάς, που θεωρείται παράγοντας κινδύνου για την καρδιά.

Επιπλέον, όσοι ζουν με κάποιον σύντροφο και κυρίως οι άνδρες, φαίνεται να τρέφονται πιο υγιεινά από τους εργένηδες και να κάνουν συχνότερα τσεκάπ. Από την άλλη βέβαια πλευρά, μια προβληματική σχέση μπορεί να αυξήσει το στρες και να επηρεάσει αρνητικά την καρδιά μας.

Κάντε τσεκάπ

Είναι σημαντικό κάθε χρόνο να ελέγχουμε την καρδιά μας, ακόμα και αν δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα, κάνοντας βιοχημικές εξετάσεις (για να βλέπουμε τα επίπεδα της χοληστερίνης και των λιπιδίων), τεστ κοπώσεως και τρίπλεξ καρδιάς.

Επίσης, επιβάλλεται να μετράμε την πίεσή μας στα διαστήματα που έχει ορίσει ο γιατρός μας. Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για να εντοπιστούν καρδιακά προβλήματα, δεν πρέπει να ελέγχεται μόνο η καρδιά.

Μια εξέταση καρδιάς δεν χρειάζεται πάντα να ξεκινά από την καρδιά και να τελειώνει στην καρδιά. Το αγγειακό μας σύστημα είναι ενιαίο, και μικρές αλλαγές στα αιμοφόρα αγγεία και στις αρτηρίες μπορούν να γίνουν αντιληπτές ακόμα και με μία εξέταση στα μάτια ή στις καρωτίδες.

Η αθηρωμάτωση είναι μια κατάσταση που αφορά το σύνολο του αρτηριακού δικτύου και όχι κάποιο συγκε­κριμένο μέρος του, γι’ αυτό και η βυθοσκόπηση στα μάτια ή το υπερηχογράφημα στις καρωτίδες μπορούν να βοηθήσουν στη διάγνωση καρδιαγγειακών παθήσεων.

Σηκωθείτε από τον καναπέ

Οι έρευνες πια το δείχνουν καθαρά: η καθιστική ζωή είναι τόσο επιβαρυντική για την υγεία της καρδιάς μας όσο το κάπνισμα και η παχυσαρκία.

Μάλιστα, τα ερευνητικά στοιχεία αποκαλύπτουν ότι όσοι κάθονται μπροστά στην τηλεόρασή τους τέσσερις ή και περισσότερες ώρες την ημέρα έχουν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να πάθουν κάποιο καρδιαγγειακό επεισόδιο σε σχέση με όσους κάθονται λιγότερο από 2 ώρες. Μήπως ήρθε η ώρα να σηκωθούμε από τον καναπέ μας και να φορέσουμε τα αθλητικά μας;