Ο έλεγχος έχει να κάνει με την ανάγκη σας να θέλετε να είστε προετοιμασμένοι όσον αφορά τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν. Κάπως έτσι φτάνετε στο σημείο να προσπαθείτε να ελέγξετε όλες τις πιθανές αναποδιές από πριν είτε λόγω άγχους είτε λόγω τελειομανίας. Αν ως άνθρωπος είστε τελειομανής, μπορεί να θεωρείτε ότι μόνο όταν ελέγχετε εσείς κάθε παράμετρο υπάρχει περίπτωση να μην υπάρξουν προβλήματα και να βγει αποδεκτά καλό το αποτέλεσμα.

Γιατί θέλω να ελέγχω τα πάντα;

Όπως και με όλα τα άλλα χαρακτηριστικά, έτσι και με αυτό πρόκειται για ένα ιδιοσυγκρασιακό στοιχείο αλλά σίγουρα παίζει ρόλο ο τρόπος που έχετε μεγαλώσει. Σε κάποιες περιπτώσεις παιδιά που οι γονείς τους ήθελαν συνέχεια να έχουν τον έλεγχο, γίνονται κι αυτά ελεγκτικά με τη σειρά τους, αλλά κυρίως σε μεγαλύτερες ηλικίες, αφού ενηλικιωθούν και αναλάβουν ρόλους με ευθύνες (π.χ. γίνουν γονείς, επαγγελματίες κ.λπ.).

Ωστόσο, το πιο συνηθισμένο φαινόμενο είναι να γίνονται πολύ ελεγκτικοί οι άνθρωποι που ένιωθαν έλλειψη ελέγχου, προγράμματος και ρουτίνας από την πλευρά των γονιών τους στην παιδική τους ηλικία, κατά την οποία αναγκάστηκαν να ωριμάσουν απότομα και να βρουν λύσεις από μόνοι τους για τα όποια προβλήματα. Σε αυτή την περίπτωση δεν μιλάμε για αντιγραφή της συμπεριφοράς των γονιών, αλλά για υπεραναπλήρωση της συμπεριφοράς που έλειπε από το παιδί. Έτσι, όταν οι γονείς ήταν υπερβολικά χαλαροί και το παιδί είχε ως εκ τούτου ανασφάλεια, είναι πιθανό να γίνει το ίδιο πολύ ελεγκτικό.

Τι να κάνω;

Συχνά είναι δύσκολο να αντιληφθείτε το γεγονός ότι θέλετε να ελέγχετε τα πάντα. Στην περίπτωση που το έχετε αντιληφθεί, χρειάζεται να προσπαθήσετε να το ελέγξετε ή να ζητήσετε βοήθεια από κάποιον ειδικό. Αν κάνετε ψυχοθεραπεία, έχετε ελπίδα τόσο να συνειδητοποιήσετε το πρόβλημα όσο και να το αλλάξετε.

Στην περίπτωση που βρίσκεστε σε υψηλή θέση στην επαγγελματική ιεραρχία και θέλετε να περνάνε όλα από το χέρι σας στη δουλειά, πρέπει να μάθετε να αφήνετε πρωτοβουλίες και ευθύνες στους υφισταμένους σας. Η λύση δεν είναι να τρέχετε να τα κάνετε όλα πριν από αυτούς αλλά να μάθετε πώς να κάνετε σωστές επιλογές ανθρώπινου δυναμικού. Επίσης, είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να εμφυσήσετε στους υπαλλήλους σας την αγάπη για την επιχείρηση αλλά και το όραμά σας ώστε να ενδιαφέρονται και να προσπαθούν ειλικρινά. Μην ξεχνάτε ότι αν επεμβαίνετε υπερβολικά δημιουργείτε προβλήματα στις σχέσεις σας με τους συνεργάτες σας αλλά και με τους πελάτες σας.