Σε µια κοινωνία που πιέζει συνεχώς τις γυναίκες να αλλάξουν για να ταιριάζουν στα καθιερωµένα πρότυπα οµορφιάς, το να νιώθετε αυτοπεποίθηση για το σώµα σας, ακόµη κι αν αυτό δεν υπακούει στις νόρµες της βιοµηχανίας της οµορφιάς, θεωρείται επαναστατικό. Η αυτοαποδοχή, απαραίτητη προϋπόθεση για την περίφημη αυτοπεποίθηση, δεν έχει να κάνει με το να νιώθετε πάντα τέλεια με την εμφάνισή σας, αλλά με το να αποδέχεστε ακριβώς αυτή τη ματαιότητα της τελειότητας.

Ορίστε λοιπόν μερικές συμβουλές για να καταφέρετε να αγαπήσετε το σώμα σας.

*Αποφύγετε τις συγκρίσεις

Η σύγκριση είναι ο κλέφτης της χαράς. Όταν συγκρίνετε το σώμα σας με άλλα σώματα γυναικών που βλέπετε στο Instagram ή στην τηλεόραση, το μόνο που καταφέρνετε είναι να απογοητεύεστε. Αντί, λοιπόν, να συγκρίνεστε και να ζηλεύετε, μπορείτε απλά να θαυμάσετε την άλλη γυναίκα. Υιοθετώντας μια θετική και υποστηρικτική στάση απέναντι στους άλλους ανθρώπους, θα αρχίσετε να βλέπετε λιγότερο αρνητικά και κριτικά και το δικό σας σώμα.

*Μην είστε σκληρή με τον εαυτό σας

Οι περισσότεροι άνθρωποι κοιταζόμαστε καθημερινά στον καθρέφτη. Αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε μια πολύ αρνητική εμπειρία αν παράλληλα ασκείτε αυστηρή αυτοκριτική. Λέγοντας συνέχεια τον εαυτό σας παχύ ή απωθητικό, το μόνο που καταφέρνετε είναι να οδηγείστε στην αυτολύπηση. Αντ’ αυτού, όταν κοιτάζεστε στον καθρέφτη, αναρωτηθείτε αν θα λέγατε όλα αυτά τα αρνητικά σχόλια σε μια φίλη σας. Αφού δεν θα τα λέγατε σε κάποιον άλλο, γιατί να γίνεστε τόσο εχθρική με το ίδιο σας το σώμα; Την επόμενη φορά, λοιπόν, δοκιμάστε να εστιάσετε σε όλα αυτά που σας αρέσουν πάνω σας και να κάνετε ευχάριστες σκέψεις για το σώμα μσας. Αλλάζοντας τον τρόπο που βλέπετε το σώμα σας, θα είστε σε θέση να βελτιώσετε και τη σχέση που έχετε με τον εαυτό σας.

*Βάλτε όρια στους άλλους

Μπορεί να προσπαθείτε να είστε πιο ευγενική απέναντι στον εαυτό σας και να εστιάζετε στα θετικά σας, όμως θα πρέπει να διαχειριστείτε και τους υπόλοιπους ανθρώπους στη ζωή σας. Αν ο περίγυρός σας συνηθίζει να σας ασκεί αυστηρή κριτική, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να νιώθετε άσχημα, τότε αξίζει να εκφράσετε με ξεκάθαρο τρόπο ότι αυτή η συμπεριφορά σάς προσβάλλει και σας στενοχωρεί.

*Εκτιμήστε το σώμα σας

Είναι γνωστό ότι η γυμναστική ενισχύει τη συνολική υγεία, βελτιώνει την ψυχολογία και τονώνει το σώμα. Ωστόσο, η γυμναστική σάς παρέχει επίσης μια εξαιρετική ευκαιρία να εκτιμήσετε το σώμα σας. Ανεξαρτήτως των κιλών, του ύψους σας ή της μυϊκής σας μάζας, το γεγονός ότι καταφέρνετε να εκτελείτε ασκήσεις γυμναστικής και να σημειώνετε σταδιακή πρόοδο είναι εντυπωσιακό από μόνο του. Συνειδητοποιώντας τη λειτουργικότητα του σώματός σας, δεν μπορείτε παρά να νιώσετε ευγνωμοσύνη.

*Θέστε θετικούς στόχους

Αντί να εστιάζετε στην αρνητική πλευρά του στόχου σας, εστιάστε στη θετική πλευρά. Για παράδειγμα, αν αποφασίσετε να ξεκινήσετε να γυμνάζεστε, μην προσεγγίσετε τον στόχο σας βάσει των πόσων κιλών θα θέλατε να χάσετε. Αντιθέτως, επιλέξτε έναν θετικό στόχο, όπως το να προπονείστε τακτικά προκειμένου να έχετε τις αντοχές να τρέχετε μεγαλύτερες αποστάσεις. Έτσι, είναι πιο πιθανό να τηρήσετε την καλή σας συνήθεια, αλλά και να νιώσετε καλύτερα με τον εαυτό σας.

*Φροντίστε τον εαυτό σας

Βάψτε τα μαλλιά σας στο χρώμα που σας αρέσει, αγοράστε εκείνη τη φούστα που σας ενθουσίασε, τολμήστε το εφαρμοστό φόρεμα που δεν έχετε φορέσει εδώ και καιρό. Τώρα, όχι όταν χάσετε τα 7 κιλά που θέλετε. Φροντίστε τον εαυτό σας πάντα με γνώμονα το τι ευχαριστεί εσάς, όχι το τι θα πουν οι άλλοι. Αυτό θα σας απελευθερώσει και θα σας χαρίσει μια άμεση ώθηση.