Μία σειρά τριών μελετών, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, ρίχνει φως στον αντίκτυπο της Covid-19 στην καρδιά. Αν και η Covid-19 θεωρείται αναπνευστική λοίμωξη, είναι γνωστό ότι μπορεί να «απειλήσει» την εύρυθμη λειτουργία του ζωτικότερου οργάνου του οργανισμού, την καρδιά. Σχεδόν το ένα τέταρτο των ατόμων που νοσηλεύτηκαν με Covid-19 εμφάνισαν μυοκαρδιακό τραυματισμό ή τραυματισμό στον καρδιακό ιστό. Ένας σημαντικός αριθμός ασθενών με Covid-19 έχουν επίσης αναπτύξει θρομβοεμβολική νόσο ή θρόμβους και αρρυθμίες.

Πολλαπλές επιδράσεις της Covid-19

Εκείνοι με προϋπάρχοντα καρδιακά προβλήματα – όπως υπέρταση, παχυσαρκία, υψηλή χοληστερόλη και υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα – αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο μιας απειλητικής έκβασης της νόσου. «Καθώς η πανδημία του κοροναϊού εξελίσσεται, η έρευνα  δείχνει σταδιακά τις επιδράσεις του ιού σε πολλά όργανα συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς» αναφέρει η Δρ. Aeshita Dwivedi, καρδιολόγος στο νοσοκομείο Lenox Hill της Νέας Υόρκης.

Δεδομένης της σημαντικής βλάβης που μπορεί να προκαλέσει η Covid-19 στην καρδιά, οι συγγραφείς συνιστούν στα άτομα με υποκείμενα καρδιακά νοσήματα να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, προκειμένου να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο επιπλοκών εάν τελικά προσβληθούν από το νέο κοροναϊό.

Πώς επηρεάζει την καρδιά

H Covid-19 θεωρείται ότι προκαλεί βλάβη στην καρδιά με δύο τρόπους. Πρώτον, η λοίμωξη μπορεί να οδηγήσει σε εκτεταμένη φλεγμονή σε όλο το σώμα, η οποία μπορεί να βλάψει τη λειτουργία της καρδιάς. «Η μόλυνση από τον νέο κοροναϊό προκαλεί φλεγμονή που με την σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε αποδυνάμωση του καρδιακού μυός, σε ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού και ακόμη και να προκαλέσει σχηματισμό θρόμβων στα αιμοφόρα αγγεία» επισημαίνει η Δρ. Aeshita Dwivedi.

Δεύτερον, ο ιός μπορεί άμεσα να εισβάλει σε κύτταρα υποδοχέων, γνωστοί ως υποδοχείς ACE2, μέσα στον ιστό του μυοκαρδίου, προκαλώντας άμεση ιογενή βλάβη. «Μπορεί επίσης να επηρεάσει τον ίδιο τον καρδιακό μυ μέσω φλεγμονής ή άμεσης εισβολής στα καρδιακά μυϊκά κύτταρα και να οδηγήσει σε σημαντική καρδιακή ανεπάρκεια», εξηγεί ο Δρ. Benjamin J. Hirsh, διευθυντής προληπτικής καρδιολογία στο νοσοκομείο Northwell Health’s Sandra Atlas Bass Heart Hospital.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η βλάβη που προκαλείται στην καρδιά εξαρτάται από την ποσότητα του ιού και την πιθανότητα υποκείμενων νοσημάτων. Αν και ο κίνδυνος είναι υψηλότερος σε άτομα με υποκείμενες καρδιακές παθήσεις, ακόμη και υγιείς άνθρωποι έχουν εκδηλώσει καρδιακή βλάβη, αφού ανέρρωσαν από την Covid-19.

Η βλάβη μπορεί να είναι μακροπρόθεσμη

Οι ερευνητές εξακολουθούν να συγκεντρώνουν νέα στοιχεία για το είδος της μακροχρόνιας βλάβης που μπορεί να προκαλέσει ο νέος κοροναϊός στην καρδιά, αλλά πολλοί ειδικοί υγείας υποπτεύονται ότι οι άνθρωποι που έχουν αναρρώσει θα μπορούσαν να βιώσουν επιπλοκές για μήνες ή χρόνια. Αν και γνωρίζουμε την Covid-19 λιγότερο από ένα χρόνο, πρώιμα στοιχεία έχουν δείξει ότι τα συμπτώματα μπορεί να παραμείνουν για μήνες.

Επιστημονικά δεδομένα από ασθενείς που ανέρρωσαν από την Covid-19 επισημαίνουν ότι το 87% των ασθενών είχε τουλάχιστον ένα επίμονο σύμπτωμα – όπως η κόπωση, ο πόνος στο στήθος και ο πόνος στις αρθρώσεις – μερικούς μήνες μετά την ανάρρωση. Στα πλαίσια διαφορετικής μελέτης διαπιστώθηκε ότι το 78% των ασθενών που ανάρρωσαν εκδήλωσαν ανωμαλίες στην καρδιά και το 60% είχε φλεγμονή του μυοκαρδίου.

«Τις περισσότερες φορές, αυτές οι επιπλοκές έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, επομένως είναι σημαντικό να τις αποτρέψουμε και να τις αναγνωρίσουμε» καταλήγει η Δρ. Aeshita Dwivedi.

Ακολουθήστε το στο Google News