Παρά το γεγονός ότι η περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη, είναι στο χέρι σας να ξεκινάτε την ημέρα σας με καλή διάθεση. Άλλωστε, οι πρωινές σας συνήθειες είναι αυτές που θέτουν τις βάσεις για το πώς θα εξελιχθεί η υπόλοιπη ημέρα. Αντί λοιπόν να κάθεστε καθισμένοι στον καναπέ περιμένοντας κάτι να τονώσει την ψυχολογία σας, πάρτε την κατάσταση στα χέρια σας.

Συνήθειες για να ξεκινάτε την ημέρα σας με καλή διάθεση

*Βάλτε ξυπνητήρι

Ακόμη κι αν αυτήν την περίοδο δεν δουλεύετε, χρειάζεστε την αίσθηση προγράμματος στη ζωή σας. Μάλιστα, το να έχετε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ύπνου μπορεί να ανεβάσει τα επίπεδα ενέργειά σας. Σύμφωνα με μελέτη από το νοσοκομείο «Brigham and Women’s Hospital», οι άνθρωποι που κοιμούνται την ίδια ώρα κάθε βράδυ είναι πιο υγιείς και πιο επιτυχημένοι σε ό,τι και αν κάνουν. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εξηγούν ότι η ασυνέπεια στα ωράρια ύπνου κάνει τον οργανισμό να εκκρίνει με ακανόνιστο ρυθμό μελατονίνη (η ορμόνη του ύπνου), με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε υπνηλία και ατονία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Φροντίστε λοιπόν να κοιμάστε και να ξυπνάτε ίδια ώρα κάθε ημέρα.

*Πιείτε νερό

Μετά από 8 ώρες ύπνου ο οργανισμός σας είναι αφυδατωμένος. Πίνοντας 1-2 ποτήρια νερό το πρωί θα είστε σε θέση να αυξήσετε τα επίπεδα ενέργειάς σας. Ακόμη και ένα μικρό ποσοστό αφυδάτωσης (1-3%) αυξάνει το αίσθημα κόπωσης, ενώ η επαρκής ενυδάτωση φαίνεται να σχετίζεται με υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης, διάθεσης και μνήμης.

*Φάτε ένα ισορροπημένο πρωινό

Ένα θρεπτικό πρωινό σάς φτιάχνει τη διάθεση και τροφοδοτεί τον οργανισμό σας με ενέργεια. Αποφύγετε τα κρουασάν και γενικά τη ζάχαρη και προτιμήστε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες. Μια ομελέτα με μανιτάρια και μια φέτα ψωμί ολικής άλεσης ή ένα μπολ με βρώμη και γάλα αμυγδάλου είναι εξαιρετικές επιλογές.

*Βγείτε στον ήλιο

Η βιταμίνη D, γνωστή και ως «η βιταμίνη του ήλιου», αφού συντίθεται στον οργανισμό κυρίως κατά την έκθεση στον ήλιο, είναι πολύ σημαντική για την πρόληψη της οστεοπόρωσης και τη διατήρηση ενός γερού σκελετού, ενώ παράλληλα συμμετέχει και στο μηχανισμό της όρασης. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης D έχει συνδεθεί με τη διατήρηση μιας καλής ψυχολογίας. Τις ηλιόλουστες ημέρες, λοιπόν, απολαύστε το πρωινό σας στο μπαλκόνι ή τον κήπο σας.

*Συγυρίστε

Δεδομένου ότι περνάτε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σας μέσα στο σπίτι, είναι μια καλή ευκαιρία να τακτοποιήσετε τον χώρο σας. Όταν το περιβάλλον σας είναι γεμάτο πράγματα, μπορεί να βιώσετε περισσότερο άγχος και στρες, με μια έρευνα των ψυχολόγων Rena Repetti και Darby Saxby από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι μητέρες που ζουν σε ακατάστατα σπίτια έχουν υψηλότερα επίπεδα της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης. Δεν είναι ανάγκη να είστε η Μαρί Κόντο για στρώσετε το κρεβάτι σας και να πετάξετε ό,τι δεν χρειάζεστε.

*Γυμναστείτε

Η γυμναστική σας βοηθάει όχι μόνο να κάψετε θερμίδες, αλλά και να βελτιώσετε τη διάθεσή σας. Τώρα που οι χώροι άθλησης παραμένουν κλειστοί, μπορείτε να γυμναστείτε από την άνεση του σπιτιού σας.