Μια διατροφή υψηλή περιεκτικότητας σε κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας, επεξεργασμένα δημητριακά και ζαχαρούχα ροφήματα που έχουν συσχετιστεί με αυξημένη φλεγμονή στο σώμα, μπορεί να αυξήσουν τον επακόλουθο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου σε σύγκριση με μια διατροφή που είναι πλούσια σε αντιφλεγμονώδεις τροφές, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό του American College of Cardiology. Σε ξεχωριστή μελέτη οι ερευνητές αξιολόγησαν τις θετικές επιπτώσεις που έχουν τα καρύδια, γνωστό αντιφλεγμονώδες τρόφιμο, στη μείωση του κινδύνου φλεγμονής και καρδιακών παθήσεων.

Η μεσογειακή διατροφή «προστατεύει» την καρδιά

Η χρόνια φλεγμονή έχει αποδειχθεί ότι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου. Προηγούμενες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα φλεγμονής, αλλά λίγα υγιή διατροφικά πρότυπα, όπως η μεσογειακή διατροφή, που είναι πλούσια σε ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, φρούτα και λαχανικά, θαλασσινά και ελαφριά γαλακτοκομικά, έχουν συνδεθεί με χαμηλότερες συγκεντρώσεις ορισμένων φλεγμονωδών βιοδεικτών και χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα ανδρών και γυναικών από τις Nurses’ Health Studies I και II από το 1986 και περιελάμβαναν έως και 32 χρόνια παρακολούθησης. Περισσότεροι από 210.000 συμμετέχοντες στην μελέτη απαντούσαν κάθε τέσσερα χρόνια σε έρευνα, προκειμένου να διαπιστωθούν οι διατροφικές τους συνήθειες.

«Χρησιμοποιώντας έναν εμπειρικά αναπτυγμένο διατροφικό δείκτη με βάση τα τρόφιμα για την αξιολόγηση των επιπέδων φλεγμονής που σχετίζονται με τη διατροφική πρόσληψη, διαπιστώσαμε ότι τα διατροφικά πρότυπα που σχετίζονται με αυξημένη φλεγμονή, συσχετίστηκαν με αυξημένο ποσοστό καρδιαγγειακών παθήσεων» αναφέρει η Jun Li, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής στο τμήμα διατροφής του Harvard T.H. Chan School of Public Health.

Ποια τρόφιμα «καταπολεμούν» την φλεγμονή;

Οι ερευνητές πρότειναν την κατανάλωση τροφίμων με υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών για την καταπολέμηση της φλεγμονής. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (λάχανο, σπανάκι, ρόκα).
  • Κίτρινα λαχανικά (κολοκύθα, κίτρινες πιπεριές, φασόλια, καρότα).
  • Δημητριακά ολικής αλέσεως.
  • Ρόφημα όπως ο καφές, το τσάι, το κρασί.

Οι ερευνητές πρότειναν επίσης τον περιορισμό της πρόσληψης εξευγενισμένων σακχάρων και δημητριακών, τηγανητών τροφών, ζαχαρούχων ροφημάτων και περιορισμού του επεξεργασμένου, κόκκινου κρέατος.

Καρύδια: το αντιφλεγμονώδες superfood

Σε ξεχωριστή μελέτη, οι ερευνητές αξιολόγησαν τις επιδράσεις που είχαν τα καρύδια όταν συμπεριλαμβάνονταν στην καθημερινή διατροφή ενός ατόμου. Προηγούμενες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η τακτική κατανάλωση ξηρών καρπών σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και χαμηλότερη συνολική χοληστερόλη.

Ωστόσο, υπήρξε περιορισμένη έρευνα που να συνδέει την κατανάλωση ξηρών καρπών με μειωμένη φλεγμονή στο σώμα. Μετά από μια περίοδο παρακολούθησης δύο ετών, οι συμμετέχοντες που ακολουθούσαν μια δίαιτα που περιελάμβανε καρύδια εμφάνισαν σημαντικά μειωμένα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα